8 места, които винаги забравяме да почистим

3109
8 места, които винаги забравяме да почистим
Снимка: iStock/Guliver

Почистването е толкова трудна задача, но всички обичаме чистата къща. Докато чистите, може да забравите да почистите някои части от дома си. Дълбоко в себе си вие сте сигурни, че къщата ви е абсолютно чиста. Въпреки това, ще се изненадате да видите колко мръсни са някои части от дома ви. Тези занемарени места са дом на различни микроби и бактерии, които наистина заплашват вашето здраве и здравето на вашето семейство. Прах и мръсотия се натрупват на трудно забележими места. Ето осем места, които най-вероятно сте забравили, когато сте почиствали къщата си:

Пердетата

Почистването  на прозорците, особено пердетата, добавя нотка класа към всяка стая във вашия дом. Ако използвате пердета или щори, трябва да знаете, че върху тях се натрупва мръсотия, която се носи от вятъра през прозорците. Може да си мислите, че вашите пердета са чисти, но не са. Винаги можете да ги почистите с прахосмукачка, за да се отървете от мръсотията, насъбрала се по пердетата, или просто да ги свалите и изперете, а на тяхно място да закачите чисти.

Под хладилника

Много мръсотия и прах се натрупват зад или под хладилника. Докато почиствате, може да се изкушите да забравите да почистите под хладилника, вярвайки, че там няма мръсотия. Бактериите живеят и на гърба на хладилника. Препоръчва се редовно почистване на задната стена, както и измиване на хладилника и местата около него.

Няколко съвета за почистване на ламината вкъщи

Кошчето за боклук

Някои хора може да твърдят, че кошчето не трябва да се почиства, тъй като се използва за съхранение на боклук. Този аргумент не може да бъде по-грешен. Остатъците от храна в кофата могат да изгният и да оставят нежелана миризма, което създава благоприятна среда за развитие на бактерии.

Касите на вратите

Прахът и мръсотията могат да се натрупат почти навсякъде в дома ви, така че цялостното почистване на къщата наистина има смисъл. Много хора забравят да почистят части, които са твърде високи, като рамките на вратите или дори тавана. В праха, който се натрупва на тези места, могат да се установят опасни бактерии, които вредят на вашето здраве.

Дръжки на вратите

Само си представете колко мръсотия и бактерии се натрупва с времето върху  дръжките на банята ви и всички врати в дома ви. Тези писалки се докосват от различни хора, пренасяйки микроби от един човек на друг. Уверете се, че почиствате дръжките на вратите си често и не забравяйте ключовете за осветление, които също предават микроби.

Топ трик за почистване на варовик с фолио

Вътрешната повърхност на кухненски шкафове

Може никога да не разберете колко мръсни са вътрешните повърхности на шкафовете, докато не ги отворите, за да вземете нещо. Може да намерите прах или дори трохи от храна. Тези шкафове се използват за съхранение на храна, така че винаги трябва да се поддържат чисти. Когато почиствате шкафове, не забравяйте да почистите дръжките на вратите на шкафовете, за да намалите риска от разпространение на микроби в други зони.

Съдомиялната машина

На чистотата на съдомиялната машина обикновено не се обръща нужното внимание. При миене на съдове в него се натрупва много мръсотия и ако тя не се отстрани, ефективността на този уред ще бъде значително нарушена. В допълнение, частиците храна вътре в съдомиялната машина могат да започнат да гният, причинявайки развитието на бактерии и мухъл в съдомиялната машина. Не забравяйте, че тези домакински уреди ще ви служат добре, ако им осигурите първокласна грижа.

Завесата за душ и парапетите

За съжаление, повечето хора не обръщат внимание на душ завесата и парапетите в банята. Сапунът и мухълът се натрупват по пердетата с течение на времето. Тази мръсотия може да причини петна по завесата и неприятна миризма. Това може да развали завесата и ще трябва да си купите нова. За да избегнете петна, почистете завесите с препарат и вода или ги изперете в пералня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com