Как да възстановим цвета на боядисана дреха?

12526
Как да възстановим цвета на боядисана дреха?
Снимка: iStock

В идеалния случай белите и цветните дрехи се перат отделно, а светлите дрехи се сортират по нюанси. Сините дънки, например, могат да променят вида на червена тениска.

Топлата вода значително увеличава риска за боядисване, затова трябва да следвате препоръките за избор на температура, посочена на етикета. Не поставяйте синтетични и естествени тъкани в машината едновременно.

Обикновен препарат за миене на съдове ще ви помогне да спасите влажните цветни дрехи. Той се добавя в гореща вода и дрехите се накисват за два часа. Ако тъканта е светла, ще бъде полезно да използвате избелващ агент. За цветни модели е подходящ препарат за отстраняване на петна. При презареждане на пералнята се избира режим на 40-60 градуса. Прането на боядисани дрехи в този случай е ефективно, ако са се боядисали от други дрехи.

Преди да използвате някой от избелващите продукти, те трябва да бъдат тествани върху незабележима част от дрехата. Когато избирате избелващи средства, прахове за пране, препарати за отстраняване на петна, е по-добре да се ограничите до средствата на една и съща фирма. Също така е нежелателно да се комбинират амонячни и хлоридни компоненти - такава смес може сериозно да увреди структурата на тъканта.

Също така е важно да знаете, че най-лесно възвръщат предишния си вид памучните тъкани. Много синтетични платове се боядисват безвъзвратно.

7 тайни за пране на бели дрехи, за да не пожълтяват

Химически средства

За избелване на бельо или други светли дрехи ще ви помогнат препарати с надпис „White“, както и различни вещества, съдържащи кислород.

Има и много средства, които могат да изперат боядисана цветна дреха, но най-ефективният избор е препарат за премахване на петна с предупреждаващ надпис „Color“. Може също да използвате вещества за възстановяване на цвета - но само след като внимателно прочетете инструкциите. В този случай обикновеният сапун за пране с избелващ ефект все още се счита за най-безопасното и доказано средство. Той се настъргва и разтваря във вода и след това боядисаните дрехи се накисват в нея за 2-3 часа.

Домашни средства

Можете също така да перете боядисани тъкани с помощта на отдавна познати средства.

В гореща вода (10 л) се разтваря 1 с. л. амоняк. Дрехите се киснат в този разтвор час и половина. За да премахнете неприятната миризма, всички дрехи след избелването трябва да се измият обилно.

Лимонената киселина, нишестето, солта и настърганият сапун за пране ще ви помогнат за боядисани дрехи. Използвайте такава домашно приготвена паста, ако дрехите ви са се боядисали неравномерно. От всяко средство се взема по една супена лъжица и се разбърква с вода, докато се образува гъста каша. Тя се нанася откъм опаката страна върху проблемните зони и се оставя за една нощ. За да постигнете най-добър ефект, след изплакване дрехата трябва да се изпере в пералня.

Не го правете отново: Пет грешки при прането, които съсипват дрехите и вашата пералня

Ако са изпробвани много методи, но не е било възможно да се премахнат петна от снежнобели тениски и подобни дрехи, може да предприемете следните стъпки.

Добавяте няколко кристала манган към водата заедно с праха за пране и накисвате белите тъкани за час и половина. Изплакването става с обилно количество хладка вода.

Гъстият разтвор на сода бикарбонат е ефективен само ако тъканта е леко променила нюанса. За да го приготвите, содата се разтваря в топла вода до състояние на каша и се нанася върху петното за няколко минути. След това предметът трябва да се изплакне обилно. Методът е най-ефективен за джинсов (дънков) плат.

Оцетът ще ви помогне да премахнете нежеланият цвят от вълнени или копринени дрехи, ако след измиване ги изплакнете в разтвор от 6 литра вода и 2 с. л. оцет. Може и в други количества - но като спазите това съотношение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

5 лайфхака бързо да съберете парчетата от счупен стъклен съд

Колко често трябва да перете дрехите си?

Как да бъде успешно почистването на фугите на силно замърсен фаянс

Дори и силно замърсената микровълнова печка ще се почисти - ето как

Как се почиства силно замърсен фритюрник?

Какво е по-добре да изберете за пране: прах, гел или капсули?

Тайни, които ще ви помогнат да измиете прозорците без много усилия

Как бързо да премахнете петно ​​от диван: 5 ефективни начина - тапицерията ще бъде като нова

Как се почиства тиган с алуминиево фолио?

5 места у дома, които много хора пропускат при почистване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com