Забравете за ръждата по тоалетната чиния с този трик

12456
Забравете за ръждата по тоалетната чиния с този трик
Снимка: iStock/Guliver

Ръждата по тоалетната чиния е сред най-трудните за разрешаване проблеми, с които може да се сблъскате в дома си. Дори да сте почистили до блясък санитарните помещения, ако не сте съумели да се преборите с упоритата ръжда, домът ви ще изглежда неподдържан и мръсен. Да почистите ръждата не е лесна задача, както и да възстановите блясъка на засегнатите части, но с този лесен трик ще се справите бързо с ръждата по тоалетната чиния.

Причини за образуване на ръждата по тоалетната чиния

Преди да научите как по-лесно да изчистите ръждата, важно е да разберете какви са причините за нея, за да ги елиминирате, ако е възможно, и да не се образува отново, след като веднъж изчистите.

Слагайте това вечер в тоалетната чиния и тя ще блести като нова

1. Самата вода

Понякога причината е в самата вода и не може да промените този факт, но може да добавите система за филтриране на водата. Ако във водата има по-високи нива на желязо, петната от ръжда по тоалетната чиния са факт. Частиците желязо се окислят и се превръщат в този неприятен червено-кафяв цвят. Добавянето на система за филтриране на водата поправя това.

2. Старите тръби

Този проблем е по-често срещан от двата и подлежи на разрешаване със замяна на старите тръби. Ако обаче тези тръби са извън имота ви и са собственост на ВиК, то огромна е вероятността замяната да не се извърши. Тръбите, които са ваша собственост, може да замените за няколко часа със специалист. Старите железни тръби са водеща причина за ръждата по тоалетната чиния и замяната им с медни или пластмасови е отлично, работещо и дългосрочно решение.

3 супер лесни рецепти за идеално чиста тоалетна

Как да изчистите ръждата по тоалетната чиния?

Много домакини правят грешката да се опитат да избелят петната от ръжда с белина например, което води до влошаване на ситуацията и до още по-трудни и дори невъзможни за премахване петна. Важно е да забравите и за абразивните почистващи средства, той като те надраскват повърхността на тоалетната, а с получените драскотини мръсотията се настанява трайно. Изборът на правилното почистващо средство е 70% от задачата ви, останалите 30% са търпение, изчакване и малко триене, а правилното средство се намира във всяка кухня и е хранителен продукт. Това за всеобща изненада е оцетът.

Вземете чаша оцет и я смесете с чаша вода. Сложете сместа в пулверизатор и напръскайте обилно петната. Оставете да престои поне час и изрийте с четката за тоалетна. Чисто и лесно, нали?

Може да приготвите и по-силен разтвор за по-големи и трудни за почистване петна, като смесите чашата оцет не с вода, а с 3 чаши хлебна сода. Содата е известна със своя почистващ и избелващ ефект и подпомага действието на оцета. Содата с оцета се смесват до образуване на паста, която се нанася лесно, следва да престои около час и да се потрие малко с четка до получаване на нужните чистота и блясък. Четката следва да е предназначена за тоалетна или да е с мек косъм, за да не нараните повърхността. Не трийте прекалено, ако не се почистват лесно петната, изчакайте още малко да подейства препаратът, за да се случи почистването почти без усилия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com