Как да превърнем други планети в реплика на Земята

133459
Как да превърнем други планети в реплика на Земята

След време тераформирането няма да фигурира само в научнофантастичния жанр, а хората ще могат да го прилагат наистина. Какво значи това? Човечеството ще се научи да превръща негостоприемните планети в реплика на Земята.

Но днес става дума не за мечтанията на писатели и сценаристи, а за това, което разказал инж. Кен Рой в Далас на конгреса, посветен на въпросите за разработването на междузвезден космически кораб (проектът „Икар”).

Чия е главата на Анри IV и чия е кръвта по кърпата на Луи XVI?

Кръвта, пропила се в част от тъкан, съхранявана в декоративна тиква от XVIII век, принадлежи на френския крал Луи XVI, който бил обезгл...

С напълно сериозно изражение той описал на присъстващите светове в опаковки – при пристигането на подходящата планета хората буквално я покриват със защитна сфера от кевлар, кал и стомана. Пространството между обвивката и централното тяло се изпълва с атмосфера. Химичният състав на въздуха, температурата, налягането – всичко е по желание.

Силата на тежестта на повърхността на планетата остава без промяна, всичко останало при желание се прави подобно на Земята – с необходимите материали, разбира се. Освен това е дори по-добре от Земята по следните причини.

Първо, ако някоя институция има нужда от достъп до вакуум, той може да се построи от външната страна на обвивката.

Второ, ултравиолетовото лъчение от звездите изобщо не е проблем, тъй като планетата е напълно защитена. По същия начин стои въпросът с космическата радиация.

Трето, продължителността на деня, сезоните и т.н. не зависят от орбитата на планетата около звездата.

САЩ ще създават виртуални бебета

Учени ще използват новите технологии, за да преплитат цифрово ДНК-проби на бъдещи родители с цел да изчислят опасността от развитие н...

Четвърто, пред нас е практически неограничено пространство за творчество. Например градовете може да се строят не само на повърхността на планетата, но и върху висящи от опаковката платформи – поглеждаш към небето, а оттам ти махат за поздрав.

Не е необходимо да се лети далече – Марс и дори Плутон са много подходящи. Силата на тежестта на Марс е около една трета от земната, а площта на повърхността е еквивалентна на земната суша. Марс няма магнитно поле, тектоника на плочите, ядрото му е замръзнало. От една страна, да живеят в такива условия, ще могат само герои. От друга, именно тези характеристики правят Червената планета идеален кандидат за първи свят в опаковка. Нима е лошо това, че там няма изригвания на вулкани и марсотресения?

Разбира се, предстои да се решават сложни технически задачи. Изискват се колосални количества азот и вода, а и строителство на обвивката е начинание от немислим мащаб. Но ако решим да прибегнем към тераформиране, защитната сфера е най-предпочитаният вариант, смята Рой.

Това, което обикновено се предлага, е да се поставят на Марс огледала, които да отразяват слънчевата светлина, за да предизвикат парников ефект на малката планета. Но каква полза от това, ако атмосферата през цялото време отлита в Космоса? Според изчисленията на Рой за създаването на аналог на земната атмосфера е необходима половината маса на последната, а в случая с опаковката – само 6,6%.

Тоест няма смисъл от междузвезден кораб, ако не обмислим целта на пътуването, а тя е очевидна – колонизиране. А вероятността да попаднем на годен за обитание свят е нищожно малка.

Научни обяснения за призрачни явления

Много хора вярват в съществуването на къщи с привидения и в призраци. Все пак следващия път когато чуете странен звук, не бързайте да ...

Още интересни новини четете в сайта megavselena.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос