Отговаря имунологът: Какви са предимствата на втория Ковид бустер

5400

Въпреки разказите на част от изкаралите Ковид-19 наскоро, че сегашният вариант на Омикрон бил лек, че минавал за кратко, още и още хора губят тази битка всеки ден. Доказан факт е, че ваксинираните много по-рядко развиват усложнения и стигат до хоспитализация. Според актуалната статистика обаче те стават все по-малко и по-малко.

Струва ли си да сложим трета и четвърта доза ваксина, какви са плюсовете, минусите, въпросителните, днес в „Club здраве” разяснява един от най-добрите имунолози у нас. Проф. Мариана Мурджева е професор по имунология в МУ-Пловдив, началник е на Лаборатория по Микробиология при УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив и е ръководител на Катедрата по Микробиология и Имунология при МУ-Пловдив. 

По думите й макар и Омикрон да протича по-леко, това не важи за всички болни. За тези, които са в напреднала възраст или са с придружаващи заболявания, е силно препоръчително да се ваксинират. „Ваксината не е най-идеалното решение за превенция от тази инфекция, но засега тя е най-доброто, с което разполагаме. Данните показват много убедително, че ваксинираните умират в пъти по-малко отколкото неваксинираните. Различни публикации в реномирани медицински списания сочат, че новите варианти на Омикрон, които вече са и у нас, могат да избегнат имунния отговор, но не напълно. Това, което правят ваксините, е да ни помогнат да караме инфекцията по-леко, което изобщо не е за подценяване”, категоричен е специалистът.

Проф. Мурджева посочва още, че при Омикрон обикновено сме заразни между втория и петия ден, което дава основание за намаляване дните на карантината и на изолацията. „Тези, които са инфектирани и са в изолация, съветвам да не се връщат на работа преди петия ден. Ако на шестия искат да отидат в офиса, то нека поне да си направят  антигенен тест преди това. Защото ако не оздравееш вкъщи и избързаш да излезеш, шансът да се влошиш е много голям, а рискът да предадеш инфекцията на околните - огромен. Човекът, който е заразен, може да се чувства добре, но това „добре” не значи, че той няма да има хрема и/или кашлица, които предават вируса на околните.

Въпросът опира и до гражданска отговорност”, апелираръководителят на Катедрата по Микробиология и имунология при МУ-Пловдив.Въпреки че сегашната вълна се кара масово по-леко, данните сочат, че постковид проблемите засягат между 4 и 40%. Как можем да се предпазим от това, както и за кои групи хора бустерната доза е най-наложителна, вижте в следващите минути! 

--------------------------

Материалът е част от серия публикации в рамките на инициатива „Ти решаваш“, обединяваща лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на COVID-пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест и други теми, които биха помогнали за вземане на истински информирано решение. Инициативата напълно уважава правото на всеки човек сам да се информира и сам да вземе важното решение дали да си постави ваксина или не, като единствено ще предоставя надеждна, проверена и научна информация.

„Ти решаваш“ е инициатива на БЧК, по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от CLUB ЗДРАВЕ:

Историята на Мартин Кожуклиев - първият българин с две изкуствени сърца

Проф. Каяхан Улуч за борбата с невромускулните заболявания

Как да подсилим имунитета на подрастващите за грипния сезон

Д-р Неутов: Мини инвазивната кардиохирургия е като да сглобяваш корабче в бутилка от матово стъкло

За връзката между диабета и остеопорозата

Основни причини за кариеси в много ранна детска възраст (ВИДЕО)

Съвети за справяне с ниското кръвно

Плюсове и минуси на HPV ваксините

Съвременни тенденции при физическа активност

Кога "късно" е твърде късно за вените ни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Club Здраве