Разберете как се пере кръв – добавете това към прането и забравете за петната!

9352
Разберете как се пере кръв – добавете това към прането и забравете за петната!
Снимка: iStock

Кръвта е сред най-трудните и проблематични видове замърсяване на дрехите и други тъкани. Не може просто да хвърлите окървавена дреха в пералнята, все едно, че е обикновено пране. Зацапаната зона предварително се накисва и почиства. Едва след това можете да продължите към основното пране. Колкото по-свежи са следите, толкова по-лесно и бързо се премахват.

Как да премахнете петна от кръв от дрехите?

1. Сапун. С помощта на обикновен сапун можете да премахнете пресни или не напълно изсъхнали следи от кръв. Първо трябва да разтриете зацапаната област под струя студена вода, после я сапунисвате. Оставяте сапунената пяна да действа половин час. Изплаквате и перете по обичайния начин.

Обърнете внимание на важно условие - трябва да се пере само в студена вода! Под въздействието на високи температури кръвта може да се зафиксира още повече върху тъканта.

Начини за премахване на петна от различни тъкани

2. Гел за измиване на съдове. В случай, че следата не е стара, може да се отстрани с обикновен шампоан за съдове. Удобно е да направите това по два начина.

Изплаквате замърсеното място със студена вода, изстисквате гел върху него и разтривате внимателно. Оставяте да действа 10 минути; измивате и изплаквате.

Без да мокрите, веднага нанасяте обилно количество гел върху зацапаното място. Отгоре се покрива с фолио; стои така от 2 до 5 часа и се измива.

3. Водороден прекис. Подходящ за почистване на бели предмети от плътна материя - хавлии, спално бельо и др. Не бива да се използва за деликатни тъкани от рода на коприна или фина синтетика, защото може да разруши структурата на материала, както и да го обезцвети.

Изливате малко прекис върху памучен тампон и го разтривате върху изцапаната зона. Повтаряте процедурата, докато кръвта изчезне напълно, след което изпирате дрехата както обикновено.

Практични съвети за премахване на упорити петна

Прекисът също се справя не само с пресни, но и с упорити петна. За да бъде процедурата ефективна, съдът се напълва със студена вода, после в него се излива прекис. След това трябва да спуснете замърсената вещ в този разтвор и да разтриете мястото на замърсяване. Оставяте за 2 часа, изплаквате обилно и преминавате към основното пране.

4. Сол. С помощта на сол можете да измиете както прясна, така и засъхнала кръв от дрехите. Има два начина да сторите това.

С накисване. Наливате 3 л вода в леген и добавяте около 60 г сол. Разбърквате добре и потапяте предмета за 6-8 часа. След това перете на ръка или в пералнята.

Сух метод. Ръсите малко сол върху изцапания участък и изтърквате мястото с четка. Измивате със сапун или друг препарат в студена вода. Този метод е неподходящ за много стари петна.

5. Сода. Вместо сол за накисване може да се използва сода. Добавяте 10 грама от нея в чаша студена вода и разбърквате добре. Нанасяте върху изцапаното място, разтърквате и оставяте за половин час. Изплаквате с хладка вода, натърквате със сапун или препарат за отстраняване на петна и перете, както обикновено.

Ефективно премахване на петна от покривки и дрехи с минимални усилия

6. Амоняк. Това е фин и деликатен начин за премахване на петна от бели ленени и памучни платове. За да накиснете замърсената дреха, смесвате 60 мл амоняк и 3 литра вода в леген. Потапяте изцапаната дреха в разтвора за 2 часа, изплаквате обилно и продължавате с основното пране. Може и без накисване - нанасяте амоняк само върху замърсеното място с чаена лъжичка.

7. Паста за зъби. Необичайно, но не по-малко ефективно средство за упорити петна. За да направите това, е нужно да изстискате малко паста от тубата върху замърсената зона и да я почистите с помощта на стара четка за зъби. Изплаквате със силно течаща студена вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com