Абсурд: И на електромобилите мерят газове за екостикери

13914
Абсурд: И на електромобилите мерят газове за екостикери
Снимка: iStock

Ще имаме среща със служебния транспортен министър Христо Алексиев тази седмица – заради екостикерите за автомобилите. Това каза в Студио Actualno адвокат Петър Славов, депутат от 43-тия парламент.

Ще обясним на министъра, че трябва да има промяна на Наредба N32, защото са вменили на всички превозни средства да имат традиционен екостикер, обединен с екокатегория, но тя се уточнява след замерване с газове и след като в стикера се слага четец, който да бъде измерван някъде си от някакви устройства – и всичко това оскъпява годишният технически преглед с 15-20 лева, продължи юристът. Писаха ми и собственици на електромобили, че и тях ще им замерват отделяните газове, добави той. Както е написана наредбата, и на ремаркета, които са без двигател, може да им слагат екостикери, по думите на Славов.

Предлагаме вместо това да се ползва стандарта на производителя на автомобила и на негова база да се извърши категоризацията по т.нар. екокатегории, а не да ви замерват в пункта, посочи Славов. Той напомни, че по закон, ако има интервенции по превозното средство, които не отговарят на фабричните предписания и категория, то може да бъде спряно от движение. Всичко опира до контрол, категоричен е юристът.

Какви законопректи за шофьорите чакат ред в парламента?

Изглежда 46-тото Народно събрание е към своя край и не се очаква законопроект, засягащ шофьорите да бъде гласуван в рамките на неговото...

Адвокат Славов повдигна и въпроса за паспортизацията на сградите. Той, заедно с колегите си депутати от 43-тия парламент Мартин Димитров и Методи Андреев, успя да убеди служебния регионален министър арх. Виолета Комитова да спре процеса. Съгласно Наредба 5, паспортизация на сграда, строена преди 2007 година, вече ще се прави само при конструктивни промени или при намерение да се правят конструктивни промени.

По думите на Славов, Комитова е проявила бързо разбиране и е влязла в темата, защото преди нейната намеса до края на 2021 година трябваше всички сгради да имат технически паспорт. "Представете си колко стотици хиляди сгради има заварени, колко щеше да струва това на техните собственици и какъв ужас щеше да настане до края на годината от хора, които тичат напред-назад откъде да намерят техническо лице да дойде да им подпише една хартийка, че в жилището им няма конструктивни изменения и съответства на плановете, по които е построено", обобщи адвокат Славов.

Още: Ще ни накажат ли САЩ, ако Пеевски стане депутат?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АВТО:

Как шофьорите масово „убиват“ колите си през пролетта

Peugeot е-2008 - увеличена мощност и подобрени маниери (тест-драйв)

Автомобилни концерни ще създават съвместно електрически превозни средства

Как да усетите, че на двигателя му е време за основен ремонт

Най-влиятелният автомобилен дизайнер почина на 85 години

Еуфорията около електромобилите спира, производителите забавят плановете си

Tesla за бедните ще се появи през 2026 година

Как да разберете, че окачването на колата ви е повредено

Електромобилите на Volvo ще се зареждат с 30% по-бързо

Стачка спря работа в завода, който Ford се опитва да продаде

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com