Шефът на АПИ призна, че има "препоръки" от ЕК за АМ "Струма" през Кресненското дефиле

5027
Шефът на АПИ призна, че има "препоръки" от ЕК за АМ "Струма" през Кресненското дефиле
Снимка: БГНЕС

Може ли най-бедната държава в ЕС да се откаже от 270 млн. евро т.е. 40% от стойността на проекта за АМ "Струма" през Кресненското дефиле – последните 15 километра в дефилето? Обясненията от страна на АПИ звучат меко казано странно.

Не се отказваме, заяви председателят на АПИ Георги Терзийски, като уточни, че оттеглянето на молбата за еврофинансиране на проекта било, за да можем да отговорим на изискванията на т.нар. Европейска зелена сделка. "Това не е отказ", настоя той.

ЕП прехвърли на ЕК отговорността за АМ "Струма" през Кресненското дефиле

Комисията по петициите в Европейския парламент затвори подписката срещу изграждането на магистрала "Струма" в района на Кресна. Това оз...

Пред Нова телевизия Терзийски призна, че Брюксел ни е дал препоръки за допълнителни мерки по отношение на екологията по строежа на АМ "Струма" в Кресненското дефиле. Трябва да добавим мерки, не действия, каза още шефът на АПИ. По думите му, щяло да се приложат по-рано мерки за намаляване на вредното въздействие на трафика. Имаме препоръки, които трябва да изпълним, за да няма риск за проекта, каза Терзийски, като от изказването му стана ясно, че те са свързани с ОВОС – точно това, заради което през късната есен на миналата година излезе информация, че може да ни бъде отказано еврофинансиране.

До края на 2020 година имаме намерение да бъдат направени всички необходими действия от всички държавни институции, за да кандидатстваме отново за еврофинансиране, поясни Терзийски. И увери, че проектът не се бави.

Предистория

Всъщност, именно за този участък гръмна скандал - че държавата се е опитала да заблуди ЕК, за да си осигури еврофинансиране. Всичко лъсна в края на октомври миналата година, когато изтече информация за официално писмо от Европейската комисия във връзка с апликационната форма за финансирането на участъка от магистралата през Кресненското дефиле (лот 3.2 Крупник – Кресна). Става въпрос за писмо на Генерална дирекция "Градско и регионално развитие" на Европейската комисия до Галина Василева, директор на дирекция "Координация на програми и проекти" Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

АПИ изглежда нарочно е оскъпила участъка на АМ "Струма" при Кресна

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) сама е създала условия строителството на магистрала "Струма" в най-тежкия участък - от Крупник до ...

Големите проблеми, които Брюксел видя за лот 3.2 на АМ "Струма" бяха следните - липсата на ОВОС за този проект и това, че българските власти предвиждат 7 тунела в участъка на Кресненското дефиле, а ОВОС има за само 5. Всъщност в писмото Брюксел излага тезата, че през Кресненското дефиле няма нужда да има магистрала, а обикновен път, защото интензивността на отсечката е много далеч от тези на АМ "Тракия" и АМ "Хемус" - между 4 и 2 пъти по-малко за денонощие (12 200 автомобила през Кресна : 28 230 автомобила по "Хемус" между София и Ботевград : 42 641 автомобила по АМ "Тракия" между София и Пловдив). ЕК смята и, че България не е защитила в достатъчна степен необходимостта през Кресна да минава магистрала, както и че тя ще има много завои заради естеството на терена, което ще доведе до повишена опасност от катастрофи. Повече подробности вижте в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика