Светът имал "50 месеца", за да избегне климатично бедствие

34657
Светът имал "50 месеца", за да избегне климатично бедствие

Правителствата по света отдавна биват обвинявани в „безразсъдство и късогледство” по отношение на зелените политики. Години наред те бяха предупреждавани, че трябва да действат светкавично, а сега им бе поставен и ултиматум от само 50 месеца, в които да се предприемат действия за предотвратяване на катастрофални климатични промени.

Ръководителите на организации от Грийпийс, лидери в бизнеса и експерти призоваха политиците да се възползват от възможността за справяне с климатичните промени, които, по думите им, са една от най-големите заплахи за напредъка на човечеството.

Реките доставят на Арктика 10% повече вода

Обемът на прясната вода, която реките доставят до Северния ледовит океан, се е увеличил с 10% през последните 60 години. Това може да...

Те предупредиха, че въпреки рекордното топене на ледове на Арктика, сушата и значителното повишаване на температурите, проблемът вече не е на челните места в политическия дневен ред. Разрешаването му обаче може да се превърне в огромна икономическа възможност.

В писмо до вестник Guardian, по въпроса за настоящите тенденциите, те споделиха, че остават само 50 месеца преди светът да прекрачи критическата граница, отвъд която ще бъде малко вероятно покачванията на температурата да се ограничат с повече от 2ᴼС.

Великобритания и Европейският съюз са сред онези, които определят въпросните 2ᴼС като граница, която светът не бива да прекрачва, ако иска да избегне най-ужасните въздействия на климатичните промени.

Сред подписалите писмото са Барбара Стокинг, главен изпълнителен директор на Oxfam, Вивиан Уестууд, дизайнерка, наградена с ордена на Британската империя, Бианка Джагър, депутатката на Зелените Каролин Лукас и Ед Майо, главен изпълнителен директор на Co-operatives UK.

Те пишат: „Можем да спечелим толкова много, инвестирайки бързо и широкомащабно в една модерна, нисковъглеродна икономика, че неуспехът да го сторим представлява безразсъдство и късогледство. Изглежда някои от наскоро преведените политики дори ни връщат назад”.

Кога Земята е била най-гореща?

Нашата тучно зелена и синя планета е била като ад – толкова гореща, че океаните биха заврели, а скалата би се изпарявала. Слава Б...

„Освен това старите икономики няма да свършат работа. Създаването на работни места, по-сигурни енергийни системи и намаляването на замърсяването чрез инвестиции в мащабна кампания за енергийна ефективност, от една страна, и програма за разрастване на възобновяемата енергия, от друга страна, са само две от най-очевидните стъпки, които носят ползи за икономиката и околната среда”.

Всички личности и групи отбелязват какво ще вършат по различен начин през следващите 50 месеца, за да гарантират, че светът няма да прекрачи границата, отвъд която едва ли ще бъде възможно да се избегнат опасните климатични промени.

Това включва усилията на Рут Бонд, председателка на Националната федерация на институтите на жените, у всяко дете да се развият практически умения като готвене, да се реши проблемът със затлъстяването и да се култивира усет към истинската ценност на храната и отглеждането й, които ще позволят на децата да ценят околната среда.

Изпълнителният директор на Грийнпийс Джон Саувен пък призова за по-открити действия срещу добива на нефт на Арктика.

Редактор: Георги Иванов

Лятото се променя, жегите стават по-продължителни

Горещите вълни през лятото не траят 4-5 дни, както преди, а вече седмици. Освен това жегите започват още в края на май и продължават ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com