Фондация "Тракия" със сигнал до ЮНЕСКО заради колекцията на Васил Божков*

5588
Фондация "Тракия" със сигнал до ЮНЕСКО заради колекцията на Васил Божков*
Снимка: БГНЕС

Фондация "Тракия" стартира процедура по оказване на спешна техническа помощ от ЮНЕСКО, съобщават от самата фондация, като уточняват, че това се прави заради незаконните, според фондацията, опити за изземване на колекцията на Васил Божков.

Процедурата предвижда мигновено изпращане на международни експерти, които да направят оценка на законността на искането за изземване на античните предмети от страна на замесените институции.

Прокуратурата: Превеждат се документите за екстрадицията на Божков

"В момента се превеждат на арабски документите за екстрадицията на Васил Божков. Това е много голям обем, в момента, в който са преведе...

"Експертите ни вече разглеждат случая и ще изпратим екипи в най-скоро време", казал директорът на Звеното за опазване на културното наследство към ЮНЕСКО според съобщението на Фондация "Тракия", като името на въпросния директор не е уточнено.

Ще бъдат анализирани документите и причините за изземване, както и всяка една индивидуална опаковка, предвидена за всеки всеки предмет, специалните контейнери за транспорт, транспортните средства, предвидените застраховки и всички взети мерки за съхранение по време на транспортиране и съхраняване на безценните предмети. В случай, че експертите от ЮНЕСКО заключат, че не са спазени процедурите и международните стандарти, колекцията няма да може да бъде преместена, твърдят от Фондация "Тракия".

Реакцията е във връзка със съобщение от днес на Върховната административна прокуратура относно проверки за законността на колекцията на Васил Божков и Фондация "Тракия". От фондацията се оплакват от "нехуманно и неприемливо отношение" към свои членове.

"Категорично считаме, че подобно съобщение от Прокуратурата цели да легитимира и продължаващото и утре незаконно изземване на частната колекция на г-н Васил Божков без съществуването на каквито и да е законови причини. Твърдо заявяваме, че няма да позволим пренасянето на нито един предмет в чувал, кашон или по какъвто и да е начин, различен от установените с международна директива стандарти. А именно – изготвяне на паспорт за всеки предмет, двустранно описване на състоянието му, изработване на специална опаковка с уникално "легло" по формата на конкретния предмет, наличието на огнеупорен, херметически затворен контейнер, климатизация и застраховка. Припомняме на органите на реда и държавната администрация, че съществуват международни правила и конвенции за опазване и защита на културните ценности, собственост както на държавата, така и на частни колекционери", уточняват от Фондация "Тракия".

Банов се захвана сериозно с проверката на колекцията на Божков

Нашата работа е да установим ясно ситуацията – кое от къде е, какво е, отговаря ли на това, което е описано, и ще предадем цялата...

* (ДОПЪЛНЕНО КЪМ 17:40) "В рамките на 2 месеца трябва да установим произхода на предметите в колекцията на Васил Божков", уточни министърът на културата Боил Банов пред "Лице в лице" на bTV. Банов отрече някой да е изнесъл нещо от музея на Божков или дори да е имало опит, като от Фондация "Тракия" твърдят, че имало изнесени предмети. Банов уточни и, че извън 212 регистрирани предмета, които си имат категоризация, част от колекцията на музея, има още много други предмети - частната колекция на Божков. За 2400 предмета от тази колекция имало искане за регистрация, но не е направено това, което трябвало да се извърши, уточни министърът на културата. Но има и още хиляди предмета, за които не е завършена регистрацията, защото собственикът т.е. Васил Божков не платил да се завърши регистрацията.

На въпрос на Цветанка Ризова дали има вратичка в законодателството за културата, която да узаконява тази частна колекция, Банов отвърна, че Министерството на културата си имало правилник и с него се коригирало всичко, което некоректно е гласувано от депутатите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com