Как най-бързо да премахнем мухъла по фугите в банята?

3665
Как най-бързо да премахнем мухъла по фугите в банята?
Снимка: iStock

Банята е влажно помещение, а понякога също лошо вентилирано и студено. Шевовете и фугите между плочките и водопроводната инсталация там са най-уязвимите места в нея, където изникват гъбички и мухъл. Ако забележите проблем, основното правило е да не го пренебрегвате и да действате веднага.

Причините за появата на мухъл във фугите на плочките в банята или кухнята могат да бъдат следните:

- недостатъчна вентилация на помещението;

- малко светлина;

- натрупване на кондензат, който се образува по стените поради голяма температурна разлика;

- влажността е по-висока от допустимата ;

- през зимата отоплението е лошо.

Народни методи за премахване на мухъл върху плочки и фуги

Сода и оцет

Най-простият и популярен вариант е содата за хляб, която се намира в почти всяка кухня. Ще имате нужда от 1 чаша гореща вода, 4 с. л. сода за хляб, 2 с. л. прах за пране или препарат за миене на съдове, оцет, стара четка за зъби, домакинска гъба. Изсипвате две супени лъжици сода в чаша гореща вода и разбърквате добре, за да получите хомогенна маса с консистенция на крем или сметана. Добавяте прах за пране. Нанасяте сместа върху гъба или четка и обработвате проблемните зони.

Как лесно и бързо да почистим банята с някои кулинарни съставки?

Повърхностните петна ще изчезнат веднага, но за да дезинфекцирате и предотвратите по-нататъшното разпространение на мухъл, оставете сместа за още 5-10 минути. След това нанасяте оцет върху чиста гъба и отново избърсвате фугите, без да отмивате содата. Изчаквате оцета да реагира. Пяната ще извлече мръсотията на повърхността и след известно време може просто да се измие с вода и да се избърше до сухо.

Оцет и противогъбичен грунд

Използвайте отвертка или друг остър предмет, за да отстраните фугиращата смес от фугите между плочките. След това третирате всички фуги с оцет, оставяте ги да изсъхнат добре и нанасяте нова фугираща смес с шпатула. След пълно изсъхване третирате тези зони с противогъбичен грунд.

Масло от чаено дърво

Смесвате 1 ч. л. масло от чаено дърво с 1 чаша вода, изсипвате сместа в спрей-бутилка и разклащате. Нанасяте водния разтвор със спрея върху плесента по фугите на плочките и го оставяте, докато гъбичките се разтворят напълно.

Водороден прекис

Смесвате 3%-ов водороден прекис с вода в съотношение 1:2 и нанасяте върху мухъла по фугите с помощта на спрей. Оставяте за няколко минути и след това почиствате с гъба, изплаквате и подсушавате. Носете ръкавици и стари дрехи, когато работите с водороден прекис, защото може да остави петна!

Амоняк

Наливате 3- или 5%-ов разтвор на амоняк в бутилка със спрей, разклащате и напръсквате върху мухъла по фугите между плочките. Оставяте за 10 минути. След това избърсвате плочките с кърпа, докато се премахнат всички следи от мухъл. Изхвърляте парцала и проветрявате добре стаята. Амонячните пари може да бъдат токсични, затова избягвайте да влизате в банята няколко часа. При работа с разтвора носете маска и ръкавици!

Ето какво трябва да направите при почистване на банята с белина, за да се справите и с най-мръсните места

Лимонена киселина

Разтваряте 3 с. л. лимонена киселина в 1 литър вода. Нанасяте разтвора върху плочките, не е необходимо да го изплаквате. Лимонената киселина помага при неголямо и не много интензивно разпространение на гъбички и е напълно безопасна.

Ако повърхностите са силно повредени от гъбички, които най-вероятно са успели да проникнат в структурата на довършителните материали, народните средства може да са неефективни. Тогава използвайте домакински химикали на базата на хлор.

Белина или натриев хипохлорит

Ще имате нужда от белина, сода бикарбонат, гумени ръкавици, стара четка за зъби, памучни тампони, почистващи кърпички. Смесвате содата с белината, нанасяте сместа върху фугите между плочките, оставяте да подейства и изплаквате с вода. Не забравяйте да носите ръкавици и да вземете предпазни мерки, тъй като хлорът в белината може да бъде опасен!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com