X
 
 

Северна Каролина става 12-я щат на САЩ

1264 0
Северна Каролина става 12-я щат на САЩ
Снимка: iStock/Guliver
Северна Каролина граничи с Южна Каролина на юг, с Джорджия на югозапад, Тенеси на запад, Вирджиния на север и Атлантическия океан на изток. Географски се дели на три обособени зони: крайбрежните низини, които съставляват около 45% от общата площ на щата, платото Пиемонт в средната част (35% от общата площ) и Апалачите в най-западните части на щата, където се намира и най-високата точка – връх Мичел (2038 m).

Под влиянието на Атлантическия океан крайбрежната зона има много по-мек и топъл климат от този във вътрешността на щата. Средните температури тук през лятото са около 30 °С, а зимните – около 5 °С, докато във вътрешността през зимата се задържа постоянна снежна покривка със средна дебелина от 20 cm и температури около -5 °С.

Икономика

За 2008 БВП на щата е $400,2 милиарда, което го нарежда на девето място сред щатите. Средният доход на глава от населението е $33 735, което го поставя на 36-то място в национален план.

През 20 век щатът се издига сред водещите в селското стопанство и промишлеността. Сред основните отрасли, развити тук, са птицевъдството и говедовъдството. От растенията най-голямо значение има тютюнът, на който щатът е най-голям производител в САЩ. От промишлеността с най-голямо значение е текстилната индустрия, която е един от стълбовете в щатската икономика, макар в последните две десетилетия тук да са загубени много работни места поради силния натиск, наложен от евтините производства в Латинска Америка и Китай.

В последните години в големите градски агломерации на Шарлът и Роли се развиват с бързи темпове финансовите услуги, биотехнологиите и компютърните технологии.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално