X
 
 

НАСА ще посреща туристи на Международната космическа станция

3367 0
НАСА ще посреща туристи на Международната космическа станция
Снимка: Getty Images / Guliver
НАСА съобщи в петък, че ще отвори Международната космическа станция (МКС) за бизнес начинания, включително космически туризъм, като престоят ще струва 35 000 щатски долара на нощ. Американската агенция прави това, тъй като се стреми да се освободи финансово от орбиталната изследователска лаборатория.

"НАСА отваря Международната космическа станция за търговски възможности и маркетинг това са възможности, които никога преди не сме предоставяли", заяви главният финансов директор на НАСА Джеф Деуит в Ню Йорк.

"Спейс екс" изстреля капсулата "Драгън" с товари за Международната космическа станция

След поредица отложени стартове американската частна космическа компания „Спейс екс“ успешно изстреля своята рециклируема р...

Годишно ще има до две мисии на частни астронавти, каза Робин Гатенс, заместник-директор на МКС.

Мисиите ще бъдат с престой до 30 дни. Само десетина частни астронавти могат да посещават МКС годишно, съобщиха от НАСА.

Тези пътници ще бъдат превозени до орбитата изключително от двете компании, които в момента развиват транспортни средства за НАСА: Спейс Екс, с капсулата Crew Dragon и Боинг, която изгражда така наречената Starliner.

Пътуването до МКС ще бъде най-скъпата част от приключението: около $ 58 милиона за двупосочен билет.

Това е средната сума, който компаниите ще поискат от НАСА, за да вземат космическите авантюристи до МКС.

Космически кораб излита за Международната космическа станция

Космическият кораб "Сигнус" (Cygnus) ще излети за Международната космическа станция с три тона товар днес (21 май), съобщи компанията "...

Но туристите ще плащат и на НАСА за престоя си в космоса, за храна, вода и използване на системата за поддържане на живота на орбита.

Това ще бъде около 35 000 долара на нощ за космонавт, каза Деуит.

Космическата станция не принадлежи на НАСА. Тя е построена заедно с Русия през 1998 г., и други страни участват в мисията и изпращат астронавти.

Но САЩ плащат и контролират повечето от модулите, които съставляват станцията.

Новите космически туристи няма да бъдат първите в МКС: американският бизнесмен Денис Тито имаше тази честта да бъде първия турист през 2001 г.. Той плати на Русия около 20 млн. долара за пътуването. 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...