2023 г. - ключова за развитието на американската киноиндустрия

1256
2023 г. - ключова за развитието на американската киноиндустрия
Снимка: Getty Images

Повратна ли е 2023 г. за киноиндустрията? Трудно е да не се усети промяната в зрителския интерес, която може да се отрази на Холивуд за години напред, съобщава Асошиейтед прес. 

Стивън Спилбърг предрече преди осем години, че един ден филмите за супергерои ще тръгнат "по пътя на уестърна", припомня Асошиейтед прес. Тогава коментарът му предизвика голямо вълнение. Тогава "Отмъстителите: Ерата на Ултрон" беше един от най-големите хитове. Следващата година излязоха "Капитан Америка 3", "Дедпул" и "Батман срещу Супермен: Зората на справедливостта". Продукциите за супергерои бяха набрали висока скорост и нямаше признаци на забавяне. 

Спилбърг обаче искаше да каже, че във филмовия бизнес нищо не е вечно. Според него тези цикли "имат ограничено време в поп културата". А създателят на "Извънземното", "Джурасик парк" и "Челюсти" може би знае едно-две неща за прилива и отлива на вкусовете в ерата на поп културата.

Още: Кои са най-дългоочакваните филмови премиери за 2024 г.

Снимка: iStock

"Умират" ли филмите за супергерои?

Засега никой не обявява смъртта на филмите за супергерои. "Пазители на Галактиката: Трета част" на Disney спечели 845,6 млн. щатски долара в световен мащаб, а "Спайдър-мен: През Спайди-вселената" (691 млн. щатски долара) на Sony е един от най-харесваните филми на годината. Marvel все още е по-могъща от всяка друга марка в бизнеса.

Но повече от всякога в бронята на продукциите за супергерои има пробойни, отбелязва Асошиейтед прес. Доминацията им в поп културата вече не е толкова сигурна. Възможно е да настъпва нов период.

Водачите на 2023 г. 

За първи път от повече от две десетилетия насам трите най-добри филма в боксофис класацията не включват нито едно продължение или римейк: "Барби", "Супер Марио Bros.: Филмът" и "Опенхаймер". За последен път това се случи през 2001 г., когато "Хари Потър и философският камък", "Шрек" и "Таласъми ООД" оглавиха подреждането.

Още: Райън Гослинг издаде коледен албум (ВИДЕО)

Това не е точно списък с оригинални продукции, подобен на този от 1973 г., когато "Екзорсистът", "Ужилването" и "Американски графити" изпревариха всички филми по продажби на билети. "Барби" и "Супер Марио Bros.: Филмът", основани на някои от най-познатите марки в света, ще генерират продължения по свой начин, прогнозира Асошиейтед прес.

Снимка: Getty Images

"Преломен момент се наблюдава през 2023 г.", казва Пол Дергарабедян, старши медиен анализатор в специализираната компания "Комскор". "Барбенхаймер е само част от тази история. Аудиторията иска да бъде предизвикана". 

"Барби", дело на режисьорката Грета Гъруиг и Warner Bros., е хитът на годината с над 1,4 млрд. щатски долара от продажби на билети в световен мащаб. Това е невиждан досега блокбастър: комедия, която постави редица рекорди за филм, режисиран от жена. 

Почти толкова безпрецедентен беше успехът и на "Опенхаймер" на Кристофър Нолан - тричасова драма, която събра приходи от почти 1 милиард щатски долара. Колкото и различни да са с "Барби", всеки от тях е оригинално кинопостижение и лична изява на режисьорите.

Още: Кристофър Нолан посочи кой е най-успешният филм в кариерата му

Проблемите на Marvel и DC Studios

В същото време Marvel на Disney - машина за създаване на хитове, каквато няма в историята на киното, се задъхва както никога досега. Marvel отбеляза ново дъно за киновселената си, реализирайки 200 млн. щатски долара в световен мащаб. От DC Studios, което е в процес на обновяване, отбелязаха разочароващи резултати от "Светкавицата" и "Синия бръмбар", преди да видят как "Аквамен и изгубеното кралство" потъва с приходи при дебюта си от 28,1 млн. щатски долара, пише БТА.

Както Marvel, така и DC Studios вече предприеха стъпки, за да "ремонтират корабите си".

Боб Айгър, главен изпълнителен директор на Disney, представи като свой приоритет промяната в Marvel. Той заяви, че студиото за супергерои търпи значителни щети от твърде многото филми и сериали, което е довело до "разводнено качество". DC Studios пък - под ръководството на Джеймс Гън и Питър Сафран, няма да стартира официално до 2025 г.

Снимка: Getty Images

След стачката в Холивуд

Още: Актьорите подписаха споразумението със студиата в Холивуд: Ето какви са параметрите

Междувременно нещо друго ще трябва да запълни празнината. Това беше тема и през 2023 г., когато стачките на сценаристите и актьорите объркаха плановете и наложиха отлагането на няколко филма, сред които "Дюн: Част втора", следващият филм от поредицата "Ловци на духове", както и "Претендентите" на режисьора Лука Гуаданино.

Това ще продължи и през 2024 г. Анализаторите не очакват знаменателна година за Холивуд - филми като следващата "Мисията невъзможна" и продължението на "Спайди-вселената", които се забавиха заради стачките, няма да успеят да се появят в кината на първоначално планираните дати. 

Общите продажби на билети в киносалоните в САЩ и Канада за 2023 г. вероятно ще достигнат около 9 млрд. щатски долара, сочат очакванията на "Комскор", което е ръст с около 20 процента спрямо 2022 г. Индустрията все още се опитва да си възвърне позициите отпреди пандемията от COVID-19, когато продажбите на билети редовно надхвърляха 11 млрд. щатски долара. Производството на филми за големия екран през 2023 г. (88) изостава от това през 2019 г. (108) с 18,5%, отбелязва Асошиейтед прес.

Промяна в жанровете и зрителския вкус

Снимка: Getty Images

Още: "Барби" е най-касовият филм в историята на Warner Bros.

Холивуд все още убеждава зрителите да се върнат в киносалоните - нещо, за което "Барби", "Опенхаймер" и "Супер Марио" доста помогнаха. Ако 2023 г. е някакъв ориентир, то кинохитовете вече се появяват от все по-непредсказуеми места. Такъв беше случаят с "Taylor Swift: The Eras Tour" - филм, пуснат само два месеца след включените в продукцията концерти на певицата. Той събра 250 млн. щатски долара в световен мащаб и беше последван от излезлия по същия начин "Renaissance: A Film by Beyonce", който също дебютира под номер 1 в боксофис класацията.

"Ще има примери за високобюджетни, традиционни блокбастъри, които се справят добре", прогнозира Дергарабедян. "Но на всеки от тях се падат по две неуспешни продукции. Публиката, която намира много интересни неща в стрийминг платформите, става по-отворена към филми като "Godzilla Minus One", индийско кино, японско аниме. Има промяна във вкуса на зрителите и студията трябва да се справят с това".

Това е колкото предизвикателство, толкова и възможност за студиата. Ако "повече от същото" вече не е толкова привлекателно за кинозрителите, то индустрията, която от години зависи от продължения и предистории, за да формира по-голямата част от печалбите си, може да се нуждае от нови идеи.

Уестърнът не изчезна изведнъж, пише Асошиейтед прес. След две десетилетия на голяма популярност той започна да излиза от мода през 60-те години на миналия век. Но жанрът продължава да бъде интересен за режисьорите. Тази година 81-годишният Мартин Скорсезе засне първия си уестърн - "Убийците на цветната луна", тричасов епос за над 200 млн. щатски долара от Apple Studios. Филмите за супергерои също никога няма да умрат. Но разцветът им може би е достигнал връхната си точка, отбелязва Асошиейтед прес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Филмът "Зелена граница" на Агнешка Холанд вече е в България

Мария Бакалова ще играе във филм с Райън Рейнолдс и Кенет Брана

"Властелинът на пръстените" се завръща по кината в 4К резолюция

На 1-и май започва Националният фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Филмът "Ингеборг Бахман - пътуване в пустинята" на Маргарете фон Трота вече е по кината

Леонардо ди Каприо ще изиграе Франк Синатра, режисиран от Мартин Скорсезе

Легендарното студио "Гибли" ще получи почетна "Златна палма" в Кан

Сериалът "100 години самота" е факт: Гледайте първия трейлър (ВИДЕО)

Куентин Тарантино се отказа от последния си филм

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com