Стоян Мавродиев: Кредитът за 75 млн. лева е договорен отдавна, Борисов е бил подведен

12309
Стоян Мавродиев: Кредитът за 75 млн. лева е договорен отдавна, Борисов е бил подведен
Снимка: ББР

„Смятам, че премиерът Борисов е бил сериозно подведен от анализи, които са му предоставени за ситуацията около кредита от 75 милиона лева. Материята е сложна и явно той не е имал време в тази тежка обстановка да стигне до детайлите. Банката и нейният екип не са извършили нищо нередно в случая с този кредит“. Това заяви изпълнителният директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

По думите на Стоян Мавродиев по сделката с колекторската фирма „Свети Георги Груп“ се работи от много време. „Кризата с коронавируса въобще я нямаше на хоризонта. По тази сделка се работи поне от 6 – 7 месеца с множество екипи на банката, които са я анализирали“, съобщи изпълнителният директор на ББР. Той уточни, че е получил обаждания от много колеги, които са били изненадани и учудени от това, че банката търпи подобна критика за една толкова добра сделка. „Спечелихме я в конкуренция с няколко големи търговски банки, които се надпреварваха с нас и клиентът да бъде финансиран от тях, защото това е една много добра сделка“, допълни той.

Бойко Борисов: Разпоредих директорският борд на ББР незабавно да бъде уволнен

Министърът-принципал да свиква борд и да освобождава всичко в нея. Така Бойко Борисов коментира темата "Българска банка за развитие" (Б...

Стоян Мавродиев уточни, че сделката предвижда колекторската фирма да закупи с тези 75 млн. лева портфейл с необслужвани кредити на 80 % от Пощенска и на 20 % от Общинска банка. „Тази сделка е обезпечена с над 500 милиона лева активи. Тоест, тезата, че тази сделка е необезпечена е абсолютно фалшива и лъжлива, за да бъде атакувана банката и правителството“, категоричен бе изпълнителният директор на ББР, като уточни, че от тези 500 милиона лева 150 милиона са дълготрайни активи под формата на недвижими имоти. „Тази сделка е обезпечена в размер от над 5 пъти. От нея ББР в десетгодишния период ще печели по над 3 милиона лева на година. Това ще спечели над 35 млн. лева вероятно с таксите за държавата. Тези пари ще влязат в държавата, ще се използват за социални програми или ще останат в капитала на банката и ще бъдат раздавани отново като кредити на компании от малкия и среден бизнес“, категоричен бе Мавродиев.

По думите му тази сделка прочиства портфейлите на тези две търговски банки. „От друга страна помагаме на 8 500 компании и физически лица, в противен случай двете банки ще ги преследват и ще водят дела, ще им запорират имотите и ще пристъпят към директно изпълнение. Посредникът не прави дела срещу длъжниците, може само да договоря чрез споразумения как да събере тези дългове в следващите 10 години. Тоест, те ще бъдат разсрочени и ще се погасяват както могат длъжниците“, добави той.

Стоян Мавродиев бе категоричен, че отпуснатите пари ще бъдат преведени директно на двете банки и само счетоводно минават през колекторската фирма. Той отрече и информацията, че средствата са от създадения от правителството фонд в размер на 1,5 млрд. лева за подпомагане на бизнеса от кризата. „Тези 75 млн. лева са от ресурса, който ББР получава от международни финансови институции заради доверието от тяхна страна през последните 2,5 години, откакто съм начело. Това, че са от тези 1,5 милиарда, е лъжа“, категоричен бе той.

Стоян Мавродиев съобщи още, че сделката е приключила отдавна и няма как да бъде анулирана. „Тя е абсолютно законна, одобрена е от управителния съвет и надзорния съвет на банката. Всяка сделка над 5 милиона лева се одобрява от надзорния съвет, има сериозно сито за всички сделки. Всичко е професионално, прозрачно и направено по най-високите стандарти“, каза още той.

ББР: Усилията ни са ежечасни да подкрепим всички мерки на правителството

"Усилията ни са ежечасни да подкрепим всички мерки на правителството. Банката е мобилизирала целия си ресурс, за да даде най-добрите ре...

„Цялата атака идва от една медийна група – „Капитал“, Иво Прокопиев и свързаните с него политически говорители, които още преди да вляза в банката започнаха атака срещу мен. Тези хора целят да съборят банката. Този човек има няколко обвинения и те са по мои сигнали, затова той води лична вендета и лична атака срещу банката и срещу мен. Според мен това е съзнателна подривна дейност срещу ББР и атака срещу правителството. От една страна е медийната група, която действа като терористична организация – взривява бомби, а от друга са политическите говорители, които изговарят това публично и искат оставки с фалшиви новини и лъжи“, заяви още Мавродиев.

„Борисов е подведен и е получил грешна информация, затова вероятно реагира така емоционално, защото милее за държавата. С удоволствие бих му обяснил всеки детайл от работата на банката. Премиерът би трябвало сам да прецени какво ще направи, но това са фактите. Моята оставка винаги е била на масата, лоялен съм на правителството и Борисов и във всеки един момент, ако той я поиска, ще я получи. Това няма да промени моето уважение към Борисов и правителството“, каза още Мавродиев.

„В банковата сфера моралът се измерва с числа. Банката внася дивиденти в държавата. Когато екипът ни влезе в банката имаше около 2,4 млрд. лв. активи, за 2 години и половина са с 1 млрд. повече, нараснали са с близо 35%. Раздадените кредити са били 700 млн. лв., към днешна дата са отпуснати 1,7 млрд. лв. кредит за малки и средни предприятия“, коментира директорът на ББР в оставка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика