Колко често трябва да перете чаршафите си?

21680
Колко често трябва да перете чаршафите си?
Снимка: iStock/Guliver

В спалното ни бельо всеки ден се събира много мръсотия и прах, особено от тези от нас, които не използват кувертюра. Но основното замърсяване идва от нашето тяло: човек прекарва около седем часа в леглото всеки ден и през това време тялото му има време да се поти и да отделя други секрети. Ето защо въпросът за прането на спалното бельо е винаги актуален. В следващите редове ще ви разкажем колко често трябва да го правите и какви правила да спазвате. 

Средно хората сменят чаршафите на всеки 24 дни и трябва да кажем, че това е доста различно от препоръчителния период. И така, трябва да сменяте спалното бельо на всеки седем дни, защото през това време върху него има време да се натрупа голямо количество мръсотия и бактерии.

Необходимо е също да се вземат предвид вашите индивидуални характеристики. Например хората с алергични реакции или с домашен любимец, който спи на леглото на стопанина, трябва да сменят спалното бельо на всеки 5 дни. И обратното: ако не прекарвате всяка нощ в леглото си, спалното бельо трябва да се сменя съответно, като се вземат предвид дните, в които сте вкъщи. 

Как да изберем спално бельо, за да привлечем любов, пари и късмет?

Ако нямате възможност или желание да сменяте спалното бельо в определеното време, слагайте само нови чаршафи. Факт е, че те влизат в контакт с тялото ни по-често, отколкото завивките, така че последните могат да се перат веднъж на две седмици. 

А за да е по-малко вероятно спалното ви бельо да се замърси, спазвайте някои правила:

Измийте грима си преди лягане. Тази точка е важно да се спазва не само заради красотата на кожата ни, която се уврежда от козметика, докато спим, но и заради чистотата на калъфките за възглавници. С последните лицето ви е в постоянен контакт по време на сън и не бива да допускате чистото лице да влезе в контакт с остатъци от стара козметика. Това правило е особено важно за онези от нас, които имат дерматологични проблеми или чувствителност на кожата. 

Спално бельо топ 7 съвета при покупка

Вземете душ преди лягане. По време на сън кожата ни отделя много пот и като вземате душ преди лягане, свеждате до минимум замърсяването на спалното бельо. Това е така, защото по този начин бельото ви се сблъсква само с нощните секрети, а тези, които са били през деня, вече са отмити от вас.

Преместете домашния си любимец. Нашите домашни любимци ни изглеждат като най-милите същества и те са такива. Те обаче не са толкова чисти, колкото изглежда, защото по лапите и вълната им се натрупва голямо количество мръсотия от пода, личната им тоалетна и от улицата. Освен това те се потят като нас, но за разлика от нас не си взимат душ всеки ден. Затова ви препоръчваме да оборудвате отделно легло за вашия домашен любимец, за да може спалното ви бельо да остане свежо възможно най-дълго.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Перат ли се плюшени играчки в пералня или не?

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com