Често срещани виновници, които съкращават живота на пералните машини

1418
Често срещани виновници, които съкращават живота на пералните машини
Снимка: iStock

Домакинските уреди, като например пералните машини, предлагат много предимства, тъй като спестяват време и осигуряват чистота на дрехите ви. Но е важно да помните, че придобиването на този уред е инвестиция, така че искате да сте сигурни, че той ще ви служи дълго. Много хора остават с впечатлението, че пералната им машина не се нуждае от редовна поддръжка, обаче не трябва да чакате, докато ремонта стане неизбежен. Има стъпки, които можете да предприемете, за да обслужвате и предпазвате пералната си машина. Ето какви.

Как да разберете дали пералнята ви наистина почиства дрехите?

1. ПРЕТОВАРВАНЕ

Натъпкването на допълнителен чифт чорапи или одеяло може да е разумно, но това може да доведе до повреда на двигателя и рамката. Може би сте с впечатлението, че слагането на много дрехи в пералнята ще спести пари за енергия, защото няма да се налага да перете многократно. Все пак внимавайте да не препълвате пералнята, защото това означава, че дрехите не могат да се движат свободно и да се почистват, тъй като не могат да се накиснат добре във водата и перилния препарат. Така че дрехите ви не само не се почистват по подходящ начин, но и допълнителното натоварване на машината може да изкара въртящия се барабан от равновесие. Същото важи и за недостатъчното натоварване на пералната машина. Въпреки че не причинява толкова големи повреди, дрехите ще се удрят в рамката, което води до вибрации и много повече шум. Разпределяйте дрехите равномерно в машината. Тя трябва да е пълна само на три четвърти, но някои по-стари модели може да изискват по-малко.

Трикове за почистване на пералнята, която всяка домакиня трябва да знае

2. ТВЪРДЕ МНОГО ПЕРИЛЕН ПРЕПАРАТ

Използването на твърде много перилен препарат може да остави петна и остатъци по дрехите, които след това може да се наложи да смените. Освен това използването на твърде много перилен препарат се отразява и на пералната машина. Той кара помпата и мотора да работят допълнително, за да отстранят излишната пяна, което според експертите означава, че неизправностите са по-вероятни. Пяната също така може да блокира дренажната система, като възпрепятстват способността на машината да изпомпва водата, оставяйки повече пяна след себе си.

Хитрите домакини винаги слагат това в пералнята преди прането и резултатът е перфектен

3. НЕ ПРОВЕРЯВАТЕ ДЖОБОВЕТЕ СИ

Може да е досадно да проверявате джобовете си и да хвърлите цялото пране в пералнята, но това е важна стъпка, ако искате да избегнете повреда на пералната машина. Препоръчително е да отстраните всички предмети, особено монети или други метални предмети, които могат да се завъртят около машината и да ударят барабана и стъклената врата с голяма сила. Повредите на вътрешния барабан могат да разкъсат и издърпат дрехите ви, докато повредите на външния барабан могат да доведат до течове.

Профилактика на пералнята – нужно е!

4. НАТРУПВАНЕ НА МРЪСОТИЯ

Мнозина не осъзнават колко важно е да поддържате пералната си машина чиста, за да гарантирате, че тя ще остане в добро състояние. В пералната машина могат да се натрупат сапунени мърсотии, варовик, плесен и други неща, което води до неприятни миризми или още по-лошо, до запушване на тръбите. Натрупването на котлен камък намалява производителността на вашата перална машина, тъй като тя първо трябва да нагрее котления камък, преди да може ефективно да затопли водата. Това създава проблеми за нагревателния елемент на машината и с течение на времето този варовик може да спре работата на машината. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com