"Златна палма" в Кан спечели филм за еротична танцьорка (СНИМКИ)

4152
"Златна палма" в Кан спечели филм за еротична танцьорка (СНИМКИ)
Снимка: Getty Images

"Анора", сурова и забавна история за еротична танцьорка, която се сдобива със злато при богат клиент, спечели "Златна палма" на филмовия фестивал в Кан.

Американският режисьор Шон Бейкър грабна голямата награда на фестивала за своята свободолюбива продукция с участието на Майки Мадисън. Тя изпълнява главната роля на танцьорка, която се сдобива с богат клиент, но се сблъсква с гнева на родителите му - руски олигарси.

Джордж Лукас и Шон Бейкър, снимка: Getty Images

Като председател на журито режисьорката на "Барби" Грета Геруиг похвали "Анора" като "невероятен, човешки и хуманен филм, който завладя сърцата ни", предаде АФП.

Бейкър посвети филма на всички сексуални работници. "Това буквално беше единствената ми цел през последните 30 години, така че наистина не съм сигурен какво ще правя с остатъка от живота си", каза той, след като взе наградата в ръцете си.

Другите отличени в Кан

Още: "Хоризонт: Американска сага" - Кевин Костнър представи премиера на филма си в Кан

На 77-ото издание на фестивала на Френската ривиера бяха показани няколко силно заредени с напрежение феминистки и политически филми, както и много кървища и секс.

Карла София Гаскон, снимка: Getty Images

За първи път транссексуална жена спечели наградата за най-добра актриса - Карла София Гаскон взе наградата за дръзкия мюзикъл "Емилия Перес", в който играе мексикански наркобос, който си сменя пола. Журито подели наградата между Гаскон и нейните колежки Зоуи Салдана и Селена Гомес - с думите, че награждават "хармонията на сестринството", въпреки че на церемонията беше само Гаскон.

Тя го посвети на "всички транссексуални хора, които страдат. Всички ние имаме възможност да се променим към по-добро, да бъдем по-добри хора. Ако вие сте ни карали да страдаме, време е и вие да се промените", посочи Гаскон.

Филмът "Емилия Перес" спечели и наградата на журито за трето място за френския си режисьор Жак Одиар, пише БГНЕС.

Джеси Племънс взе наградата за странната поредица от разкази на Йоргос Лантимос "Kinds of Kindness", въпреки че не присъстваше на церемонията, за да я приеме.

Още: Хана Шигула получи Награда за цялостно творчество на Германската филмова академия

Иранският режисьор Мохамед Расулоф, снимка: Getty Images

Опустошителният ирански филм за семейство, разкъсано от неотдавнашните протести на жените в страната - "Семето на свещената смокиня", получи специалната награда на журито за "привличане на вниманието към нетърпимата несправедливост". Режисьорът на филма - 51-годишният Мохамед Расулоф, избяга от Иран, за да не влезе в действие дългогодишна присъда в затвора точно преди фестивала. Расулоф заяви, че сърцето му е с екипа на филма, който "все още е под натиска на тайните служби в Иран". "Също така съм много тъжен, когато виждам катастрофата, която моят народ преживява всеки ден... Иранският народ живее под тоталитарен режим", обясни той.

Още: Гърчи се на пода, а после умира: Филм за Путин с изкуствен интелект хит в Кан (ВИДЕО)

Голямата награда за второ място бе присъдена на "Всичко, което си представяме като светлина" - първото индийско участие от 30 години насам. Филмът развълнува критиците с поетичния си образ на две жени, които са емигрирали в Мумбай, за да работят като медицински сестри.

За най-добър режисьор бе отличен португалецът Мигел Гомиш за "Grand Tour" - коварен разказ за мъж, който изоставя годеницата си и пътува из Азия. За най-добър сценарий бе отличен "Субстанцията" с Деми Мур в главната роля - кървав филм на ужасите за натиска, който жените изпитват, за да поддържат телесното си съвършенство с напредването на възрастта. "Какъв невероятен подарък беше да работя с теб", каза на Мур от сцената сценаристката и режисьор на филма Корали Фаржа.

Филмът е "за жените и за това, което те все още могат да изпитат в света. Нуждаем се от революция, а аз не мисля, че тя все още е започнала", добави тя.

Създателят на "Междузвездни войни" Джордж Лукас получи почетна "Златна палма" от своя стар приятел Франсис Форд Копола, който тази година влезе в състезанието с "Мегалополис".

"Особен поглед"

Снимка: Getty Images

Филмът "Черно куче" ("Gou Zhen") на китайския режисьор Гуан Ху спечели приза в програма "Особен поглед". Сценарият разказва за човек, освободен от затвора, който се връща у дома в отдалечен град в Китай, за да го отърве от бездомни кучета преди Олимпийските игри, но се сприятелява с едно от тях. Еди Пън, който изпълнява ролята на Лан във филма, присъства на церемонията в Кан заедно с хрътката Син.

Наградата на журито в "Особен поглед" бе присъдена на френския филм "Историята на Сулейман" на режисьора Борис Ложкин, който разказва за борбата на гвинейски имигрант да оцелее в Париж.

Наградата за най-добър режисьор бе присъдена на италианеца Роберто Минервини за "The Damned" ("Прокълнатите") и на британско-замбийската режисьорка Рунгано Ньони за "On Becoming a Guinea Fowl" ("Как да стана токачка").

Канадският режисьор и актьор Ксавие Долан оглави тазгодишното петчленно жури на конкурса, насочен към артхаус филми, който се провежда паралелно с основния конкурс "Златна палма". За наградата в "Особен поглед" се състезаваха общо 18 филма, припомня БГНЕС.

Българската следа

Снимка: Getty Images

В конкурса за късометражни филми бе отличен "Човекът, който не можа да мълчи" на Небойша Слижепчевич. Филмът е копродукция между България, Франция и Словения.

Още: Доналд Тръпм беснее срещу филма "Стажантът" с Мария Бакалова, режисьорът го кани на среща (ВИДЕО)

В селекцията за "Златна палма" бе и филмът "Стажантът", в който в една от главните роли е българката Мария Бакалова. "Shameless" на Константин Божанов пък бе сред претендентите за отличие в секцията "Особен поглед".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

В училищата в Перник ще има часове по филмова грамотност

Джеймс Бонд ще получи "Оскар"

Анимационният хит "Отвътре навън 2" с премиера в кино "Влайкова" (ВИДЕО)

Композиторът на "Властелинът на пръстените" с престижна награда за цялостно творчество

За трета поредна година Бургас приема фестивала за ново българско кино КИНОВАКАНЦИЯ

СФФ на път за първи път в Пазарджик

Най-после: "Домът на дракона" идва до броени дни (ВИДЕО)

Огромен интерес към ексклузивната гала премиера на "Гунди – Легенда за любовта" в София

Нина Добрев премина успешна операция след инцидента с мотоциклет

Старт на снимките на най-новия сериал по БНТ "Те, вълните" (КАДРИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com