Изглежда небрежно: 6 места в дома, които постоянно забравяте да почистите

5317
Изглежда небрежно: 6 места в дома, които постоянно забравяте да почистите
Снимка: iStock

Често, когато влезете за първи път в една стая, е лесно да видите какво точно трябва да се премахне. Това може да е купчина мръсно (или чисто, току-що изсушено) пране, което чака да бъде сортирано, или мивка, пълна с мръсни чинии, кутии с новозакупени уреди, купища документи, сметки или разписки. Но след като всички най-очевидни неща са премахнати, какво да се прави с останалите стаи? Разгледайте седем места, които забравяте да почистите, когато почиствате, и които пречат на дома ви да блести.

Пространство под мебелите

Когато погледнете под леглото или дивана, обикновено е модерно да откриете няколко бучки прах, които могат бързо да бъдат отстранени с прахосмукачка или моп. Но поглеждали ли сте към истинската долна част на мебелите, под която се натрупва този прах? Може би ще бъдете шокирани от това, което ще откриете залепнало по рамките на леглата, дъната на столовете и плотовете на масите. Използвайте прахосмукачка, парцали и други инструменти, за да се отървете от праха и мръсотията, паяжините и яйцата на насекомите. Правете това поне два пъти годишно.

Тайната на правилното и бързо основно почистване в дома: Ето откъде да започнете

Горната част на шкафовете, вратите и рамките

Отделете време, за да погледнете нагоре. Имайте предвид, че може да откриете повече мръсотия, отколкото бихте искали, тъй като сме склонни да пренебрегваме това, което е извън зрителното ни поле. Редовно почиствайте горната част на рамките на вратите, кухненските и други високи шкафове и рафтове, както и рамките на картините.

Докато сте на горния етаж, проверете осветителните тела и вентилаторите на тавана, както и корнизите, ако имате такива. Четка за почистване с прибираща се дръжка е добър инструмент за събиране на прах и паяжини, но за наистина мръсни повърхности ще ви е необходима прахосмукачка или чиста микрофибърна кърпа - можете да я прикрепите към дръжката на метлата или мопа с гумена лента, за да достигнете до далечните ъгли.

Подове и рафтове на шкафове

Със сигурност лесно ще проследите момента, в който е време да подредите гардероба. Дрехите са натрупани на купчини, рафтовете са затрупани с купчини пране, а нещата падат върху вас, когато отворите вратите. Но кога за последен път сте почиствали самия гардероб? Подовете в гардеробите, както и гърбовете на рафтовете, могат да се запрашат и просто да се покрият с мръсотия, донесена от дрехите.

Ако на пода на гардероба има килим, той може да се превърне в развъдник на мухъл и плесен, както и на насекоми, които след това изяждат дрехите. Поне веднъж на сезон изваждайте всичко от гардеробите и ги почиствайте старателно. Това е добър момент да отсеете ненужното и да дарите нещата, от които наистина нямате нужда, а останалото да сгънете прилежно и да го съхраните правилно.

Стени, панели и первази

Трябва да се има предвид, че прахът и мръсотията могат да полепнат както по вертикални, така и по хоризонтални повърхности. Отворете завесите и включете всички светлини, с които разполагате - ще се учудите колко "пухкави" и мръсни могат да станат стените ви. Ако имате текстурирани тапети, прахът може да се натрупа още повече. Започнете да почиствате стените отгоре и се спускайте надолу, като използвате парцал, който улавя праховите частици.

Ако повърхността е деликатна, можете да използвате голяма четка за отстраняване на праха. Продължете процеса, като премахнете всички следи и замърсявания, които обикновено се концентрират около ключове и дръжки на врати. Завършете почистването на стените, като обърнете внимание на первазите. Върху най-малките первази може да се натрупа невероятно количество прах. В помещения като кухни и бани, където има вероятност от висока влажност

10 грешки при почистване, заради които домът ви никога няма да е чист

Въздушни филтри и вентилация

Ако в дома ви има централно отопление или вентилация, то има и въздуховод, който свързва системата с жилищните помещения. Обработеният топъл или студен въздух излиза през вентилационните отвори и след това се връща във вентилационната система. Ако въздухът, който се връща в системата, не е филтриран, за да улавя прахови и поленови частици, той просто се рециклира обратно в жилищното помещение.

Какъвто и тип филтри да използвате, за да бъдат ефективни, те трябва да бъдат намачкани или почистени, в противен случай вентилационната система може да се превърне в развъдник на мръсотия и болести. Междувременно, докато сменяте филтрите, отделете време да почистите вентилационните решетки. Ще дишате по-лесно, когато по всичко има по-малко прах.

Прахосмукачки и почистващи препарати

Може да не е очевидно, но инструментите за почистване също трябва да се почистват. Ако те са мръсни, то всеки път, когато ги използвате, само разнасяте мръсотия. Кога за последен път внимателно преценихте прахосмукачката, мопа, парцалите и четките? Разбира се, изпразвате кофата за боклук или изхвърляте торбичката за еднократна употреба от прахосмукачката, но купата трябва да се измива и почиства старателно всеки месец. Филтрите трябва да се измиват или подменят своевременно. Повечето инструменти могат да се измият в гореща сапунена вода и да се изсушат на въздух. Проверете въртящите се пръти и четките и отстранете всички косми или заплитания. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com