X
 
 

Софийското земетресение нанася значителни щети в София

6506 11
photo of Софийското земетресение нанася значителни щети в София
Снимка: iStock/Guliver

1858 г.

Софийското земетресение е земетресение с епицентър в околностите на град София (42.6° с. ш. 23.25° и. д.)[1], чийто основен трус е в 12:15 местно време на 30 септември 1858 г., а вторичните трусове, продължават още няколко месеца.

Данните за земетресението са оскъдни и включват главно текстови описания на свидетели, най-изчерпателни от които са няколко дописки и писма на Сава Филаретов. Интензивността на основния трус се оценява на IX степен по скалата на Медведев-Шпонхойер-Карник (МШК), магнитудът - на 6.6, a дълбочината 9 km, като в ограничен район при Бояна интензивността вероятно е достигнала X степен по МШК.

Открит е нов естествен спътник на Юпитер – Ананке

Ананке е естествен спътник на Юпитер, открит през 1951 г. от Сет Барнс Никълсън в обсерваторията Маунт Уилсън, САЩ. Спътника носи името...

Освен в София, земетресението е усетено и в отдалечени градове, като Пловдив и Янина. Пострадали сгради има в Ихтиман и Рилския манастир, а в Долна баня се променя дебитът на минералните извори. В София земетресението предизвиква значителни щети, като 70 - 80 % от сградите са силно засегнати. По-бедните жители на града са в затруднено положение, тъй като се налага непредвидено да възстановяват къщите си в навечерието на зимата. Някои от тях са подпомогнати с дарения, като например направеното от Иван Денкоглу.

При по-големите обществени сгради щетите са по-тежки, като някои от тях са частично или напълно разрушени. Съборени са минаретата на 19 от 24-те джамии в града, а само 2 от 7-те църкви остават годни за използване. Сред разрушените сгради е Сиявуш джамия (днешната църква Света София), която след земетресението е изоставена. Според разкази на очевидци, покривът на минарето на джамията Баш чешме (при днешното кръстовище на Витошка и Солунска), се преобръща и се забива с шпила си във викалото на минарето. Пада и един от сводовете на новостроящата се катедрала Света Неделя. При земетресението загиват 4 души, сред които две деца при Сиявуш джамия и един от строителите в Света Неделя.

На някои места около София се отварят пукнатини в земята, като според Филаретов пукнатината между Бояна и Драгалевци има ширина над 20 cm и дължина около 1,5 km. Западно от града се появява нов горещ гейзер, който постепенно отслабва до съществуващия и сега извор в Овча купел. Дебитът на минералните извори в града намалява за няколко дни, след което се възстановява.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

11 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ‘’Народния съд’’ е мълчана трагедия за българския народ 3 ‘’Народния съд’’ е мълчана трагедия за българския народ преди 9 месеца Профил на трол?
  за по-малко от година новата комунистическа власт избива повече български генерали и висши офицери, отколкото са загинали във всички войни, които България е водила от Освобождението си насам. ‘’Народния съд’’започва да действа, след като на 30 септември 1944 г. Министерският съвет приема Наредба-закон за съдене от Народен съд. Още в този ден председателят на Народния комитет на Отечествения фронт виж още ›› (ОФ) Цола Драгойчева е инструктирана да поеме цялата подготвителна работа по организацията на Народния съд. Така трябва да се създаде представата, че той е дело на всички партии, влизащи в ОФ, и се подкрепя от широки обществени среди. Управлението тогава всъщност използва извънредната съдебна процедура за разправа с противниците на съветизацията и комунизацията на страната. Съставите, обвиняемите и присъдите се определят на практика от централното и местните ръководства на комунистическата партия. От „народните съдии“ не се изисква дори юридическо образование или квалификация. Адвокати масово отказват от страх да поемат защитата на арестуваните. Започва „законна чистка“ във всички учреждения. телеграмите на Георги Димитров от Москва от декември 1944 г. до април 1945 г. с разпореждания до ЦК на комунистическата партия, сред които се открояват две забележителни „препоръки“: „Никой не трябва да бъде оправдан“ (21 декември 1944 г., написана на руски!)“ и „И никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля“ (януари 1945 г.). Дело № 6, на интелектуалците, е продължение на серията от скалъпени дела. Подсъдимите са били 101 - писатели, художници, журналисти, между тях и мъртвите Йордан Бадев, Данаил Крапчев, Райко Алексиев и Петър Амзел. Свидетелите са 145 души - техни колеги. По това дело е осъден Димитър Павлов, журналист и главен редактор на в. „Демократичен сговор“ и в. „Мир“. Присъдата е за „скудоумие и шовинизъм“. Осъдена е и писателката Фани Попова-Мутафова за прогерманското й поведение. Стоян Райчевски, председател на Съюз „Истина“: Целта беше да се унищожи елитът, който можеше да проведе организирана съпротива срещу налагания комунистически режим. Давани са указания от Москва какво да се прави, как да се пишат присъдите. Трагедията е, че това става в един много ранен период, когато светът още не може веднага да реагира и да защити правата на потърпевшите.С това деяние България загуби много от талантливите си и способни хора, които й бяха изключително необходими. И най- позорното е че продължаваме да мълчим за този геноцид спретнат по заповед на страна окупатор , която си въдворява удобен режим и свои марионетки на власт - цената е избит за няколко месеца елита на народа ни и подменен от криминално проявени и терористи наемници на чужда държава
 • със закона от 30 септ. ''народния съд” избива 2730 държавници. 3.1 със закона от 30 септ. ''народния съд” избива 2730 държавници. преди 9 месеца Профил на трол?
  Развяват се червени знамена, на плакатите с чук и сърп пише – „Смърт!” – много са бързали да си организират касапницата и да не се даде никаква възможност на многобройните чуждестранни наблюдатели за среща с вече осъдените.Архивите ни разкриват и внимателната подготовка, която комунистите предприемат за най-масовата екзекуция в новата ни история - специален агент на НКВД(КГБ), спец. по комуни виж още ›› стически зверства отговаря лично пред Сталин „работата” да се свърши с нужната жестокост, бързина и потайност. Компанията е от професионални убийци, удушвачи, касапи, с една дума – комунисти! Тези''човешки'' същества имат за задача да избият по най-бързия начин трима регенти, министрите от три кабинета, дворцовите съветници, цял един парламент и повече генерали, отколкото България е загубила през трите войни, които води през 20-и век. Депутатите от 25-то народно събрание са избити въпреки съществуващия депутатски имунитет – норма от римското право, съществувала по цял свят.Преди това в ЦК на БКП има изключително важен спор и той е как да бъдат екзекутирани осъдените. За класическия начин „чрез обесване” или разстрел,но е надделяло мнението на Трайчо Костов и компания да се разстрелват с пистолетен изстрел в тила – изпитан и любим метод на болшевиките. По този начин според главорезите „работата ще се изпълни бързо и чисто”, а това е основната цел на палачите в онзи исторически момент. Осъдените са извеждани от подземията на Съдебната палата оковани - с приклад е пръснат черепа на младия депутат Иван Батембергски, защото извикал за помощ… Следващата жертва е бившият министър Тодор Кожухаров, инвалид от войните, писател, който извикал „Не трябва да плачем за нас, а за България”, после запява националния химн „Шуми Марица”Разбиват му главата с револверв гробището, пред зеещите ями и в присъствието на осъдените. Началникът Веселин Георгиев изтъква огромното доверие на партията, оказано на определените екзекутори за изпълнението на политическата задача, допълва го Моряка, който натъртва, че всичко трябва да приключи по-бързо, за да бъдат изправени пред свършен факт представителите на Англия и САЩ в Съюзническата комисия. Трети говори другият партиен активист и злодей Лев Главинчев, който се обръща към осъдените – трябва да разберат, че каузата им е бита карта, че напразно са се мъчили да възпрат светлото комунистическо бъдеще, извадили при това голям късмет, защото имало предложение да бъдат бесени. Прекъсва го подполковник Георгиев: „Губиш ни времето, Левчо. Без формалности”. Освен взводът за убийства на това безумно представление, на масовата екзекуция, на човешката кланица присъстват още Цола Драгойчева, която отговаря за Народния съд в ЦК на БКПНе минало и без мародерство от страна на палачите. Вземали са от жертвите всичко ценно – пръстени, часовници, златни халки. Един от по-нисшите чинове събува ботушите на убития княз Кирил. Така една шайка от комунистически главорези става автор на най-страховитото масово изтребление на държавници в цяла Европа
  : 0 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  От Москва Сталин* давал указания как трябва да се про­веде ''революцията'' в България и че за да стане както трябва, е необходимо да се пусне повече кръв. Редица документи, още преди процесите да се проведат, до­казват, че присъдите за главните подсъдими са предрешени от комунистите и под диктовката на Москва!Съдилищата на т.нар. „народен съд“ бяха съставени от юрист-комунист, виж още ›› обществен обвинител, съдебни заседатели от народни елементи (разбирай лумпени), избрани сред работни­ци, разни чиновничета и изпаднали адвокати от провинцията, записали се набързо в партията (БРП или ОФ). В съдебната зала съгласно класическата формула присъстват постоянно платени клакьори – мъже и жени, викащи периодично и „спонтанно“ ед­но единствено искане за присъда: „Смърт“! Някои от жените, специално докарани от селата, са облечени с чисто нови дрехи в черно и се представят, че са един вид вдовици в траур на „изби­тите им семейства“ от „виновниците за катастрофата“ – пълен фарс и лош третокласен „провинциален театър“, запомнящ се с фалшивия патос на актьорите и марионетките - погледнете снимките и ще видите целия зловещ маскарад Тъй нареченият народен съд в България не е само антиконституционен (в нарушение на членове 8, 67, 73, 75, 155, 157 и 158 от Търновската конституция; той е и прецедент, съпер­ничещ само с френския масонски конвент по броя на издадени­те смъртни присъди – 2730, и общо осъдени 11 122 души! „На­родният съд“ издава също така смъртни присъди над предвари­телно избити неколкостотин души, което е уникално в история­та на правораздаването! С конфискацията на имуществото на осъдените и избитите, този „съд“ обезнаследява неоспоримо не виновни хора – техните наследници. „Народните съдии“, назна­чавани от ОФ-комитетите и провеждащи класово-партийно съ­допроизводство, сами създават „класата на фашистите“ в Бъл­гария – хора лишени от имот, право на работа, право на образо­вание и квалификация, право на пенсия, право на пътуване в чуж­бина и така нататък. За „фашисти“ са обявени всички, които не симпатизират и не поддържат ужасния и тираничен комунисти­чески режим и тоталитарната диктатура, която властва от 1944 до 1989 г. (103). Някои от осъдените от „народния съд“ по нареждане на глав­ния обществен обвинител Георги Петров са съдени допълнител­но и от „народните обвинители“ на местните съдилища, които се явяват по-нисша инстанция. От древността до днес няма та­къв юридически казус
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Малоумници! Какво общо имат тези словесни полюции със земетресението през 1858? Има една група идиоти с промити мозъци, които обикалят де що има статии в нета, за да се изакат по тях. Политкомисарите от едно време пасти да ядат пред тази талибани
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • СОФИЙСКОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ СЕПТЕМВРИ 1944 НИ ОБЕЗБЪЛГАРИ 1 СОФИЙСКОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ СЕПТЕМВРИ 1944 НИ ОБЕЗБЪЛГАРИ преди 9 месеца Профил на трол?
  на 30 септември1944 г. инсталираното правителство от съветската армия окупирала България , послушно приема Наредба-закон за антиконституционен ''народен съд'' - на 3 октомври регентите я одобряват преди да ги отвлекат в москва - ''Народния съд''узаконява започналите веднага след преврата на 9 септември 1944 г. масови убийства без съд и присъдa 18 000 убити и виж още ›› безследно изч езнали - в първите месеци на режима - извънредната съдебна процедура е за разправа с противниците на съветската колонизация и русификация на страната - успяват - днес не помним кои сме, но обичаме русия да ни .... и тя го прави с кеф
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  За 4 месеца - 9550 присъди -осъдени на смърт 2 730 , 305 на доживотен затвор - спасителят на българските евреи Димитър Пешев е осъден от ''Народния съд'' „за фашистка дейност и антисемитизъм“?! - на Нюрнбергския процес са осъдени 19 - на смърт 12. ''Народния съд'' ликвидира политическия, военния и част от интелектуалния елит на България. Присъдите се пр оизн виж още ›› асят в името на „Симеон Втори, цар на българите“?! Масовата кзекуция е извършена на 1 срещу 2 февруари до запустяла яма в Орландовци - 3-мата регенти, 8 царски съветници 22-ма министри от правителствата след 1941г., 67 депутати, 47 генерали и висши офицери. Разстрелвани са един по един. Проф. Александър Станишев – световно известен медик, е констатирал смъртта на всеки – застрелват го , както е коленичил над последния разстрелян. Въпреки тайната следващите месеци хората носят цветя и свещи на мястото и комунистите правят отгоре бунище
  : 2 !
 • под дулата на съветската армия окупатор и под диктовка от москва 1.2 под дулата на съветската армия окупатор и под диктовка от москва преди 9 месеца Профил на трол?
  1. армията ни хитро е изведена навън да преследва немските войски и да бъде избита(30 000 души загиват)- държавата и нацията остават беззащитни пред 200 000 съветска армия и безпрепятствено да трансформират България в сателит, обслужващ изцяло икономиката, политиката и интересите на москва; 2.напълно е конфискувано цялото оръжие на народа; 3.Полицията е заместена с „Народна милиция” действаща п о виж още ›› разпореждане от Съветското командване. Започват среднощни арести, отвличания и разстрели над образовани и имотни граждани и селяни без законово основание, писмена заповед и дори формален съдебен процес; 4.противоконституционният ''Народен съд''е просто един изпълнителен екзекуторски орган, който произнася присъди над неудобни представители на Българския елит и Българската нация е буквално обезглавена - имотите и средствата на екзекутираните десетки хиляди интелектуалци, офицери, политици и администратори са заграбени от екзекуторите от БРП(к) - узаконено мародерство и грабителство над елита на България – почти всички потомци на Българските възрожденци и революционери, фактически освободили и построили Нова България са им отнети фабриките, магазините, жилищата, които дават архитектурния облик на градовете из цялата страна - цялата страна е осеяна с концлагери.
  : 1 !
 • 1.3 преди 9 месеца Профил на трол?
  5. след избиване на политическата, икономическа и културна опозиция се фалшифицира Референдума ''Монархия или Република (segabg.com/article.php?id=635628 ). Подправените данни за мнозинство от 97%?? уж гласувало срещу Монархията - това обслужва единствено интересите на съветска русия и малцинството комунисти по онова време; 6.в първите дни около 9.ІХ са разстреляни 150 епископи и свещен виж още ›› ици и вече е подчинен църковния клир на Българската екзархия – най-влиятелната по онова време институция сред Българите. Под натиск от Москва набързо са приети крайно неблагоприятните за нацията условия и реално под контрола на Москва държавната администрация започва да управлява дейността, политиката, финансите и имотите на Българската православна църква; 7. извършва се насилствено масово Колективизацията в селското стопанство през 1947 г. и се създават Българските колхози по модел на съветските, с името „ТКЗС”. Този процес е свързан с множество жертви и убийства (desebg.com/2011-01-06-11-54-16/1634-2014-01-05-17-28-00) - множество селяни буквално са умрели от мъка, че им конфискуват земята - нивите, ливадите, водениците, машините, добитъка. Така на най-многобройното население на България – в селата е отнета възможността за свободно и независимо препитание, за икономическа състоятелност и прехрана. Хората са принудени да напускат селата и да се заселват в градове, по социалистически обекти – язовири, заводи и мини. Тогава, фактически е подписана смъртната присъда на основна част от Българската икономика – Българското село. А спорната индустриализация, с която днес толкова много се хвалят комунистически ориентираните е изцяло зависима от руски суровини и пазари. Да не говорим, че отравя природата на България и обезличава българските градове с еднотипни работнически квартали. въвежда се гражданство - т.е закрепостен си към града, а в малка България на много места можеше да се отиде със специално разрешение от милицията и партията - това и през турско българите не са патили , но руската робия е патологична - а искат и да ги обичаш , паметници да им дигаш и да си им благодарен
  : 1 !
 • Осмо и най-същественото е тоталната подмяна на чипа на българите 1.4 Осмо и най-същественото е тоталната подмяна на чипа на българите преди 9 месеца Профил на трол?
  науката и образованието са „превзети” от окупаторите и марионетното им правителство на ОФ, доминирано от БРП(к). Т.е. те са оставени в ръцете на комунистите, а своите директиви за бъдещо развитие на наука и образование те получават директно от Кремъл. Целта е да се пресече всякаква самостоятелна и независима мисъл на Българите, неконтролирана от сталинската политика на социалното инженерство в СС виж още ›› С Р. Ето точно тук се посяга на Българската национална идентичност. Защо? Защото докато Българският народ има основания за своето самочувствие във виждането за независима народностна самоличност – идентичност на държавата, като изразител на въжделенията на нацията си, той съществува и се развива по свой собствен път на прогрес. Тогава в него би се надигнало недоволство срещу всеки чужденец-нашественик на страната му, потопил България в кръв и насилие, отнел имотността и парите му, което обслужва единствено себичните и колониални интереси на РСФСР. Но ако вижданията на Българите с времето бъдат промити от внушенията, че някогашните „прабългари” били една незначителна орда, „удавена в славянското море” впоследствие, както пишеше в учебниците за V клас през 1971 г., то тогава и техните претенции за различност, собствено национална характеристика постепенно ще бъдат отслабени, ще угаснат и ще се изтрият; на тях ще им бъде внушено, че са „родственици, братя” с руснаците по славянска линия, при което те по-лесно биха приели Съветско-руското господство, което продължава у нас чак до 1989 г. На практика точно това се случва. Веднага са дадени правомощия и власт на сервилни на СССР и БРП (к) ново дипломирали се студенти по история, които под диктовка от Москва започват да пре- написват историята на Българите. Повечето четива и статии, книги, публикувани след 9.ІХ.1944 г. съдържат именно подобни послания, които размиват и разрушават основите на Българската национална идентичност, съзнание за изключителност и достойнство, формирана за последните 66 г., а и преди това от историческите проповеди и написаната история на о. Паисий Хилендарски. Така Българинът започва да вярва и изповядва за себе си нещо, което той, всъщност не е. Това, че в значителна степен бил „славянин”, както и това, че „руснаците му били кръвни, идейни братя и приятели”, което е, преди всичко невярна, защото изобщо не отговаря на истината. Идеи, които никога не са били нито основателни, нито състоятелно доказвани, но започват да се разпространяват масово сред Българското население и на принципа на многократно повторената лъжа те се превръщат в „истина”, върху която Българинът започва да гради своите нови убеждения, верую, светоглед, мисли и отношение към себе си през 45 г. на тоталитарно управление на БКП. Иначе казано, историята за произхода и народностната специфика на Българите са фалшифицирани и деформирани от пролетарската идеология на Комунистическия интернационал, обявил се за враг на всякаква нация, национална различност и собствено Българска национална самоличност. По всички тези причини, този тип политическо управление, което налагат от Кремъл над окупирана от Съветските войски България (1944-1989 г.) е наречен от изследователите на диктаторските режими (като Хана Аарент, Р. Арон и др.) „тоталитарно управление от сталински тип”. Изразът тотал (англ. total) означава „цялостно, всеобщо, напълно”. По смисъла на гореизложеното, политическата диктатура под управлението на комунистите е „тоталитаризъм”, защото е цялостна, безкомпромисно всеобща и пълна. Тя не оставя нито една сфера от живота на народа ни, където БРП (к), бъдещото БКП да не е „стъпило” и да не е проконтролирало, да не се е намесило и да не е заставило нещата да се развиват единствено и само по техни виждания, директиви и нареждания. Никога до този момент Българите не са имали подобна тиранична политическа система на управление, която така всеобщо, тотално да овладее всички сфери на живота им: политическа, социална, обществена, културна, научна, образователна, възпитателна, религиозна, икономическа и техническа. През византийското владичество не е било така. Дори и по време на Османското, дали ще бъде наречено „робство” или „управление”, без значение, също не е било така. Народът е бил далеч по-свободен и състоятелен от времето на, т.нар. „Социализъм”, когато му е отнето, практически всичко, като се посяга дори и на вярата му.
  : 1 !
 • Резултатът се вижда днес 1.5 Резултатът се вижда днес преди 9 месеца Профил на трол?
  С всички тези добре премерени стъпки,отработени във руски колонии, окупаторите (СССР) и марионетното им местно, колониално управление (БКП) нанасят тежки поражения върху БЪЛГАРСКАТА народностна памет, традиции, обичаи и знания. Това са икономически, политически, културни, религиозни и исторически пластове в осъзнатата ни памет. А чрез пренаписване на историята, чрез фалшифициране на данните за об виж още ›› щностната биография на Българите е започнала да се губи връзката,корена ни, спомена, паметта, деформират се знанията ни за нас самите , за това как сме живяли, какво сме постигнали, за традициите ни, така се губи разбирането на народа ни за историческия път, културния облик, етнически и народностни специфики - това са основи за едно правилно отношение към себе си, за национално самочувствие, за гордост, за удовлетворение от постигнато и начина по който сме оцелявали столетия наред - чрез окупацията от СССР над България и превръщането ни в сателит, обслужващ единствено Москва - тук е нанесен съкрушителен удар по Българския народ (нация) и е поставено на карта оцеляването ни - така са погълнати и асимилирани от руснаците над 160 етноса в колониалната им империя - това правят и с нас с деформирането на действителната история на Българите - това е като духовно обезглавяване - сега сме дърво без корен и руснаците услужливо ни предлагат да се облегнем на тях и да се върнем в рая на тато с баце или с КОЙто и да е назначен и избран от москва
  : 1 !
 • Строго секретно КАА/08.113 Москва, 2.04.1947 г.Инструкция НК/003 47 1.6 Строго секретно КАА/08.113 Москва, 2.04.1947 г.Инструкция НК/003 47 преди 9 месеца Профил на трол?
  В сградата на посолството да не се приемат местни ин­форматори. Срещите да се организират от наши специални служ­би на публични места. Посолството приема информации чрез специалните служби. Да не се допуска контакт между нашата войска и цивилни лица от страната. Забраняват се посещения на местни лица от нашия офицерски състав, контакт на войници с местни жени или на войници с войници от страната виж още ›› и нашата войска. Да се ускори ликвидирането на граждани, които участват или симпатизират на партии и организации отпреди войната и възстановили се след нея без нашето съгласие. Да се използват за тази цел всички конфликти и недоразумения между тях, а съ­що така и въоръжена опозиция. В политическите репресии да се използват войници от армията (възстановена на наша територия) и след това да се ликвидират тези войници. Да се ускори съединяването на всички социалистически партии в една – комунистическа, като всички водачи на тази пар­тия да бъдат предварително утвърдени от органите на нашите специални служби. Да се обединят всички младежки организации в една -комсомолска – с водачи, утвърдени от нашите служби. Преди обединяването да се ликвидират всички водачи на бивши юно­шески и младежки организации. Делегатите на партийните конгреси да нямат мандат след конгреса. Да се елиминират делегатите, които са активни. За все­ки следващ конгрес да се избират делегати, утвърдени от наши­те служби. Да се прави системно разследване на хора – добри орга­низатори и специалисти, които са популярни. Тези хора да се привличат към нас, а ако откажат – да не се допускат до ръко­водни длъжности. Да се организира всички държавни служители, освен ми­лиционери и миньори, да получават ниски заплати. Това специ­ално да се отнася до здравните служби, съдебно-изпълнителс-ките служби, просветата и културата. 10. Към всички органи на властта и всички значителни за­води да се включат хора, които сътрудничат на КГБ. Това да се осъществява без знанието на държавните местни власти. 11. Да се обърне внимание на печатната преса да не цитира сумарни количества и видове на стоки, които се изпращат в СССР. Да се посочва, че това е обменна търговия. 12. Местните власти да не издават на купувачите на земя, къщи и парцели нотариални актове, а актове за получаване. 13. Да се приложи такава специална икономическа полити­ка към частното селско стопанство, че то да бъде с ниска прои­зводителност и неефективно. При втория етап да се започне ко­лективизация на селското стопанство. Ако се появи силна опо­зиция, да се намали доставката на средствата за производство и се увеличат данъците към държавата. Ако и това няма ефект, то селското стопанство да се доведе до състояние да не може да изхранва държавата и да разчита на внос на храна. 14. Да се формулират всички закони, укази и разпоредби за организация, икономика и право така, че да не се дава точно и прецизно тълкуване (с изключение на военните). 15. За всеки проблем да се създават комисии, съвети, инст­рукции и т. н. така, че никои от тях да няма право на окончател­но решение без консултации с останалите. 16. Самоуправляващите органи на заводите да не могат да имат влияние върху дейността и развитието на предприятието. Те могат да се занимават само с изпълнение на полученото за­дание. 17. Профсъюзите не могат да имат противоречия с разпо­режданията на дирекцията. Да се натоварят профсъюзите с дру­ги задължения – организиране на почивка, просвета, културни и други развлечения, екскурзии, разпределяне на дефицитни сто­ки и потвърждаване на мнения и характеристики от политичес­ките власти. 18. Да се авансират само такива сътрудници и началници, които образцово изпълняват получените служебни задания, но без склонност към анализ на проблемите извън заданията. 19. На всички отговорни ръководители на партийни, дър­жавни и стопански дейности да се създадат условия, които да ги компрометират в очите на подчинените им, като се изключва възможността да се върнат в средата, от която са излезли. 20. Офицерският кадър от местната армия може да получи отговорни длъжности само при условие, че там има наши сът­рудници от КГБ. 21. Да се организира специален надзор за количеството му­ниции за всички видове оръжие на всеки арсенал. Учение с бой­ни патрони да се прави само при строг контрол. 22. Да се обхванат под специален надзор всички лаборато­рии към НИИ (научно-изследователски институти – бел. ред.). Да се обръща специално внимание на всички изобрета­тели и рационализатори, като всички по-важни изобретения и предложения да се регистрират в нашите централи. До реализа­ция да се допускат само изобретения, засягащи експлоатацията на минното дело. Важните изобретения да се продават в чужби­на. Да не се допуска до публикация стойността на изобретение­то. Системно да се нарушава графикът на транспорта в стра­ната (с изключение на нашия специален транспорт). Да се провеждат симпозиуми и конференции и да се за­писват предложенията и докладите, като се регистрират док­ладчиците, но за реализацията да се спазва само нашата инст­рукция. Да се популяризират интервюта с работници за актуал­ни производствени проблеми, като се критикува безпорядъкът, но не трябва да се ликвидират причините за тези проблеми. Всички обръщения към народа от официални служите­ли и водачи да обхващат исторически и народни акценти, но да не се проповядва дух на обединение на целия народ. Да се обърне внимание на всички новостроящи се гра­дове и квартали да не се изгражда друг освен главен водопро­вод. Всички стари кладенци и локални водопроводи да се ликви­дират систематично. При модернизиране и разширение на заводите да се оси­гури изтичането на замърсени води да става в реки, които могат да бъдат резерв за питейна вода. В новостроящите се апартаменти и къщи, а така също и при възстановяване да не се строят помещения за запасяване с хранителни стоки и за отглеждане на животни. Частните работници и предприятия да се снабдяват с лошокачествени суровини и оборудване, което да осигурява про­изводството на лошокачествена продукция на цени, по-високи от държавните. Да се създадат условия за максимално развитие на ад­министрацията по всички нива – районни, общински, градски. Може да се допуска критика на администрацията, но това да не влияе на нейното намаляване или по-прецизна работа. Да се контролира само изпълнение на плана на предп­риятия, произвеждащи суровини и други производства, включе­ни в нашата инструкция. Забранено е изпълнението на плана за продукти и стоки за вътрешния пазар. Специално да се наблюдава църквата, като се създават условия и програми за обучение на младежта за наслагване на омраза към нея. Специален контрол да се упражнява над цър­ковните печатници, библиотеки, архиви, проповеди и т. н. От всички основни, професионални и средни училища да се уволняват учителите, които имат голям авторитет и се пол­зват с уважение от учениците и населението. На тяхно място да се назначат нови. Учебните програми да се направят така, че да се прекъсва връзката между изучаваните предмети. Да се огра­ничи производството на учебни помагала. Да се премахне изу­чаването в средните училища на латински, гръцки, обща фило­софия, логика, генетика. По история да не се обяснява какво са правили царете за доброто на страната, а да се изтъкват тиранията и борбата на потискания народ. В професионалното обучение да се набляга на тясната специализация. Да се организират държавни митинги при годишнини на борбата против завоевателите (с изключение на руснаците), като се подчертава борбата срещу германците, а преди всичко борбата за социализъм. Забранява се да се поместват в средствата за информа­ция и издаваните книги данни за местни хора, живели в Русия преди революцията и по време на Втората световна война. Ако се възстановят или създадат организации, които под­държат дружбата със СССР, но се опитват да контролират дей­ността на държавните органи – да се обвинят в шовинизъм и на­ционализъм (нашите действия са независими от органите на дър­жавата). Начин на действие: унищожаване на нашите гробища и паметници, публикуване и размножаване на позиви, в които се осмива руският народ, руската култура и договорите между СССР и страната. Към тази пропаганда да се ангажират граждани от страната и да се използва съществуващата ненавист към СССР Да се прояви грижа за строителството на пътища и мос­тове, за да са готови при налагаща се интервенция така, че на­шите войски най-бързо и от всички посоки да се придвижат до центровете на опозиционните сили. Да се арестуват всички политически противници. Специ­ално да се преследват противниците, които имат авторитет сред населението. Да се ликвидират всички политически противници и след това да се обвинят в тежки криминални престъпления. Да не се допуска реабилитация на хора, съдени на поли­тически процеси. Ако се наложи такава да се допусне, но при условие, че това е съдебна грешка, без започване на разследване и обвиняване на виновните за съдебното решение. Не може да се изправят пред съд хора с длъжности, да­дени от партията – независимо че тези хора са виновни за ико­номически загуби и са мразени от подчинените си. В драматич­ни ситуации трябва да се преместват на друга равностойна или по-висока длъжност в друга област или град. В крайни ситуации тези хора да се назначават на неначалническа служба, като се използват за кадрови резерв за друго време. За хора, които не са съгласувани от нашите специални служби, може да се публикуват съдебни процеси (специално това се отнася за кадри от армията, генерални директори, минист­ри), в които се обвиняват в дейности против народа, социализ­ма, индустриализацията. Това ще увеличи подозрителността и ще мобилизира работническата класа. Да се проявява системен контрол хората на отговорни длъжности да произхождат от работническата класа и да имат най-ниска квалификация. Да се проявява постоянна грижа за систематически под­бор за висшите институти на хора, които произхождат от най-ниската категория от населението или незаинтересувани профе­сионално хора, стремящи се само към диплома.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.