X
 
 

В София е открит Паметникът на Цар Освободител

2595 4
В София е открит Паметникът на Цар Освободител
Снимка: Thinkstock
Паметникът на Царя Освободител, наричан още Паметник на Освободителите, е сред най-внушителните паметници в София.

Издигнат е в чест на Освобождението на България (1878 г.), в израз на признателността на българския народ към руския народ в лицето на руския император Александър II и като символ на българската свобода. Намира се на столичния булевард „Цар Освободител“ на площад „Народно събрание“ с лице към сградата на Народното събрание. Официалното му откриване е през 1907 г.

Майкъл Фарадей открива електромагнитната индукция

Електромагнитната индукция e физическо явление, при което в проводник, движещ се в магнитно поле и пресичайки силовите линии (важен час...

Паметникът е сред големите постижения на прочутия флорентински скулптор Арналдо Дзоки. Италианецът печели конкурса за проект, обявен в края на 19 век по инициатива на Върховния поборническо-опълченски комитет, в конкуренция с близо 90 скулптори от 15 страни. Инженерно-техническото изпълнение на паметника е поверено на инж. Христо Станишев. Паметникът е основно ремонтиран през 2013 г.

Actualno.com

Етикети:

 • Октомври 2 Октомври преди 5 месеца Профил на трол?
  Кой НИ убеждава , че Русия ни е Освободила 2 пъти ? Русия най вероятно веднага ще кажете. Ама ако пък България си казва точно нещата и всичко ще е наред. За да твърдиш , че Русия НЯМА роля във формирането на Съвременната Българска Държава то ти си 1/1 със Скопските историчари/ки. За да твърдиш , че ролята и е Отрициателна то ти си 1/1 екстремен Скопски историчар/ка.
 • Октомври 2.1 Октомври преди 5 месеца Профил на трол?
  Това дето го тРЪБЯТ , че Княжество България НЕ Е оказало НИКАКВА ПОМОЩ НА Въстанието /ИЛИНДЕНЪ*ПРЕОБРАЖЕНИЕ/ Е САМАТА ИСТИНА. Е те не се вълнуват от Одринско ама . Та Русия да е против Съединението значи имаме Субекти дето ИСКАт ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В Един Субект.. А , тези Субекти са продукт на Руска Геополитика.
  : 2 !
 • Октомври 2.2 Октомври преди 5 месеца Профил на трол?
  И сега иначе бесни есейски Федералисти*вавилонци ще започнат да се карат с мен. Ама КАРАЙТЕ СЕ С ФАКТИТЕ . Но , те си И измислят доста ФАКТИ дето не са били НИКАКВИ Факти. Така с иначе верни неща и се получава днешната Русофобия . Но , тя е по ПОЛИТИЧЕСКИ причини. Колкото до 9.09.1944 то лицето м. драганова НЕ може да НЕ знае , че без случката на тази дата то днес самата ТЯ нямаше да познава ни бо виж още ›› рисов бойко , но ц.цачева , ни р.п. Ама
  : 2 !
 • Октомври 1 Октомври преди 5 месеца Профил на трол?
  А , през следващата година Русия опрощава дълг на Османия и тя пък признава Независимоста на Царство България. Да изплащали сме Освобождението си в размер на 26 или 32 тона злато за срок от десетилетие мисля. И този факт масово се прикрива днес. Преди по идеологически причини не му се обръщаше толкова значение , днес се прикрива.