2016 ще счупи всички температурни рекорди, после идва Ла Ниня

18609
2016 ще счупи всички температурни рекорди, после идва Ла Ниня
Снимка: Thinkstock

Британските учени обещаха, че в близките пет години температурата на Земята ще продължи да се повишава, съобщава The Guardian.

Според изследователите подобни процеси ще се дължат на високото ниво на изхвърляне на парникови газове, както и на Ел Ниньо – фазите на Южната осцилация (колебания в температурата на повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан), при която областта на топлите води се измества на изток.

Учените: През 2050 г. температурата ще достигне 50 градуса

Пороите през тази година оставиха без жилища и прехрана стотици хора и отнеха животи. Това обаче, за съжаление, може да се окаже начало...

Учените отбелязват, че 2016 година ще стане най-горещата за цялата история на метеорологичните наблюдения, а през 2017 година рекорди може и да няма. Причината за това ще бъде обратният на Ел Ниньо процес – Ла Ниня. След това температурата на Земята по-скоро отново ще започне да се повишава.

"Не можем да кажем с точност – в голяма степен нашите прогнози се строят на изчисления на изхвърлянето на парникови газове. При това невинаги можем да предскажем такъв важен фактор като температурата на океана", разказва Даг Смит от Метеорологичната служба на Великобритания.

За да подобрят прогнозите, изследователите от цял свят модифицират вече използваната система на измервателните шамандури "Арго". Сега чрез нея може да се определи степента на соленост и температурата на водата на дълбочина до 2000 метра. След модификация тази стойност ще се увеличи до пет хиляди метра, което ще помогне на изследователите да правят по-точни прогнози, отбелязва Lenta.ru.

 

Близките две години може да са най-горещите в историята

Следващите две години в света могат да станат най-горещите за цялата история на наблюдения, става ясно от доклад, публикуван от Британс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com