Защо омекотителят не се усеща върху дрехите?

6560
Защо омекотителят не се усеща върху дрехите?
Снимка: iStock

Защо се използва омекотител за дрехи? Има няколко очевидни причини, поради които е добре да го добавите към прането си... но дали ще го усетите?!

Как действа омекотителят? Очевидно цел номер едно е да се омекоти тъканта. Може би просто предпочитате докосването на току-що изпраните, меки чаршафи. Най-интересното в редица случаи е, че вашите дрехи, домашен текстил и хавлиени артикули са гладки и меки след пране, тоест, омекотителят е свършил своята работа – но вие не го усещате и смятате, че той не действа. Защо? Всичко е много просто.

Пригответе си домашен омекотител за дрехи - няма да купувате повече

Разреждане на електростатичния заряд

Една от причините за използване на омекотител е създаването на антистатичен ефект. Случвало ли ви се е, докато носите дрехи, да залепват по тялото ви? А когато сваляте пуловера си, той започва ли да „припуква", наелектризирайки косата? Това се случва, защото в плата се е натрупал електростатичен заряд.

Омекотителят предотвратява натрупването на статично електричество (особено в синтетични тъкани). Това е особено важно през зимата, когато се включва парното и въздухът става много сух. И ако дрехите ви не хвърлят искри, значи омекотителят е влязъл в действие – но вие, кой знае защо, смятате, че той „не си върши работата“.

Приятна миризма

Ароматът е една от основните причини, поради които хората използват омекотител. Позната, приятна миризма може да ви помогне да се отпуснете. Омекотител за тъкани осигурява дълготраен аромат и с него можете да добавите свое собствено уникално ухание към дома и дрехите си.

Защита на тъканите

Вероятно знаете, че нещата трябва да се разделят по цвят преди пране. Но те също трябва да бъдат разделени в зависимост от вида на тъканта. Памучни, хавлиени тъкани и вълна често губят мъх заради процеса на стареене. А ленът, синтетичните влакна, трикотажът и рипсеното кадифе пък, напротив - поемат мъх. Затова различни в това отношение тъкани не се перат заедно. Такива дрехи се перат поотделно и към прането се добавя малко омекотител. Това ще помогне за омекотяване на влакната и мъхът ще се отдели по-лесно.

Защита на цвета

По същия начин омекотителят работи добре върху тъмни или ярко оцветени дрехи. Неговите защитни омекотяващи частици предотвратяват избледняването, като изглаждат влакната. Така ще носите по-дълго любимата си черна рокля, розова блуза или жълт пуловер.

Кога не трябва да използвате омекотител за пране?

Само за „правилни“ тъкани

Някои хора се страхуват да използват омекотител за пране, защото някой им е казал, че е вреден. Това твърдение само по себе си не е вярно. Просто би трябвало да разберете кои дрехи трябва да се перат с омекотител, а кои - без. Винаги четете етикета!

Възстановява смачканите дрехи

Ако дрехите вече са се свили, е почти невъзможно да ги върнете към първоначалния им вид. Но за целта може да използвате омекотител. Напълвате съд с топла вода, добавяте капачка омекотител и накисвате дрехите за една нощ. Изцеждате ги и леко ги разтягате. Изсушавате ги хоризонтално. Ще можете отново да ги носите с удоволствие.

Намалява времето за сушене

Когато използвате омекотител, дрехите ви изсъхват по-бързо. Водоотблъскващите качества, придадени на влакната, помагат за по-ефективното отвеждане на влагата от дрехите ви. Така в тях остава по-малко вода, след като ги извадите от пералнята. Това означава, че спестявате време, а ако използвате сушилня, пестите пари и електричество.

Улеснява гладенето

Омекотителят за тъкани намалява гънките на плата, така че можете или да пропуснете напълно гладенето, или значително да намалите времето, което отделяте за него. Така спестявате не само време, но и електроенергия.

Защо да използвате омекотител?

Омекотителят прави прането ви меко и ароматно, предотвратява статичното електричество, полезен е за дрехите и т. н... Даже да не усещате всичките му предимства – важното е, че той действа и улеснява живота!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com