Български принос в Европейския Йерусалим

8976
Български принос в Европейския Йерусалим

Боснеската столица Сараево с право се нарича "Европейският Йерусалим".

В историческия център - старата част на града, на само десетина метра, а някога и по-малко, се срещат всички религиозни храмове, пише БГНЕС.

В един поглед се събират минарето на Беговата джамия, куполът на Съборния храм, покривът на Синагогата и кръстът на католическата катедрала.

Малцина българи обаче знаят, че най-големият православен храм - Съборната църква, е дело на големия български зограф Андрей Дамянов. Неговото име днес, за съжаление, е позабравено при това доста несправедливо, защото Андрей Дамянов, заедно с Никола Фичев е един от най-забележителните строители на Балканите през 19-ти век.

Нашата забрава или по-скоро на съвременните ни политици умело е използвана от други. Върху таблото с историческата справка за храма е изписано, че църквата е построена от известния македонски зограф Андрей Дамянов.

Съборният храм в Сараево в момента се реставрира. Част от него пострада по време на сръбската обсада на града през 1992-1995 година.

Андрей Дамянов е роден през 1813 година във велешкото село Папрадище, днешна Република Македония. Умира в годината, когато България се освобождава от турско робство през 1878 година.

Редактор: Мая Боева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com