За пълната либерализация на енергийния пазар чакаме окончателния доклад на СБ

1332
За пълната либерализация на енергийния пазар чакаме окончателния доклад на СБ
Снимка: БГНЕС

С приключването на пълната либерализация на електроенергийния пазар ще бъде преодолян финансовият дисбаланс в енергийния сектор. Това коментира по време на днешния парламентарен контрол министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя отговори на въпрос относно доклад на Световната банка във връзка с пълна либерализация на електроенергийния пазар в България, предаде БГНЕС.

Енергийният министър увери, че един от най-важните приоритети на правителството в сектор „Енергетика” е въвеждането на пълна либерализация на електроенергийния пазар. „С приключването на този процес на практика ще бъде преодолян един от основните проблеми в българския енергиен сектор - финансовият дисбаланс и възможностите за трупане на финансов дефицит в системата”, подчерта Петкова. Тя изрази мнение, че този процес трябва да бъде регулиран по такъв начин, че крайният резултат да бъде успешен, защото е важен за развитието на сектора, а секторът е важен за цялата българска икономика.

Шефът на КЕВР към потребителите: Не бързайте да излизате на свободния пазар

Ако не беше създаден Фонд „Сигурност“ още миналата година щеше да има поскъпване в цената на електроенергията. В решенията ...

„Ако някъде направим грешка в процеса на пълна либерализация, това може да даде отражение на много отрасли от българската икономика. Именно по тази причина Българският енергиен холдинг (БЕХ) е подписал консултантски договор със Световната банка (СБ), която ще има ангажимент да изготви финансовия модел за пълна либерализация на електроенергийния пазар”, обясни Петкова.

Тя поясни, че към настоящия момент Световната банка е представила проект на окончателен доклад. По него БЕХ и Министерство на икономиката са изразили становище, което Петкова се надява да бъде отразено във финалния вариант на доклада. Енергийният министър изрази надежда докладът да бъде на разположение на Министерство на енергетиката до края на следващата седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика