Руснаците действаха по учебник и изпълниха първата част от плана си за Харков: Украински майор

13240
Руснаците действаха по учебник и изпълниха първата част от плана си за Харков: Украински майор
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Руските сили постигнаха основната си цел в Харковска област - създадоха два плацдарма, които по-нататък могат да се обединят в един. Те действаха по учебник, точно както е записано в конспектите на лекциите, по които се обучават във военните академии - затова са налице всички признаци за подготовка за настъпателни действия. Това каза украинският майор от запаса Олексий Гетман в интервю за "Обозревател".

Сега дейността на руснаците се е активизирала и в друга гранична с Русия област - Сумска. Според Гетман там са възможни два сценария:

  • или руската армия ще атакува с малки групи по целия 560-километров граничен участък на Сумска област, стремейки се да разтегне украинската защита и да принуди украинците да задържат там определени сили, вместо да ги използват в други направления;
  • или ще се опита да създаде още няколко плацдарма и след това да пробва да се приближи възможно най-много до Харков, за да има артилерийски контрол над града.

Още: Ракети ATACMS срещу С-400 "Триумф" - двубой и резултат: Уникално ВИДЕО

Като по учебник

При село Липци, Харковска област, руснаците вече изпълниха първата част от плана си. Тук те задействаха военна група от около 15% от силите си (бел. ред. - става въпрос за частите на руската армия в направление "Север", които общо към момента са малко над 50 000 души), по-специално т.нар. Африкански корпус от чуждестранни наемници. Тяхната задача бе да създадат два плацдарма с ширина 10-15 километра, но без да напредват твърде навътре в украинска територия, защото в противен случай тези групи щяха да бъдат обречени - те щяха да бъдат обкръжени, разяснява Гетман.

Според военната наука това не се прави. Така че руснаците изпълниха всичко правилно, като по учебник. Сега ако съединят тези два плацдарма, се получава фронт с ширина около 40 километра, какъвто обикновено се атакува от една дивизия. Остават им още 85% от военния им персонал (в направление "Север"), който могат да използват, за да напреднат още малко, 5-10 километра, но не и повече, защото тилът им няма да има време да се приближи. Те не са глупаци, те няма да превземат или обкръжат Харков. Но ще могат да тероризират града с артилерийски огън. 

Още: Русия минава в отбрана в Харковска област: Генерал Сирски с обзор (ВИДЕО)

Предупреждение

По границата от украинска страна действат силите на Националната гвардия и граничната охрана. Разбира се, те се бият добре, но не разполагат с оръжията, по-специално бронираните машини, които имат останалите части на украинските въоръжени сили. Освен това в тази част на страната има укрепления, но те не са така мощни. Не могат и да се изградят по-солидни, тъй като пристигналата за това техника веднага попада под огъня на руснаците.

Следователно, ако противникът извърши (допълнителни и с още подкрепления) настъпателни действия, можем да предположим, че нашите части ще трябва да отстъпят с бой, казва Олексий Гетман.

Още: Войната ще продължи още 100 години докато 3-4 поколения руснаци не се прегризат като паяци в буркан (ВИДЕО) 

Руснаците изместват акцента в различни посоки и според чисто военната логика това са съвсем разбираеми действия. Тяхната цел е да не ни дадат възможност да разберем къде трябва да държим най-много военни сили и оборудване, защото не знаем къде точно може да бъде главният удар, а така сме принудени да разтягаме нашите войски. Врагът е изучавал военната наука и сега прилага всички тези знания, заключва експертът.

Украйна стреля ударно по руски военни обекти в Крим (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Още един руски журналист бе убит при атака на дрон в окупирания Донецк

Никола Саркози: Франция е заплашена от безпрецедентен хаос без изход

Бой с маси и столове преди мача Сърбия - Англия на ЕВРО 2024 (ВИДЕО)

Володимир Зеленски: Готови сме да преговаряме с Москва при едно условие (ВИДЕО)

70 коня загинаха трагично при пожар във Франция

Мир за Украйна и връщане на украинските деца: Приключи срещата на върха в Швейцария (ВИДЕО)

Кървав инцидент преди мач от ЕВРО 2024: Простреляха мъж в Хамбург (ВИДЕО)

Силяновска: Войната в Украйна е проблем на Европа и на целия свят

Принц Уилям честити Деня на бащата с просълзяваща СНИМКА

Развръзка: Заложниците в руския следствен изолатор бяха освободени, похитителите – убити

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа