Кога не трябва да използвате омекотител за пране?

7461
Кога не трябва да използвате омекотител за пране?
Снимка: iStock

Повечето домакини не могат да си представят живота без омекотител, защото той помага за омекотяване на водата, придава приятен аромат на дрехите и отстранява статичното електричество. Но има неща, към които не е препоръчително да добавяте омекотител.

С кои неща не трябва да се ползва омекотител при пране?

Въпреки че омекотителят прави нещата меки и приятни на допир, има неща, които могат да се развалят и да станат неизползваеми. Преди да добавите омекотител към вашата пералня, уверете се, че в нея няма следните тъкани.

Спално бельо

Благодарение на наличното пространство между влакната, ленът може да "диша" и същевременно да абсорбира влагата. Омекотителят ще запълни това пространство и ще го лиши от съществуващите свойства.

Как да перете цветните дрехи правилно: Хитринките на добрите домакини

Кашмир и вълна

Ако добавите омекотител към вълнени и кашмирени вещи, те ще загубят своята структура и способност да задържат топлината. Тези дрехи няма да ви топлят добре. Трябва също да се отбележи, че омекотителят не се изплаква от вълнени тъкани, което ги прави лепкави.

Бански

Всички бански костюми са изработени от еластична материя, поради което съхнат толкова бързо и не абсорбират вода. Но ако ги перете с омекотител, тогава банските костюми ще започнат да абсорбират вода по-бързо и ще съхнат много по-дълго, като същевременно ще придобият не много приятен аромат.

Хавлиени кърпи

Хавлиите също не трябва да се перат с омекотител, защото той прониква във всички влакна на тъканта. След това кърпата започва да абсорбира лошо влагата. След пране те могат да бъдат изхвърлени, защото няма да има смисъл от тях.

7 тайни за пране на бели дрехи, за да не пожълтяват

Детски неща

С голямо внимание трябва да добавите балсам при пране на детски дрехи. Работата е там, че веществата в състава му, могат да причинят силна алергична реакция при детето. В този случай е най-добре да изберете специални продукти, предназначени за деца, тъй като те не съдържат агресивни вещества.

Спортни дрехи

Много спортни дрехи са изработени от водоотблъскващи тъкани. Някои от тях все пак могат да имат специални импрегнации, които допълнително подобряват свойствата на тъканта и предотвратяват развитието на бактерии. Именно тези технологии позволяват на дрехата да регулира телесната температура, да абсорбира влагата и бързо да я изпарява. Ако изперете такива неща с омекотител, те ще загубят свойствата си.

Микрофибър

Микрофибърът се състои от материал, абсорбиращ влагата и задържащ праха. Тази тъкан често се ползва при чистене в дома. Най-добре е да перете тази тъкан с прах или сапун. Ако добавите омекотител към водата, микрофибърът ще загуби всичките си свойства и в бъдеще ще бъде неизползваем.

Не изливайте омекотител върху дрехите

В сравнение с препарата за премахване на петна, омекотителят трябва да се излива в специално отделение в пералнята. Ако попадне върху дрехите, могат да се появят петна, които ще се почистят трудно. Също така е нежелателно да претоварвате машината с неща, защото водата трябва да циркулира и да разпределя продукта равномерно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

7 места, които повечето хора забравят да разчистят

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Чистофайници