За Ковид 19 и ваксините в цифри

1654

Вече отмина времето, в което в новините можеше и да се пропусне информация за новозаразените с Ковид 19, или тя да се спомене накрая на емисията. Вместо това отново чуваме за ръст на новозаразени, за това коя болница с какъв свободен леглови ресурс е, колко са починалите днес, колко от тях са без ваксина...

Ние от предаването „Club здраве” вярваме, че за да вземе решение един човек, то първо трябва да бъде коректно информиран. Без препоръки, без напътствия, просто чиста статистика. В тази връзка много харесваме инициатива „Ти решаваш“, която обединява лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в усилието да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на COVID-пандемията. Част от тази инициатива е и днешният ми гост - Петър Велков, който е специалист в областта на управление на кризи, математически модели, изследвания, анализи на здравна система, статистически модели и епидемиология. Петър се занимава с медицинска статистика, като от началото на пандемията извършва анализи от статистическа и епидемиологична гледна точка на разпространението на вируса у нас. Има личен опит на първа линия като доброволец във ВМА и Столично РЗИ, където организира и ръководи работата на доброволците през първата вълна у нас.

Именно в духа на чистата статистика, а не субективни твърдения, той посочва, че над 5 пъти по-малко хора като процент от групата на ваксинираните (от разболелите се изобщо) спрямо групата на неваксинираните (разболели се) стигат до интензивното, като едва 4 от 2991 разболели се ваксинирани са имали нужда от този тип спешна медицинска помощ.

По отношение на смъртността данните сочат, че тя е близо 10 пъти по-малко като процент при групата на ваксинираните спрямо тези без ваксина. „В абсолютни стойности 15 пъти повече хора са загубили живота си в групата на неваксинираните. Изследванията показват, че всяко следващо преболедуване при неваксинирани не само не увеличава нашата защита качествено, но напротив – увеличава риска от по-тежко протичане, който се натрупва и влияе за всяко следващо боледуване от всеки вирус, който ще срещнем. Затова ваксината е превенция не само за по-лекото протичане на Ковид, но и за едни евентуални усложнения след него”, категоричен е г-н Велков.

Във видеото ще разберете на какво според него се дължи нарастващия брой на новозаразени, колко време след втора доза или преболедуване можем да сложим трета или четвърта ваксина, както и каква е ефективността от маските в цифри. Вижте!

Материалът е част от серия публикации в рамките на инициатива „Ти решаваш“, обединяваща лекари, вирусолози, имунолози, общопрактикуващи специалисти, учени, преподаватели и други специалисти в общо усилие да се предоставя вярна и правдива информация относно развитието на COVID-пандемията, методите за предпазване, последствията от прекараната болест и други теми, които биха помогнали за вземане на истински информирано решение. Инициативата напълно уважава правото на всеки човек сам да се информира и сам да вземе важното решение дали да си постави ваксина или не, като единствено ще предоставя надеждна, проверена и научна информация.

„Ти решаваш“ е инициатива на БЧК, по програма „Дейности в отговор на COVID-19 в България”, финансирана от Американската агенция за международно развитие (USAID) чрез Глобалния апел на Международната Федерация на Дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от CLUB ЗДРАВЕ:

Проф. Каяхан Улуч за борбата с невромускулните заболявания

Как да подсилим имунитета на подрастващите за грипния сезон

Д-р Неутов: Мини инвазивната кардиохирургия е като да сглобяваш корабче в бутилка от матово стъкло

За връзката между диабета и остеопорозата

Спортът като превенция на зависимостите

Основни причини за кариеси в много ранна детска възраст (ВИДЕО)

Съвети за справяне с ниското кръвно

Д-р Асен Келчев: „Кардиохирургията е отговорност и забавление“

Плюсове и минуси на HPV ваксините

Съвременни тенденции при физическа активност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Club Здраве