X
 
 

Роден е Чарлз Дарвин, английски биолог

1146 7
Роден е Чарлз Дарвин, английски биолог
Снимка: Getty Images/Guliver
Чарлз Робърт Дарвин е английски учен и естествоизпитател, живял през XIX век. Той пръв дава идеята за еволюцията на всички видове в течение на времето от общ прародител посредством процес, който нарича естествен отбор. Фактът, че еволюцията съществува, е приет от научната общност и лаиците още докато Дарвин е жив, но теорията му за естествения отбор започва да се приема за основно обяснение на еволюционния процес през 30-те години на XX век. Днес теорията на Дарвин е в основата на съвременната еволюционна теория. В своя съвременен вид тя представлява основата на биологията, като дава единно логично обяснение на биоразнообразието.

Дарвин развива интереса си към естествената история по време на следването си по медицина в университета в Единбург и по теология в Кеймбридж. По време на петгодишното плаване с кораба „Бийгъл“ Дарвин се утвърждава като специалист по геология. Наблюденията, които прави и теориите, които изказва, подкрепят идеите на Чарлз Лайъл за униформизма. Публикацията на пътеписа прави Дарвин широко известен. Озадачен от географското разпространение на дивите животни и фосилите, които събира по време на пътешествието, Дарвин започва да изследва трансмутацията на видовете, което дава начало на неговата теория за естествения отбор през 1838 г. Въпреки че обсъжда идеите си с естествоизпитатели, Дарвин се нуждае от време за задълбочено изследване, като геоложките му проучвания остават в центъра на дейността му. През 1858 г., докато дописва теорията си, Алфред Уолъс му праща екземпляр от свое есе, в което описва същата идея. Вследствие на това същата година Дарвин и Уолъс публикуват и двете теории в съвместна статия.

В Пловдив е създаден независимия синдикат „Подкрепа“ с председател д-р Константин Тренчев

Независимият синдикат „Подкрепа“ е основан първоначално като сдружение, поставящо си за цел защита на авторските права и ин...

В книгата си „Произход на видовете“ (1859 г.) Дарвин дава доказателства за това, че еволюцията от общ прародител е основното научно обяснение на разнообразието на живота в природата. Той изследва еволюцията на човека и половия отбор в „Произходът на човека и половия отбор“, след това публикува „Изразяване на емоциите при човека и животните“. В книги публикува изследванията си за растенията, а в последната проучва земните червеи и влиянието им върху почвата.

Actualno.com

Етикети:

 • няма убит альошка при окупацията на България 4 няма убит альошка при окупацията на България преди 1 седмица Профил на трол?
  Счупиха носовете на войниците от Паметника - "костница" на съветската армия - КОСТИТЕ СИГУРНО СА УМРЕЛИ ОТ АЛКОХОЛНО ОТРЯВАНЕ Съоръжението се намира в столичния квартал "Лозенец". Паметниците на Съветската армия в България периодично биват обливани с боя или по всевъзможен друг начин ПОКАЗВАНО НА НЕПРИЕМАНЕТО НА ОГРОМНАТА ЛЪЖА ЗА 2-НАТА ОСВОБОДИТЕЛКА ОТ МОНАРХО-"ФАШИЗЪМ"
 • faktor.bg/bg/articles/ot-redaktora-dyanko-markov-gen-lukov-e-ubit-po-zapoved-ot-moskva-podgotvyashe-izvezhdaneto-na-balgariya-ot-osta-video 3 faktor.bg/bg/articles/ot-redaktora-dyanko-markov-gen-lukov-e-ubit-po-zapoved-ot-moskva-podgotvyashe-izvezhdaneto-na-balgariya-ot-osta-video преди 1 седмица Профил на трол?
  Кой е тоя Иван БурАджиев???? Да не е случайно Иван БурУджиев!!!! В началото помислих: станала е граматическа, техническа грешка…Но после видях, че 3 пъти е “сгрешено” името… Пак е пипала хибридна ръчица, и то пак в нашия, уж десния, "демократичния" мутренско-милиционерски “Фактор”! Сакън, да не направят хората асоциация с г-жа другарката Буруджиева - чест добре дошъл гост в техния сайт. виж още ›› Прочее, децата не трябва да носят никаква отговорност за делата на родителите си, нали така беше когато борисов агитираше за щерката на друг проруски убиец - бокова - а вината поемат само с мезета като пазарната икономика - с куфарчета и държавен чадър
 • 13.2.1943 ген. Луков е убит по заповед от Москва, защото подготвя извеждането на България от Оста 3.1 13.2.1943 ген. Луков е убит по заповед от Москва, защото подготвя извеждането на България от Оста преди 1 седмица Профил на трол?
  Ако генерал Христо Луков беше останал жив, Червената армия нямаше стъпи на наша земя и да окупира отечеството ни до днес - ген. Луков е готвел България да бъде изведена от съюза с Германия. Лично се е ангажирал да убеди германците за този ход. Това се случва една година преди Червената армия да стъпи на Дунава. Но конфликтът му с цар Борис3 подклаждан от руски шпиони слага край на тази възможнос виж още ›› т. Привидно конфликтът е заради недоразумения в бюджетите на вътрешното и военното министерство, което Луков ръководи, че той е засенчил с популярността си Царя, превръщайки се в любимец на народа. На Луков са думите:" Всеки враг ще срещне българските ножове." Така той възстановява духа на българската армия, съсипана след Първа световна война. Модернизира я и я превръща в боеспособна. Луков е олицетворението на възстановената войнска мощ на България, което бърка плановете на москва
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Роден е Чарлз Дарвин, единствения англичанин, произлязъл от маймуната! За руснаците знаем, че всичките са произлязли от нея!
 • роден е БЪЛГАРСКИЯ ДЪРЖАВНИК СТАМБОЛОВ 1 роден е БЪЛГАРСКИЯ ДЪРЖАВНИК СТАМБОЛОВ преди 1 седмица Профил на трол?
  ЧОВЕКЪТ, който ни освободи от руско владичество! Ще имаме ли смелостта и доблестта да го направим отново ????
 • 166 години от раждането на Стефан Стамболов 1.1 166 години от раждането на Стефан Стамболов преди 1 седмица Профил на трол?
  Стамболов - българския Бисмарк - революционер, политик, поет и държавник. Участвува във всички етапи на борбата за църковна и политическа независимост на България , в подготовката на Старозагорското (1875) и Априлското въстание (1876), в осъществяването на Съединението , сред най-заслужилите строители на съвременна България - като депутат /под изискваната възраст/, като председател на Народното съ виж още ›› брание и като министър-председател. Стамболов следва основна пробългарска линия за икономическо стабилизиране и развитие на страната на базата на строга данъчна система , промишлено и гражданско строителство, като остро се противопоставя на всеки опит за вмешателство в българските дела и националната политика от страна на русия. Стамболов е от най-значимите български държавници, поставил независимостта и просперитета на България над всичко. Той поема отговорност и в най-решителните моменти влияе върху развитието на историческите събития само и единствено в интерес на България. След убийството му поръчано от русия един английски дипломат пише:"би бил щастлив, ако в Англия на 100 години се ражда по един Стефан Стамболов".
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Стамболов наистина е пример как постъпват русофиите с българските патриоти. Но е също така пример как бившият русофил Стамболов, достигнал последната година в духовната академия в Одеса, но убеден от български патриоти да прекъсне и да дойде да организира Въстанието в Отечеството след гибелта на Апостола , Русия и лично посланик Н. Игнатиев успяват да направят убеден противник на руската политика виж още ›› до края на живота му, прекъснат чрез зверско убийство в София именно от яростни русофили ( танцували след това на гроба му, поруган в деня на погребението му от тях ). Танцът на цинизма, невежеството и ехидството над паметта за Стамболов продължава и днес.Страшна гавра: Русофилите “проф.” С. Шаренкова и “проф.” С. Денчев връчват награда на името на русофоба “Стефан Стамболов” (!!!) на най-видните руски мекерета- руските терористи с ятаган разцепиха главата на великия български патриот , а сегашните ни руски пачаври всяка година с кеф се снимат пред разцепената му глава за назидание на всеки осмелил се да застане срещу руските им господари -ченгета от “Библиотекарския институт” тъпчат най-грозно духа на Стамболов, а ние продължаваме да търпим и тези гаври!!!! и милиардите текат към руската ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ, а ние сме най-бедната страна в ЕС
  : 0 !
КЪСМЕТЧЕ за 22 февруари според зодията
КЪСМЕТЧЕ за 22 февруари според зодията

Овен Очаква ви най-романтичната среща, която сте имали досега. Телец Пътуване, което ще ви запознае с много специален човек. Близнаци Няма...