X
 
 

Витус Беринг открива Аляска

2679 12
photo of Витус Беринг открива Аляска
Снимка: Pixabay
Роден е на 12 август 1681 година в град Хорсенс, Дания. Завършва морския кадетски корпус в Амстердам и усъвършенства морските си умения като плава в Балтийско море. През 1703 извършва плаване до Индия и същата година по покана на Петър I постъпва на руска служба. През 1707 е произведен в чин поручик. В периода 1710 – 1712 г. служи в Азовския и Балтийски флот.

По време на Руско-турската война (1710 – 1713) участва в Прутския поход, като командва 22-оръдеен кораб и през 1715 е произведен в капитан IV ранг. Към края на Северната война (1699 – 1721) е вече капитан на 90-оръдейна фрегата. След приключването на войната подава оставка, но през 1724 по заповед на Петър I се връща във флота, произведен е в капитан 1-ви ранг и е назначен за ръководител на Първата камчатска експедиция.

Родена е Коко Шанел

Габриел („Коко“) Боньор Шанел е родена на 19 август 1883 г. в Сомюр, малко градче в долината на река Лоара. Тя е второто де...

На 4 юни 1741, осем години след отпътуването си от Петербург, Беринг и Чириков се отправят на изток. Всеки от тях командва по един от двата кораба и с екипаж от 75 човека. На 20 юни в гъстата мъгла двата кораба се разделят завинаги. Беринг на „Свети Петър“ поема на североизток. На 17 юли, на 60º 20`с.ш., открива планината Сейнт Елаяс (Свети Илия; връх Кенеди, 5488 м) и спускащият се от нея ледник Беринг, а на 20 юли, на 59°55′ с. ш. 144°25′ з. д. – остров Каяк. На 22 юли, на 60°05′ с. ш. 147°25′ з. д., открива остров Монтагю, разположен на изток от полуостров Кенай, на 56°33′ с. ш. 154°06′ з. д. – остров Ситкинак, разположен на юг от остров Кодиак, а на 26 юли – големия остров Кодиак. На 2 август открива остров Чириков (55°50′ с. ш. 155°40′ з. д.). На 4 август открива един от върховете на полуостров Аляска, а на 14 август, на 56°10′ с. ш. 156°45′ з. д. – островите Симиди. На 29 август открива о-вите Шумагин (55°00′ с. ш. 160°00′ з. д.), на 24 септември – остров Атха, на 25 септември – част от Андреяновските о-ви, в т.ч. на 51°32′ с. ш. 179°00′ и. д. – остров Амчитка, а на 28 и 29 октомври – Близките о-ви (52°40′ с. ш. 173°30′ и. д.), в т.ч. остров Киска. На 4 ноември, на 55°00′ с. ш. 166°15′ и. д., открива остров Беринг (1660 км2) от групата на Командорските о-ви.

На обратния път „Св. Петър“ попада в райони с щорм и мъгла и претърпява корабокрушение около необитаем остров, който по-късно е наречен Беринг, а цялата група острови Командорски. Там по време на принудителното зимуване Беринг умира на 19 декември 1741.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • монтирания от москва 2 монтирания от москва "наш добрий друг Саша"както в москва наричат Александър Дубчик СЕ ОКАЗВА ВЕРОЛОМЕН преди 1 месец Профил на трол?
  точно като Българския княз Александър I Батенберг се оказва неблагонадежден за руските планове - на ''освободителката'' и трябва маленкая примирена България, една задунайская губерния свита между Дунав и Балкана - и след Съединението русия спешно спретва сръбско-турски клещи да смаже вероломното си протеже между двете им армии - княз АЛЕКСАНДЪР плаща с короната, династията и живота си Съед виж още ›› инението на измислената ТОЧНО от русия в тайните райхщатски пазарлъци Източна Румелия и образуваното на 1/3 от българските земи васално княжество България. И точно по същия начин соц императора Брежнев реагира - той е гневен още на първата среща със злополучно избрания чехословашки Александър и му крещи: "Говорите, че строите чехословашки социализъм с човешко лице! Тогава какъв е нашият, съветският социализъм?!" на това му се вика риторичен въпрос – отговора го спретват пред очите на целия цивилизован свят. Руските танкове смазват човешкото лице на управлението. Ръководеният от Москова заговор срещу чехословашката перестройка свива обръча си около Прага. По инструкции от Москва , натиска е и от всички "братски" соц колонии на русия. Ключово е учението "Шумава" на Варшавския договор, което стоварва войски от съветския блок буквално ''под балкона'' на реформаторите. "Братските" армии просто НЕ си тръгват след края на учението , докато Москва приключи подготовката за интервенцията. Само лидерът на комунистите в Румъния Чаушеску ОТКРИТО застава в подкрепа на Дубчек - държи публична реч в Букурещ на самия ден на нахлуването и категорично осъжда московската агресия. Не случайно само него разстреляха по бързата процедура с ‘’народен съд’’ след падането на Берлинската стена по стар руски обичай за назидание!! на новата власт в ИЗТОЧНА ЕВРОПА - русия трови Александър I Батенберг, когато вече е детрониран - 8 години след българското Съединение, СЪСИЧА СТАМБОЛОВ след падането му от власт , а тук руски ибрикчии му инсталираха разцепената глава насред София - путин издаде закон за съд на всеки пипнал руски/съветски паметник - жалоните на московската власт в Европа - ношните му вълци препикават бившите соц колонии - да се знае че това са руски територии
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Пражката пролет дава шанс на тодор живковата номенклатура да опазят личната и клановата си власт . Тогава рецептата е пълното политическо и икономическо подчинение пред „Големия брат“ в Кремъл и 1973г. започва трансформиране на България в 16-та република на СССР . Клана Живков и номенклатурата му си подсигуряват царуването и за след разпаденето на ссср . След събитията в Чехословак виж още ›› ия Държавна сигурност тук рязко засилва следенето, контрола и „профилактиката“ на интелигенцията в НРБ. Част от нея успешно е купена с привилегиите на властта, което не просто я изключва от участието в събития, подобни на случилото се в Чехословакия, НО точно тази купена русифицирана интелигенция запазва руския монопол тук след 1989г. и го пази със зъби и нокти и днес. Радикалната промяна за превръщането на соца в държавен капитализъм започва и приключва единствено и само „отгоре“ по КГБ сценария’’Андропов’’ от 1983г . Вече 3 мандата охранителя на Живков охранява интересите на руската олигаргия не само с тоталната енерргийна зависимост от русия, но вече ни сдобиха и с руско малцинство с руско ДПС’’Альоша’’. Русия криминално придобива най-хубавата Българска земя ,като при това получава и пари от джоба на българските данъкоплатци. Както стана с политическия руски шантаж наречен ‘’южен паток’’ - една черноморска българска земя беше извадена от територията на България и стана руска територия. За по- лесно акостиране на зелени руски човечета. България от съветско време е хъб за сътрудниците на ГРУ. Те живеят у нас като у дома си и се опитват/и убиват български граждани. Военната база в Бургас се използва за доставки на въоръжение в Сирия ии други страни от руските служби. Колко Българи знаят, че територията определена да се даде на русия за другата руска черна дупка за източване на български пари наречена’’белене’’е УНИКАЛЕН ПРИРОДЕН РЕЗЕРВАТ – това се крие от нашите управляващи и техните медии, защото са управлявани в комплект от империята на злото . Нищо ново от времето, когато бяхме впрегнати в тачанката на СССР – сега сме пералня на руската държава на КГБ мафията
  : 2 !
 • Дугин:’’ островът Русия е защитаван чрез пояс от страни – от балтийските републики, през Източна Европа, Балканите, Кавказ и Централна Азия, до Северна Корея’’ 2.2 Дугин:’’ островът Русия е защитаван чрез пояс от страни – от балтийските републики, през Източна Европа, Балканите, Кавказ и Централна Азия, до Северна Корея’’ преди 4 седмици Профил на трол?
  интервюто с идеолога на руското неоевразийство Дугин неслучайно бе излъчено наскоро тук в рубриката„Ничия земя” - според Дугин околовръстните страни на русия са без собствена държавна воля и политика – те са бойно поле на конфликтите между Русия и останалия свят – тази ''ничия'' земя е жив руски щит срещу Запада и какво мислят хората от тази зона няма значение . Такава беше стратегията на М виж още ›› осква и по времето на Варшавския пакт – „Щит 82” ( „Седемчасова ядрена война“!) беше проиграване на битка изнесена на територията на България – да защитаваме Русия на изнесени предни рубежи на юг от Дунава. Руснаците и днес си представят, че войните за техните интереси няма да се водят на тяхна територия и очакват, че ние ще споделяме техните намерения за да не ни обвинят в неблагодарност и предателство. Дугин играе на струната на емоциите – православното братство, славянската солидарност… В Русия много обичат българите да се цепят на русофили и русофоби и Дугин се върти около това, дали българите са фили или фоби . ЕС въстава срещу това собственикът на тръбата да е собственик и на газа или петрола, който тече по нея. Трябва да има свободни капацитети и за други доставчици, за конкуренция. „Русофобска” върхушка, била провалила „Южен поток”?! Така не се говори с равноправни държави, така се говори с хора, които „трябва“ да бъдат унизени. Как няма да въстана срещу човек, който заявява, че държавата ни не съществува реално - това е „държава без суверенитет”. Путин, когато прекрати „Южен поток” – че България се е поддала на натиск от Брюксел, защото не е суверенна – т.е. всеки е свободен да прави с нея и нейната територия каквото си иска, щом тя няма суверенитет. В този дух са разсъжденията на Дугин, който директно ни казва: вие сте нищо, обачеаз съм от най-голямата страна в света. За руснаците основната ценност е територията. Основна ценност за модерния човек е другият човек, сътрудничеството с него. При архаично мислещите нации другият човек е пречка, враг. Затова Русия в мирни условия не е успешна и провокира напрежения. Някои българи смятат, че българските интереси съвпадат с руските, но няма как при ужасната йерархия „полюс–обслужващо поле“ За страни като България е за предпочитане това , което се заражда в Европа – съюз на хоризонтални връзки мржду партньори и съюзници .
  : 2 !
 • 21 авг. 1968 съветски танкове влизат Прага – край на Пражката пролет – край на реформите за 1 21 авг. 1968 съветски танкове влизат Прага – край на Пражката пролет – край на реформите за "социализъм с човешко лице" преди 1 месец Профил на трол?
  живналата със започналите демократични промени за нов живот Прага притихва като след 1948г - хората са съвсем наясно и с руската агресивност и с червения терор. 21 август Прага осъмва след нощното нахлуване на командваните от москва военни части от 5 армии на Варшавския договор. Съветските танкове нахлуват в града по шосето от летището. В центъра на Прага се събират хора, които искат виж още ›› обяснение от съветските офицери за неканеното им присъствие. Отговора е показателен с руската си наглост: "Четете вестник Правда!’’
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Преди 2-рата световна война страната е със силно развита индустриално страни, но превръщането й в колония на сруската соц империя довежда до дълбока икономическа криза и масови протести, каквито има в съседна Унгария. Чехословашките студенти открито негодували срещу привилегиите на местната комунистическа номенклатура.От средата на 1960-те години недоволството от московски контрол започва да виж още ›› налага реформи в Чехословашка и политически курс към социализъм с човешко лице. Тези реформи не са напълно отхвърляне на стария режим както в Унгария (Унгарското въстание), а имат широката поддръжка на обществото. За Кремъл провежданите реформи в Чехословакия означават отхвърляне на руската власт над страната и заплаха за властта в руските колонии в Източна Европа 60-те години на миналия век България е абсолютна "черна дупка" - информация нито влиза, нито излиза. Хората живееха в постоянен страх да не нарушат някакви разпореждания на режима. В сравнение с кошмара в НРБ, Чехословакия още през 1963 г. изглежда либерална във всяко отношение. Младите хора са доста по-свободни и по-непринудени, но живеят с илюзията, че комунизмът може да бъде поправен. Събитията в края на 1967 и началото на 1968 им дадоха и увереност, че това е възможно“ – това беше Чехословашкия "възродителен" процес, който тръгва след официалното!! говорене за култа към личността на сталин и отхвърляне на ‘’сталинизма’’ в ссср при Хрушчов.
  : 2 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Веднага след успешния преврат срещу Хрушчов, Брежнев се обажда на московските васали в Източна Европа да се знае кой командва ‘’парада“ вече. Москва очаква в отговор всички да препотвърдят своята вярност и покорност към руснацитеСлед разговора на Брежнев с тогавашния генерален секретар на чехословашката компартия, Новотни не крие, че не е очарован от промените, настъпили в Кремъл и на спец виж още ›› вечеря руския посланик носи скъпо кожено палто за жена му , но Новотни забранява на съпругата си да приеме господарския руски подарък и дните на генсека са преброени – на свикания набързо свикан пленум на Чехословашката компартия поставят на мястото на Новотни предан на Кремъл апаратчик - "наш Саша" е израснал в Съветския съюз. Но Сашата - Александър Дубчек явно не е харесал това сред което е расъл и се запретва истински да помогне на народите на Чехословакия.
  : 2 !
 • Александър Дубчек излъгва очакванията на Кремъл 1.3 Александър Дубчек излъгва очакванията на Кремъл преди 1 месец Профил на трол?
  Политбюро обявяват "възродителен" процес - нов чехословашки социализъм ‘’с човешко лице’’ и това, което плаши Москва е много бързото претворяване в дела на новата програма на чешката компартия. Цензурата в медиите изчезва, в радио и тв предавания свободносе дискутира въпроси, за които в колониите на руската соц империя директно се отива "на топло". Новият министър на вътрешните работ виж още ›› и обявява разпускането на зловещата Държавна сигурност, която е клон на руското КГБ и започват реорганизация по модела на западните институции за защита на правата на гражданите. Хората вече са свободни да пътуват извън страната, вкл. и извън руския соц лагер на Запад. Компартията за първи път в историята си започва да печели популярност сред народа. Все повече хора се записват доброволно в нейните редици. Еуфорията от свободата е навсякъде Говори се открито за връщане към многопартийната система. Но официалната линия към демократизация на Чехословакия и пазарните реформи в колабиращата планова икономика на дефицита наложена по московски модел, вбесяват Кремъл КГБ праща свои агенти, дегизирани като западни туристи. Те трябва да проникнат сред будната младеж в Чехословакия Разпространяват се внушения, че ФРГ иска да окупира Чехословакия. А в ГДР е пуснат слухът, че в Прага са забелязани американски танкове, макар че става дума за макети, използвани за снимки на филм.Най-големия страх на москва е чехи и германци да не се съюзят.
  : 2 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  на руснаците спешно им трябва писмена ‘’молба за помощ’’ от чехословашките ‘’здрави сили“ На 2 август московското началство сбира ръководителите на ‘’братските’’ компартии в хотел в Братислава. В играта е вкаран опитен агент на КГБ . Съдбата на ''социализма с човешко лице'' е решена в хотелската тоалетна на 3 август 1968 г.вечерта Там агента на КГБ се сдобива с такава писмена молба лично от ш виж още ›› ефа на словашката компартия и молбата-алиби скоро се озовава в москва.Пътя за окупация на Чехословакия е открит . През нощта на 21 август 1968 г. по военните радиочестоти на струпаните край границите на Чехословакия войски на Варшавския договор е излъчен кодът „Вълтава-666“. Той дава зелена светлина за инвазията на огромната армада от самолети, танкови колони и механизирана пехота- над 600 хилядна армия с 6 000 танка, 3 000 оръдия, 1000 бойни самолета. Нахлуването на войските от Варшавския договор (с изключение на Румъния) е не просто груба намеса във вътрешните работи, а нарушаване на националния суверенитет на Чехословакия и 2-ри преврат в условия на окупация след 1945г. На 21 август 1968 г. РУСКИ СПЕЦ части завземат основните политически и административни обекти в страната. Военните щабове са обкръжени. Точно както при ссср-българската война от 5.9.1944 -13.11.1944г и военните части на чехословашката армия получава централна заповед да не оказва съпротива и са неутрализирани руските агресори да дадат жертви.Съветските войски остават в Чехословакия до 1991 г.
  : 2 !
 • не им е лесно на ''освободителите'' 1.5 не им е лесно на ''освободителите'' преди 1 месец Профил на трол?
  руснаците не МОГАТ да намерят и 14 чехословаци от 14 милионна страна, за да съставят превратаджийско правителство и да се каже, че то ги е поканило Вестниците излизат със закъснение, защото трябвало да променят напечатаното съобщение за нашествието. В първата редакция е било съобщено, че войските влизат по покана на новото правителство на Чехословашката народна република, а след това е проме виж още ›› нено, че влизането става по ‘’покана на работнически и партийни колективи’’Така в Чехословакия е обявена „нормализация“ и е обявен ‘’ограничен суверенитет’’ на страните от руския соц. лагер известен като ‘’доктрината Брежнев“ - заплахата за московската протекция в една отделно взета страна от лагера вече е обявен за общ проблем на всички соц колонии на московската империя .Не е случайно, че Варшавският договор е разпуснат точно в Прага1991 г.
  : 2 !
 • Анонимен 1.6 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  август 1968г по вестниците и РАДИО И ТВ се тиражират опорките на москва, че ‘’трудещите се у нас и в целия соц лагер следят с безпокойство престъпните опити на вражеските сили да подкопаят социалистическата власт в братската страна.Трима български студенти Александър Димитров ,Едуард Генов и Валентин Радев в защита и подкрепа на Пражката пролет. На 21-и вечерта, на 22-и и 23-и Валентин носи виж още ›› част в Пловдив, а Едуард и Александър в София ги пускат по пощенските кутии. В началото на септември печатат около 230 позива :"Вън войските на марионетката Живков от ЧССР!"Края на октомври печатат позиви и в подкрепа на осемте руснаци, които протестират на Червения площад срещу окупацията на Чехословакия, но не успяват да ги разпространят, защото ги издават и са арестувани и хвърлени в затвора. Тримата са единствените българи реално протестирали срещу военната интервенция, но мнозинството българи са против нахлуването в Чехословакия , но си мълчаха. Мислехме за чехите и че нашите народи, като всички в окупирания след 2-рата световна война от руснаците източен блок отхвърлят тази аномална система наложена от москва... Да стоиш безучастен, когато нещата са ти в ръцете, особено в днешно време и да чакаш някой да ти свърши работата, не помага
  : 2 !
 • Анонимен 1.7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Преди нахлуването български войници са извозени със съветски транспорт от границата с Турция до горите на съветското Закарпатие и преминават специално политическо обучение за промиване на мозъците - специално са подбрани военни части с най-ниско образователно равнище и им е внушено, че ще бъдат изпратени да спасяват чехите и словаците от контрареволюционери и империалисти и ще бъдат посрещнати виж още ›› едва ли не с хляб и сол там като „освободители“. Българите, както и останалите „свободители“ са напълно изолирани не само помежду си, но и от местното население, което всъщност ги посреща с открита враждебност. Българските войници махат на хората по улиците от камионите и очакват да ги срещат с цветя – инструктажа е, че ‘’спасяват братята чехи и словаци от погрома(?!) на контрареволюцията" . НО истината за „подвизите“ на полковете от Елхово и Харманли е, че още по пътя към определените за охрана от БНА словашки градове Банска Бистрица и Зволен местното население замеря с камъни и цвекло българските камиони с войници. На много камиони са запалени резервоарите . Словаците изпочупват антените на бронетранспортьорите и „ГАЗ“-ките и българите остават без радиовръзка помежду си и с централното руско командване. Настава пълен хаос, защото офицерите не могат да разчитат топографските и военните карти на руснаците. И от страх от измислените „контрареволюционни“ сили , много от командирите навличат войнишки униформи и се скатават в камионите. Накрая им пращат въртолет от щаба за да ги преведе до местоназначението им. Българската част, която участва в охраната на летище край Прага, дори не разбира какво се случва в чешката столица, защото заповедта й е да дебне за „врагове“ от окопите за наряд и палатките, от които всъщност офицерите им изобщо не излизат. Под влияние на алкохола, нахъсани и наплашени нощем стрелят безразборно по всяка „контрареволюционна“ светлинка или шум и плашат жителите на околните жилищни квартали.
  : 2 !
 • след подписването на ДВУСТРАНЕН договор СССР-ЧССР ''българската''армия се връща 1.8 след подписването на ДВУСТРАНЕН договор СССР-ЧССР ''българската''армия се връща преди 1 месец Профил на трол?
  7дни след ДВУСТРАНИЯ договор наложен на Чехословакия от Москва, българските войници са в своите гарнизони. И българските студенти там и войничетата ни се срамуваха, че са българи след видяното и преживяното при смазването на кратката трагично приключила Пражка пролет през 1968-ма. Всъщност още когато става ясно, че и българска армия участва в инвазията, веднага се усеща от българските студ виж още ›› енти в промененото отношението към тях. Скоро след окупацията българските студенти са просто принудени да прекратят следването си в Прага и да се върнат в България. Малко от ТЕЗИ ТОГАВА СЪВСЕМ МЛАДИ ХОРА проговориха за личното си участие , дори и след разпада московската соц империя. А Българската армия е с позорното петно на руски наемници-окупатори - тази окупация принуждава над 300 000 чехи и словаци да напуснат домовете и родината си и да се спасяват на Запад. Трима бивши войници след падането на комунизма публично се извиниха на двата народа за позорното си участие в операция „Дунав“. И веднага им затвориха устите , че ще бъдат подведени под отговорност за разгласяване на „военните тайни“ за трагикомичното участие на НРБ в задушаването на Пражката ‘’пролет“
  : 2 !
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 21-22 септември

Овен Романтиката ще бъде водеща сила през този уикенд. Възможно е вълненията ви и емоциите ви да бъдат много силни. Желанието за секс и интимност...