Какъв ще бъде сезонът на атлантическите урагани 2016?

2516
Какъв ще бъде сезонът на атлантическите урагани 2016?
Снимка: Gettyimages

"Студената капка" в северната част на Атлантическия океан представлява голяма област аномално студена морска повърхност, разположена източно от Нюфаундленд и южно от Гренландия.

Взаимодействието на океанските течения с тази област може да се окаже решаващ фактор в сезона на ураганите в Атлантика през 2016 година, смятат експерти.

"Тази област с по-студена вода започна да се образува преди няколко години и в последно време е станала по-голяма и устойчива", казва Дан Котловски, експерт по атлантическите урагани.

Глобалното затопляне и ураганите са свързани

Десетки учени от Националното управление за океански и атмосферни изследвания (NОАА) са анализирали сезона на ураганите през 2014 годин...

Като отчитат всички възможни фактори, синоптиците прогнозират 14 тропически бури и урагани в Атлантика през този сезон, което е с 2 повече от нормата.

Ако студената вода се придвижва на юг през Източния Атлантик, а след това – на запад, в тропическите части, това ще понижи температурата на повърхността на морето в региона, където се образуват 85% от атлантическите тропически бури.

Също това може да измени състава на дълбоките океански течения, да повлияе на солеността на водата и картината на затоплянето на водата, наблюдавана от 1995 година, да се превърне в период на нейното охлаждане.

При всеки от тези сценарии тропическата ураганна активност в Атлантика ще бъде ограничена.

Ако сценариите не се оправдаят, температурата на повърхността на морето ще остане основно по-топла от обичайното, в резултат на което сезонът на ураганите ще бъде по-активен, отколкото през последните три години.

НАСА показа влиянието на Ел Ниньо над Южна Америка

Още в средата на 2015 година метеоролозите започнаха да предупреждават, че природният феномен Ел Ниньо ще донесе необичайно влажно врем...

В такъв случай според експертите сегашният Ел Ниньо ще отслабва, което в резултат ще доведе до стандартния климатичен модел от края на пролетта и началото на лятото.

"Ла Ниня се характеризира с по-студена от обикновено температура на океанската вода в Тихия океан близо до екватора. Главният въпрос се заключава в това, ще преминем ли към Ла Ниня, както предвиждаме сега", отбелязва Котловски.

Когато това се случва, в регионите на възникване на атлантическите урагани в Атлантика се отбелязва по-малко изместване на ветровете и се увеличава потенциалът за зараждане на по-голямо количество тропически бури.

"Установено е, че някои сезони на ураганите, които са последвали прехода от Ел Ниньо към Ла Ниня, са били много активни. Възможно е да направим скок от едната крайност към другата, от сезона от последните три години, когато ураганната активност беше под нормата, към активна 2016 година", заключава експертът.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com