Нови арести по делото КТБ - единият арестуван е част от новото дело срещу Пеевски в САЩ

14667
Нови арести по делото КТБ - единият арестуван е част от новото дело срещу Пеевски в САЩ
Снимка: БГНЕС

Трима свидетели по делото КТБ, сред тях и адвокат, са прибрани в ареста, съобщи 24 часа. Георги Георгиев, близък на семейството на Цветан Василев, Здравко Босаков и Мартин Апостолов, защитник по граждански и търговски дела, били задържани в петък, 15 февруари. Апостолов е част от новия процес срещу Пеевски в САЩ - по закона RICO, като в исковата молба се твърди, че негов подпис в качеството му на синдик на "Еър Пропърти Девелопмънт" е фалшифициран и така е имало разпореждане със средства от КТБ - 65 млн. долара. В събота, 16 февруари, Апостолов и другите задържани са привлечени като обвиняеми по делото на съпругата на Василев - Антоанета, и им е наложен 72-часов арест, потвърдиха от прокуратурата.

Обвиненията са за пране на пари през 2013 г. Разследването е свързано със средствата, придобити от бившия собственик на КТБ Василев и негови приближени, подсъдими по делото за фалита на банката. Един от арестуваните бил подведен под отговорност за пране на 30 000 евро, а друг - на около 50 000 евро. Очаква с прокуратурата да поиска от спецсъда да наложи постоянен арест на тримата задържани. Очакваше се това да стане още в неделя, но до късно следобед искане не бе внесено.

Как Цветан Василев може да се "яви" на процеса за КТБ

Вариантите за видеоконферентно участие в процеса на Цветан Василев са няколко, разясни пред журналисти адвокатът му Константин Симеонов...

Адвокатът на Цветан Василев - Константин Симеонов, потвърди за арестите, но отказа подробности. Със защитата на Мартин Апостолов се е ангажирал Христо Ботев, който е адвокат и на семейство Баневи. “Подал съм сигнал до Висшия адвокатски съвет и Софийската адвокатска колегия, че има арестуван колега, който е изпълнявал служебните си задължения”, заяви пред “24 часа” адвокат Ботев. Кантората на Мартин Апостолов не била претърсвана.

На 10 януари с обвинения се сдобиха други свидетели по мегаделото “КТБ”. Сред тях бе Никола Киров, доверен човек на Цветан Василев в оръжейния бизнес и финансов директор на “Дунарит”. Материалите срещу тях са били отделени от голямото дело за фалита на банката. Следствени са 5-има души. Според обвинението те получили през 2013 г. 2,5 млн. коледни бонуси от т.нар. черна каса на Цветан Василев. Разследването срещу петимата започнало през 2015 г. и първоначално било за укриване на данъци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Огромно задръстване заради катастрофа край Пловдив

Пиян полицай катастрофира във Велико Търново

Бургаските митничари задържаха контрабандно оборудване за яхта

Граничари хванаха големи количества контрабандни цигари на Лесово (СНИМКИ)

Полицията иззе незаконно оръжие от дома на пловдивчанин

Опит за подкуп: Мъж поиска полицаите "да си затворят очите" срещу 50 лева

Пиян шофьор вилня на паркинг във Велико Търново

Пореден случай на насилие: Mъж отвлече и преби 19-годишно момиче в Козлодуй

Внезапно изскочи пред камиона: Дете е в болница след инцидент в Бургас

Ало измамници заплашваха с часове възрастна жена, взеха и 4 000 лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com