Как е правилно да се пере вълнен пуловер, така че да се запази?

1579
Как е правилно да се пере вълнен пуловер, така че да се запази?
Снимка: iStock

Пролет е и е време да приберете сивите и скучни дебели зимни дрехи и да се облечете в цветовете на най-ароматния, свеж и зелен сезон. Смяната на гардероба обаче поражда редица проблеми освен необходимостта от време, за да почистите, изперете и приберете зимните топли пухени пуловери и палта, като основният е свързан с грижата за тях – как се пере вълнен пуловер например, за да се запази като нов за следващия студен сезон, как се съхранява цяла година, какво е важно да знаете за тъканите на палтата, които ви топлят през мразовитите дни, са само част от въпросите, чиито отговор ви е нужен, за да съхраните като новички любимите си топли аутфити за следващата зима.

И ако за връхните дрехи химическото чистене често се оказва най-оптималният вариант, пестящ времето ви и гарантиращ отличен резултат и нула щети за дрехите, то вълнените пуловери ще трябва да почистите сами. Как се пере вълнен пуловер обаче, че да не се свие и да се запази във вида, в който го закупихте? Качествените пуловери от естествена вълна са скъпа и луксозна стока, която не бихте искали да съсипете заради липса на познания и умения за пране на естествени деликатни и капризни тъкани каквато е вълната. Тези трикове, споделени от домакините с много опит, са ефективни и доказали се във времето, така че може да им се доверите изцяло.

Как е правилно да се перат и сушат вълнените пуловери - всяка домакиня трябва да знае това

Как е правилно да се пере вълнен пуловер?

Логичният отговор на този въпрос е „на ръка“. Оказва се обаче, че това не е съвсем така.

-          Ако производителят не е посочил на етикета на дрехата, че тя не трябва да се пере в пералня машина, то може да спестите време и усилия и да изперете дрехата на програма за вълнени тъкани или за деликатни такива на 30-40 градуса. Не се изкушавайте да перете 100% вълна на по-високи градуси, ако искате дрехата все още да ви става, когато я извадите от пералнята. Пералнята ви не разполага с подходяща програма за вълнени тъкани? Достойно ще я замести и програма, предлагаща пране със студена вода. Ако използвате пералнята машина е важно да не я препълвате, да не смесвате вълнените пуловери с други дрехи особено модели с ципове и катарами, които могат да ги повредят, както и да забравите за сушилнята и центрофугата, ако искате да съхраните пуловерите си в изряден вид.

-          Ако прането на ръка е единственото позволено и посочено като грижа за дрехата, използвайте хладка към леко топла вода – около 30 градуса, накиснете за 10-тина минутки с препарат, без да търкате, и изплакнете, без да въртите и изстисквате пуловера, като изплакването трябва да започне с марна вода, после с хладка и да завърши със студена. Когато перете на ръка, това е лесно за постигане и не ви затруднява, но предоставя на вълнените тъкани превъзходна грижа.

-          Подходете внимателно към избора на перилен препарат независимо дали ще перете вълнените дрехи на пералня машина, или на ръка. Инвестирайте в качествен и ефективен препарат, разработен специално за вълна. Не пропускайте омекотител, предназначен за вълнени тъкани – той ще помогне да съхраните пуловерите по-дълго в изрядно състояние.

Как да перете правилно вълнен пуловер

-          Не сушете вълнените пуловери в сушилня, висящи на закачалки или върху–радиатора. Те трябва да изсъхнат естествено и в легнало положение. Поставете металния простор на терасата и положете пуловера легнал върху него, като поставите под дрехата кърпа. Неудобно е, ако имате множество изпрани пуловери, защото сушилките обикновено не са с големи размери и едва ли ще можете да поставите върху им повече от 2-3 пуловера, но ако ги проснете на теловете, те ще увиснат под тежестта на водата, докато са мокри, и ще се обезформят. Същото важи и за закачалките, които могат да разтегнат пуловера ви в раменете и да се отбележат.

-          По време на сушене на пуловерите от естествена вълна е важно да избягвате не само източниците на топлина в дома, но и пряката слънчева светлина особено ако слънцето е силно, както и местата близо до прозорците, усилващи усещането за топлина, когато са нагрявани от слънцето. Осигурете достатъчно време на пуловерите си да изсъхнат, като при нужда – хладно или влажно време – може да ги оставите и с дни на сушилката.

-          Съблюдавайте инструкциите за пране, сушене и поддръжка, посочени на етикета на дрехата от производителя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com