X
 
 

Столицата на Римската империя се премества от Рим в Константинопол

6073 7
photo of Столицата на Римската империя се премества от Рим в Константинопол

330 г.

През 3 век в Римската империя има жестока криза. Старата столица Рим не могла да изпълнява функцията си в тези условия. Император Диоклециан ясно съзнавал това и предпочитал да управлява империята от малоазийския град Никомидия. Неговият приемник Константин I Велики пръв от римските владетели се заема да създаде нова столица. Мястото за нея било избрано изключително сполучливо. Тя трябвало да се изгради на бреговете на Босфора, където се намира античният град Византион и където е естествената географска граница между Европа и Азия. Строежът на новата столица започва през ноември 324 година. Лично Константин Велики очертава плана на градските стени. След по-малко от шест години, на 11 май 330 година, новата столица е тържествено осветена и получава названието Константинопол – градът на Константин. Още тогава той е наричан Новия Рим. За жителите му и за поданиците на империята той бил просто Градът: неговото величие не позволявало да бъде сбъркан с някой друг град. По-късно (навярно от XI в. нататък), българите го нарекли Цариград, като с това подчертават ролята му на императорско седалище.

Изключително изгодното положение и непрестанните императорски грижи бързо превръщат Константинопол в огромен, почти половинмилионен град, с цветущи занаяти, търговия и изкуство. Той бил изграден по подобие на стария Рим и според най-добрите традиции на римското градоустройство. За разлика от стария Рим обаче Константинопол бил вече не само римски, но и християнски град. В него били построени не само дворци, амфитеатри и акведукти, но и величествени християнски храмове. Новата столица сякаш олицетворявала прехода от римско-езическата към християнската епоха.

Унищожаването на едрата шарка официално е потвърдено от СЗО

Едрата шарка (позната още от латинското име като Вариола или Variola vera) е силно заразна вирусна болест, засягаща само хората. Прич...

В началото на 5 век (413 г.) Константинопол е обграден с втора стена и се превръща в най-добре укрепения град в тогавашния свят. Епископът на Новия Рим бързо заема челно място в църковната организация и започва да се назовава Вселенски патриарх.

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Апостол Павел:„Със силата на знамения и чудеса, със силата на Духа Божий, така щото от Йса Орфей и Аполон… Йерусалим и наоколо, даже до Иллирик… С лира изпълних проповедта на Христовото евангелие…''Библията не е обикновен текст и трябва да се чете на няколко нива. Според четенето на символиката на Библията за архимандрит Кирил Иллирия( ИЛ=БОГ- орфеева лира=словене, ВЪЗпяване) е древна виж още ›› та Филаделфийската черква(чекрък=кръг) за словене. За нея в „Откровението” на Йоан Богослов се казва - „Ето ида скоро, дръж това което имаш, да ти не земе никой венецът”. И в това пророчество, предупреждение за запазване на венецът, той вижда предупреждение към иллирийския първо-юстинияновски епископ. В този анализ, към който мога да добавя и споменаването на Балканите в „Откровението” на св.Йоан, и обръщението към Сардийската църква и твърдението, че „…имаше малко имена и в Сардис, които не са осквернили дрехите си и ще ходят с мене в бели дрехи, защото са достойни…” Сардис е Сардика на Климент и той сигурно е достоен, а белите!!! дрехи са знака, който проговаря през вековете за първохристиянството ни - белите българи - хората, които носят и проповядват чистота на вярата.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Т. нар. "източна" римска империя е една от многобройните стари български държави на Балканския полуостров, жителите на която в писмените източници, достигнали!! до нас(гръцки и латински компилации на стари български писмени хроники) са наричани "ромеи". Тези ромеи не са гърци, а са си преки потомци на траки - илири, македонци, пелазги, на които е пряк потомък и многобройния бъ виж още ›› лгарски етнос в европейската част на Османската империя - "антична" Гърция е изцяло измислена някъде през 16 и 17 век. Това е твърдение например на президента на Австрийската Академия на науките световно известния византолог Херберт Хунгер, и на много други западни византолози. Хунгер: "Голяма част от гръцките ръкописи, запазени до днес и представляващи свидетелства за античната и византийска литература в цялост, произхожда след XVI век..." 2. На Балканите са родени почти всички императори. Всъщност са били царе от местен трако-илирски произход, т.е. български. Също и всички "византийски" пълководци. Доказано е че част от източниците от онова време са преведени на гръцки език и че държавният език е не е бил гръцки. 3. Паисий е цитирал достъпните нему книги и стари ръкописи, които до нас НЕ са достигнали. Също и Раковски. А Раковски перфектно е владеел и гръцки и френски. Целенасочената подмяна е финансирана от Русия. И тази фалшификация е историографията ни до днес. Тя не е наука, тя е пропаганда на антибъллгарски тези. 4. Езикът на пелазгите, пеоните, траките, илирите е предък на съвременния български. Етнонимът "гърци" придобива днешното си значение по време на борбите за независимост по името на трако-илирийско племе, живяло в днешна северна Гърция. Както впрочем и етнонимът "елини". Гръцкият език е изкуствен език(както румънския и новотурския), съставен и развит в Италия през Ренесанса възоснова на лингва франка на източносредиземноморските пирати. 5. И Паисий и Раковски са казали истини, които днешните ни историци още не са свободни да признаят. Русия се стремеше да се доближи до Дарданелите. Русия не искаше да признае българската църква в Тракия и Македония, защото не искаше да признае българската народност в тия земи - патриархът по съвета на русите позволи българска църква само м/у Дунава и Балкана. А понеже българите си извоюваха самостоятелна църква и извън тая област русия бламира Цариградската автономна българска държава в границите на Екзархията и отвори война за княжество до Балкана, което беше тайно договаря преди войната. Русия иска протекторат над свободното Българско княжество, а на останалите под турско робство българи не признава църквата и народността, явно Русия иска, когато стигне до протоците, да приобщи чрез църквата живеещите извън пределите на България българи към своята народност. Македонец като етнос е измислен след коминтерновското решение в Москва 1934г.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  книгата на Архимандрит Кирил Рилски„Българската самостоятелна църква в Иллирия на Балканския полуостров и нейната апостолска древност" е от критите след 1944г.текстове, извори и коментари за българската политическа, културна и религиозна история. Гледните точки на техните автори, идеите, тълкуванията са съвсем различни от официалните проруски ''научни'' позиции за история виж още ›› та на народа ни. А тези крити страници съвсем не са много. Този текст е един от тях - за автохтонния т. е. балканския произход на българите, както и за апостолското начало на Българската черква в Иллирия или Втора Македония и произтичащите от това нейно и достойнство и права. Историята на българската самостоятелна черква в Иллирия е историята на разпространението на християнската идея, скриваната от нас част от българското минало, от времената на апостолите Петър и Павел, към първия Климент, към Андрей Първозвани и на по-късните претенции на Рим и Цариград към българската вяра. Архимандрит Кирил методично разкрива това крито и ограбено от нас минало с много цитати от „Деяния на апостолите”, „Посланията” на Апостол Павел, „Апокалипсиса” на Йоан Богослов и др. Tази истина се е знаела от ВСИЧКИ български възрожденци, от истинските поборници за България. Мотивацията за написването на тази книга са точно пречките създавани от руската дипломация за възстановената Българска църква със султански указ под името Екзархия 1870 година.По времето на архимандрит Кирил вече за Юстинияна прима се говори като за Охридската архиепископия. Кирил Рилски пише:„ Местният църковен клир на древната апостолска иллирийска църква се е застъпил и не е позволявал за да бъдат изхвърлени из църковната практика на иллирийската църква българските свещени обичаи и обряди…” Това е коренно различна информация от внушенията за покръстване, „скитско заблуждение” или „езически”?? и „старобългарски”!?! нрави и обичаи.
  : 0 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Кирил Рилски използва термина ославянчване определението ''славяни'' не е за етнос, а е политическо - въведено от Павел Йозеф Шафарик с/у немското културно влияние по средното течение на Дунав. После е възприето от Русия за ''византийския'' й проект, в който руснаците приравняват „славяни”със „словените” от старите текстове. ТЕРМИНА ''славяне� виж още ›› 39;' има древен български произход - означава ''славослови'', ''славя със Словото'', славя чрез , славя Бога. Раковски пише, че пеяне и славяне и пея и славя е едно и също. Тракийските пеяни с песнопения са славили Бога(Орфей) Това го потвърждават уникалните български обредни песни, които са предхристиянски. През многото векове на употреба и днес продължаваме да пеем да славим Бога, Затова българите са първите знаещи, първите повярвали и готови да служат. ТЕРМИН ''прабългари'' не фигурира в нито един исторически източник , а се употребява с цел да отделят съвременните българи от прадедите ни. ТЕРМИНА българи при древните автори се изписва за хора изповядващи българската!! вяра ТЕРМИНА ''траки'' е за конкретното място на живеене (за връзката със земята на българина) - тракия е земята, както мизия, иллирия, македония и т.н - тракийци, мизийци, иллирийци, македонци НЕ са различни етноси. Бог – човек – земя! - да уважава, обича и слави!! земята майка... Има достатъчно писмени данни, че балкански и малоазийски големи родови общности са пресичали Дунав по политически, икономически или верски съображения, бягайки, връщайки се - едни и същи родове и династии са управлявали земите на юг и на север от Дунав. След установяването на Римската империя на Балканите - движенията са на север, а когато е била слаба, някои от родовете са се връщали по „бащините” си земи. По времето на Галиен скитите нахлули в Тракия, Македония, Ахая, преминали в Азия чак до Кападокия. След това някои са се върнали в Мизия чак при османското нашествие.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Византия е теократична монархия - по чийто образ после се конструира католическия Ватикан – над византийския император е само Бог - той е представител/пратеник на Христос, равен на апостолите и е натоварен да разпространява християнството сред езичниците - като образ на Христос византийския император свиква събори и решава църковните назначения, включително и патриарсите на Константинопол и ми виж още ›› трополитите, които са с важна дипломатическа роля във външната политика на Византия (Охридската архиепископия, митрополията на Русия) - 120 патриарси на Константинопол(м/у 379 и 1451г.) 36 са буквално уволнени. Но тази зависимост на патриаршеската канцелария от императора създава постоянната нестабилност на самата императорска канцелария – 2/3 от всичките византийски ивператори са или убиване или детронирани – жертва на личните си религиозни политики. След превземане на Константинопол от кръстоносците – православния ‘’ватикан’’се мести със съборно решение в ТЪРНОВО – българския цар е с ''алените ботуши'' на христов наместник до османското нашествие, когато патриаршията се мести в столицата на османската държава Цариград.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Архиепископия Охридска на Първа Юстиниана и на цяла България, съкратено наричана и Охридската архиепископия е наименованието на българската първоапостолска черква - изначалното място, където е пуснало корени първохристиянството в Европа , където Ап. Павел „предал учението на Христос чак до Илирик”. Константин просто мести центъра в Константинопол и наследява нейната административна и фина виж още ›› нсова рутина при администриране на религиозните дела и Константин я прилага към Църквата автоматично Затова точно Охридската архиепископия има най-голямата и важна дипломатическа роля във външната политика на Византия . След превземане на Константинопол от кръстоносците – православния ‘’ватикан’’се мести със съборно решение в ТЪРНОВО. В османската империя патриаршията е в Цариград. Охридската архиепископия е закрита неканонично със султанско ирадие[1] през 1767 г. по настояване на руския консул в Цариград и гръцкия патриарх. По руския "гръцкия проект" въобще не се предвижда възстановяване на българската държава и освобождение на българския народ, а възстановяване на Византия за наша сметка т.е. чрез погърчване на българите и разделяне на земите ни, защото е опасно в тези земи да има много българи в земите, разположени на подстъпите на Цариград и Проливите.
  : 0 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
  Затова още докато Екатерина Велика води войните си срещу османския султан нейните емисари успяват да изселят по различен начин над 500 000 българи от земите им и това се прави след всички руски войни на Балканите - след войната с която гърция става свободна, а сърбия получава автономия изселването на българите от полосата Силистра-Одрин продължава до 1834г. - русия се обявява за наследник на Визан виж още ›› тия не от любов към православието ,а защото е удобен предтекст за войните за Проливите - трябва й излаз в Средиземно море. Проблема на русия е че най-многобройното население на Балканите са българи – православни християни – ако се възстанови българската държава – българско е по право патриаршеското наследство . Най- голяма пречка към проливите за русия е възстановена българска държава. Затова още при първата успешна война с/у султана в договора от Кючук Кайнарджа 1774 изрично се дава правона русия да ‘’покровителства балканските православни християни’’ и патриаршия безопасно за русия се погърчва. Гърците са малобройно население, но с протекцията на русия в правото й на ‘’покровител на православието’’ заместват българските духовници и в цялата патриарша администрация - на всички позиции до най-малката черква и манастир – забранява се българския език в службите и се уищожават богатите български църковни библиотеки навсякъде - писмените източници, достигнали до нас на гръцки и латински език са компилации, съставени въз основа на старите български писмени хроники, преведени на гръцки и латински и подложени на редакторска намеса - тогава е голямата фалшифукация на българската история, т.е. на цялата история на Балканите
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Мъж изпочупи с камъни прозорци на Софийс...

Неизвестен мъж изпочупи с камъни прозорци на Софийската синагога. Служители на молитвения дом, освен от вандализма, са възмутени и от ф...

missing image
Гръцката кухня – здравословна и неповтор...

Meze е общото име на многобройните малки ястия, които обичайно се сервират с вино, узо или домашно приготвено ципуро. Те са неразделна ...

Последно в Актуално