Фондация "Тракия": Властите дойдоха със сандък за колекцията на Божков (СНИМКИ)

16412
Фондация "Тракия": Властите дойдоха със сандък за колекцията на Божков (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Информацията, с която разполагаме към момента, е че се изземват културно-исторически ценности, които са част от античната колекция на Васил Божков. Това заяви пред журналисти Десислава Виткова от фондация „Тракия“, предаде репортер на БГНЕС.

„Става дума за предметите, които са със завършен процес на регистрация и идентификация и за които наскоро министърът на културата Боил Банов обяви, че няма законова база да бъдат иззети“.

Според говорителя на фондацията за пореден път „органите на властта не са подготвени и са дошли с някакъв сандък, опаковат предметите с фолио и се държат изключително грубо и нехуманно с представителите на фондацията“.

Разследващите са заедно с академичния състав на фондацията и не ги пускат да излязат. От сградата на „Нове холдинг“ на ул. „Московска“ се опаковат 212 артефакти, които са били няколко пъти на изложби в чужбина.

Ето какво обясни за колекцията на Васил Божков министърът на културата Боил Банов: каква част от тях са познати на държавата и каква не са регистрирани. ПОДРОБНОСТИТЕ.

Фондацията няма информация къде ще се транспортират предметите, след като бъдат изнесени от частния музей. Според Виткова най-вероятно в складове на прокуратурата или в Националния исторически музей.

Проф. Валерия Фол: Колекцията на фондация "Тракия" не бива да се мести

Проф. Валерия Фол наскоро издаде книгата "Тайни общества на траките" (изд. Тангра ТаНакРа"). Задълбоченият разказ за траките е представ...

Виткова обясни, че процедурата по опаковането изисква всеки предмет да бъде в индивидуална опаковка, която се слага в специални херметически затворени и влагоустойчиви контейнери. Предметите се транспортират след направена застраховка. Според нея нищо от това не е направено. По информация на колегите й отвътре в сградата предметите се опаковат с фолио с балончета. „Изключително сме притеснени, че могат да се разпаднат при опаковането. Това е нечуван произвол от страна на властите“, заяви тя.

По-рано прокуратурата разпространи видео с кадри от предметите, които се намират на Московска. ВИЖТЕ ГИ ТУК.

За да защити ценностите Фондация "Тракия" стартира процедура по оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО в началото на февруари. Процедурата предвижда мигновено изпращане на международни експерти, които да направят оценка на законността на искането за изземване на античните предмети от страна на замесените институции.

Банов се захвана сериозно с проверката на колекцията на Божков

Нашата работа е да установим ясно ситуацията – кое от къде е, какво е, отговаря ли на това, което е описано, и ще предадем цялата...

"Експертите ни вече разглеждат случая и ще изпратим екипи в най-скоро време", казал директорът на Звеното за опазване на културното наследство към ЮНЕСКО според съобщението на Фондация "Тракия", като името на въпросния директор не е уточнено. РАЗВИТИЕТО ТУК.

Изземването на ценностите е свързано с едно от 11-те обвинения срещу бизнесмена Васил Божков. ХРОНОЛОГИЯТА ТУК.

В същото време от Прокуратурата коментираха, че "в хода на извършваните действия по разследването по досъдебно производство с обвиняем лицето В.Б., в помещения на ул. „Московска“ №43 в гр. София, бяха открити множество предмети имащи белезите на движими културни ценности, чийто произход предстои да се установява. По част от предметите все още има видими следи от непочистена пръст." Повечето предмети са открити в „насипно състояние“. Съхранявани са не по установения ред, а в кутии от пури, обувки, както и в опаковки за шоколадови бонбони и кашони от памперси, а други са оставени директно върху подовата настилка. Сред предметите с белези на движими културни ценности има и такива, които са обвити в амбалажна хартия и вестници, както и изсипани в найлонови торбички.

Намерените предмети, имащи белезите на археологически обекти, се изземват за нуждите на разследването, като се опаковат и транспортират по надлежния законов ред, при стриктното спазване на международната практика и стандарти по съхранение на движими културни ценности. Предметите се изземват в присъствието на служители от Националния исторически музей, където ще бъдат оставени на съхранение, подчертават от Прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Внук отмъкна 25 000 британски лири от дядо си в Хасково

Мигрантски наплив към София: МВР хвана 12 души в бус

Разбиха схема за преработка и разпространение на оръжия

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com