Лятото се променя, жегите стават по-продължителни

20390
Лятото се променя, жегите стават по-продължителни

Горещите вълни през лятото не траят 4-5 дни, както преди, а вече седмици. Освен това жегите започват още в края на май и продължават чак до септември.

Това показва, че лятото се променя, предупреждават учени от Института за атмосферни изследвания и климата в Болоня, цитирани от вестник "Кориере дела сера".

Тазгодишният юни - най-горещият от 1880 г. насам

Средната температура на въздуха в света над сушата е била 14,37 градуса по Целзий, което е с 1,07 градуса повече от нормите на XX век...

Жегите вече започват още в края на май и продължават чак до септември. Променят се и летните нощи, през които температурата на места се задържа на 24 градуса по Целзий.

Лятото на 2012 г. се очертава като най-горещото след това от 2003 г., когато заради жегите в 12 европейски страни починаха 70 души. Средно през лятото на 2012 г. покачването на температурите е с 2,26 градуса по Целзий в сравнение с референтните температури за периода 1971 - 2000 г. Рекордното покачване през лятото на температурите с 3,66 градуса по Целзий е регистрирано през 2003 г.

Горещините и измененията в летния сезон водят до покачване и на температурата на моретата. Например водата в Тиренско и Адриатическо море това лято е 25-26 градуса по Целзий, което е с четири градуса повече от нивото, смятано за нормално.

Редактор: Бойко Пеев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com