Пестеливите домакини винаги използват това дозиране на праха за пране

6281
Пестеливите домакини винаги използват това дозиране на праха за пране
Снимка: iStock

За мнозина потребители въпросът може да изглежда глупав: колко прах да сипете в пералнята? Проблемът е, че няма ясно и точно указание колко прах да насипете в нея - всички препоръчани стойности ще бъдат приблизителни и зависят от различни фактори.

Има моменти в бита, когато правилото „колкото повече, толкова по-добре“ действително оправдава себе си на 100 процента. Старателните домакини смятат, че при прането на дрехите колкото повече препарат сложат в пералнята, толкова по-добър резултат ще получат накрая. В това предположение има известна логика – но, за съжаление, то невинаги е вярно. Използването на перилни препарати в неоправдано големи количества води до сериозни последици. Прекомерното количество прах оставя бели петна върху тъканта след изпиране; препаратът не може да се изразходва докрай, което ще доведе до повреди в бъдеще; от барабана на пералнята ще излиза неприятна миризма.

Режим "Бързо пране": Защо е вреден за прането и пералнята?

Инструкциите на производителите.

Производителите на различни прахове за пране пишат в инструкциите върху опаковките колко прах да се използва. Но така или иначе това са само ориентировъчни препоръки по една много проста причина: никой производител няма как да знае какво конкретно пране, от какъв плат, с каква текстура и в какви цветове ще ви се наложи да перете. При това, не забравяйте, че в своите указания производителите, съзнателно или не, се ръководят от користната цел техният продукт да се търси възможно най-често, бързо да се изразходва и да се купува отново.

Фактори за особено внимание.

На кои фактори е желателно да обърнете специално внимание, преди да сипете прах в съответното отделение на пералнята?

Преди всичко огледайте в какво състояние е прането: дали е силно замърсено или не, има ли трудни за почистване петна. Не си мислете, че колкото повече прах се постави, толкова по-добре ще се измият всички петна и мръсотия. Прахът не винаги е достатъчен за премахване на петна от дрехите - по-добре е да добавите към него специални средства за отстраняване на петна.

Топ съвети за по-бяло пране

Каква е твърдостта на водата?

Този фактор пряко влияе върху качеството на изпиране. В твърда вода се образува слаба пяна - затова производителите на прахове за пране добавят омекотители към състава им. Колко прах е необходим за твърда вода По принцип производителите на прах пишат на опаковката следните цифри за количеството използван препарат: за едно нормално изпиране е достатъчно да изсипете 150 грама прах, а при силно замърсяване и трудноотстраними петна - 225 грама. Това изчисление е за вода със средна или мека твърдост. Ако водата е по-твърда, на опаковката е посочено, че е препоръчително да добавите още 20 грама.

Тук обаче производителите обикновено се изхитряват и целенасочено преувеличават количеството прах за един цикъл. Установено е, че при средна степен на замърсяване за едно пране е необходим количество, колкото побира една супена лъжица - около 25 грама. За 1 кг леко пране тип „бельо“ - около 5 грама, за 3.5 кг нормално пране - 15-20 грама, за 4 кг пране - 20 грама прах. За 5-6 килограма пране 25-30 грама прах са достатъчни. Но, ако дрехите са много силно замърсени с трудноотстраними петна (примерно, работни дрехи с маслени петна) – тогава до 225 грама.

Съвети при пране с пералня

Ако върху бельото има стари и недобре изпрани петна, не сипвайте прах няколко пъти повече от препоръчителното количество. Това не е разумно и няма да има положителен ефект, може само да увеличи проблемите. По-лесно е да накиснете прането с упорити петна. И ако водата е твърда, добавете няколко супени лъжици обикновена сода към препарата. Тя не само ще омекоти водата, но и прахът ще се разтвори по-бързо. Но внимавайте - не използвайте сода при пране на копринени и вълнени облекла!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com