Фидел Кастро предава властта на брат си Раул

5066
Фидел Кастро предава властта на брат си Раул
Снимка: Getty Images/Guliver

2006 г.

На 31 юли 2006 г. личният секретар на Фидел Кастро, Карлос Валенсия, обявява пред държавната телевизия, че Фидел Кастро временно ще предаде задълженията на първи секретар на Кубинската комунистическа партия (шеф на партията), председател на Държавния съвет на Куба (държавен глава), президент на Съвета на министрите на Куба (премиер) и главен командир на въоръжените сили на Раул Кастро, докато Фидел претърпи и се възстанови от чревна операция.

Много коментатори смятат Раул Кастро за политически твърд, който ще запази влиянието на Кубинската комунистическа партия в страната. Други обаче смятат, че е по-прагматичен от по-големия си брат и желае да въведе някои пазарно ориентирани икономически политики. Смятало се, че той е облагодетелствал варианта на сегашния китайски политически и икономически модел за Куба, с надеждата да запази някои елементи от социалистическата система.

Разбита е четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа е българска чета, формирана през 1868 година и влязла в подвластните на Османската империя бъл...

В реч пред студенти от университета Раул заявява, че ще остави комунистическата система в Куба и, че "Фидел е незаменим, освен ако не го заменим всички".

На 1 май 2007 г. Раул ръководи празненствата по случай майския ден в Хавана. Според Granma, тълпата е достигнала над един милион участници, с делегации от над 225 организации и 52 страни.

Комунистически лидер

След приемането на временния контрол върху президентството, Раул Кастро е избран за нов президент на Държавния съвет и председател на Съвета на министрите по време на законодателна сесия, проведена в кубинския дворец на конвенциите в Хавана. 597 депутати единодушно избират 31-членния държавен съвет за срок от 5 години, което от своя страна избира Раул за президент. Оттогава администрацията му обявява няколко икономически реформи. През март 2008 г. правителството премахва ограниченията срещу закупуването на многобройни продукти, които не са на разположение под администрацията на Фидел Кастро, включително DVD плейъри, компютри, готварски печки и микровълнови печки. В стремежа си да стимулира производството на храни, правителството разрешава на частни земеделски стопани и кооперативи да наемат неактивни държавни земи и премества голяма част от процеса на вземане на решения относно използването на земята от национално ниво до общинско ниво.

В средата на 2008 г. правителството преразглежда структурата на заплатите на всички държавни компании; така че трудолюбивите служители да могат да бъдат възнаграждавани с по-високи заплати. Освен това, правителството премахва ограниченията срещу използването на мобилни телефони и ограниченията за пътуване на кубинците.

Таншанското земетресение отнема живота на 242 419 души

Таншанското земетресение е най-смъртоносното земетресение на 20 век. То започва в 3:42 ч. местно време на 28 юли 1976 и продължава 23 с...

През март 2009 г. Раул Кастро уволнява някои длъжностни лица.

През април 2011 г. Раул обявява план за 300 икономически реформи, насърчаващи частната инициатива, намаляване на държавните разходи, насърчаване на чуждестранните инвестиции и аграрните реформи, както и ограничаване на президентските права, включително и на самия него.

На 24 февруари 2013 г. кубинският парламент назначава Раул Кастро за нов петгодишен мандат като президент и Мигел Диас-Канел, първи вицепрезидент. Той обявява същия ден, че ще се оттегли от власт след втория си мандат, докато президентството му завърши през 2018 г.

През 2018 г. той е избран за кандидат за Народно събрание на народната власт от община Сегундо Френте в Сантяго де Куба, считано за люлката на Кубинската революция.

Нормализиране на отношенията със Съединените щати

Беларус обявява независимост от СССР

Република Беларус, наричана също и Белорусия (на белоруски: Беларусь, на руски: Беларусь или Белоруссия) е държава в Източна Европа, ко...

Кастро се среща с Барак Обама в Хавана, 22 март 2016 г.

Раул Кастро заявява през 2008 г., че "Американският народ е сред нашите най-близки съседи, трябва да се уважаваме, ние никога не сме имали нищо против американския народ, добри отношения биха били взаимно изгодни, може би не можем да решим всички наши проблеми, но ние може да решим много от тях."

На 10 декември 2013 г. Кастро в значителен ход стиска ръка и поздравява американския президент Барак Обама в паметната служба на Нелсън Мандела в Йоханесбург.

На 17 декември 2014 г. Кастро и Обама правят отделни съобщения, че усилията за нормализиране на отношенията между двете държави ще започнат с възстановяването на посолствата в Хавана и Вашингтон. Посолствата преди това са затворени през 1961 г., след като Куба става тесен съюзник на СССР.

Сближаването между САЩ и Куба е улеснено от родения в Аржентина папа Франциск, който позволява на Ватикана да бъде използвана за тайни преговори. Има едновременни обществени съобщения на Кастро и Обама за напредъка към нормализиране.

Хан Крум разгромява войската на византийския император Никифор I

През периода 808-809 г. хан Крум подкрепя бунта на българите в долината на р. Струма, които са там 30-40 год. преди Аспарух и впоследст...

На 20 юли 2015 г. Куба и Съединените щати официално възобновяват пълните дипломатически отношения със секции от "кубински интереси" във Вашингтон, САЩ и "интересите на САЩ" в Хавана се преобразуват в посолства.

На 20 март 2016 г. Обама посещава Куба, за да се срещне с Кастро. Това е първото посещение на президент на САЩ в Куба за 88 години.

Говорейки през 2017 г., Раул Кастро е силно критичен към предложението на Доналд Тръмп за мексиканската стена и за рестриктивната търговска политика. Той нарича плановете егоистични и за границата, ирационални. "Не можете да ограничите бедността, катастрофите и мигрантите със стени, но със съдействие, разбиране и мир", казва Кастро. Избраният президент на САЩ също така нарича Раул чудовище, като казва: "Ако Куба не желае да направи по-добра сделка за кубинския народ, кубинския/американски народ и САЩ като цяло, ще прекратя сделката".

Раул Кастро изненадва високопоставен американски пратеник през септември 2017 г., докато обсъжда неотдавнашни звукови атаки срещу американски дипломатически персонал. Той отказва да участва, но позволява на ФБР рядък достъп да разследва инцидента, който оставя 21 души със загуба на слуха и увреждане на мозъка.

Източник: bg. wikipedia.org

38 години без Владимир Висоцки

Владимир Висоцки умира на 25 юли 1980 г. Официалната версия за смъртта на Висоцки е сърдечен удар. Висоцки умира, когато в Москва се п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Открита е Казанлъшката гробница

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Роден е Веселин Стоянов, български композитор

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Провежда се първият конкурс "Мис Свят"

Започва Оборищенското събрание

Международен ден на авиацията и космонавтиката

Фриц Фреленг и Дейвид Де Пати създават Пинко Розовата пантера

Принц Чарлз се жени за дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс

Открита е статуята Венера Милоска

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com