Само две държави ще оцелеят след ядрена война. Кои?

21745
Само две държави ще оцелеят след ядрена война. Кои?
Снимка: iStock

Последствията от пълномащабна ядрена война ще бъдат ужасяващи: милиони ще умрат от глад, човечеството ще се върне към най-примитивното си състояние, пише Daily Star.

Журналист, който е прекарал години в изследване на последствията от ядрена война, вярва, че има само две страни, които ще оцелеят, когато паднат бомбите. Още: Путин обяви: Русия е готова за ядрена война

5 милиарда загинали

Според Ани Якобсен около 5 милиарда души ще загинат през първите 72 часа на ядрена война, но впоследствие около 3 милиарда оцелели ще бъдат изправени пред невероятни трудности.

Гъст дим от пожари на три континента ще замъгли небето. Ще започне един вид „малък ледников период“ и оцелелите практически няма да могат да отглеждат хранителни продукти. Тя обясни: „По-голямата част от света, особено средните ширини, ще бъде покрита с лед. А на места като Айова или Украйна снегът ще се задържи поне десет години.

В подкаста „Дневникът на един главен изпълнителен директор“ тя заяви, че за повечето жители последиците от ядрената зима биха били фатални. „Селското стопанство ще спре да произвежда и без него хората ще гладуват“, обясни Якобсен.

„Освен това ще има лъчева болест. Озоновият слой ще бъде толкова повреден и унищожен на места, че ще е невъзможно да бъдете навън на дневна светлина и хората ще трябва да се научат да живеят под земята“, добави тя. Още: "Ура, ще бъде ядрена война": Бъдещето, подготвено от Путин от първа ръка (ВИДЕО)

Професор Браян Тун, водещ експерт по климатични и атмосферни науки, сподели с Якобсен, че единствените страни, в които ще може да се извършва земеделие по време на ядрена зима, ще бъдат Австралия и Нова Зеландия.

В ядрените бункери, като тези, които се строят от милиардерите в САЩ и по света, ще бъде възможно да се избяга само докато има електричество, обясни Якобсен. И тя продължи: „По-малките бункери ще издържат, докато свърши горивото за генераторите. Но така или иначе всички трябва да излязат навън. И какво ще се случи след това?

„Хората ще се върнат към най-примитивното си състояние на изключителна жестокост, тъй като трябва да се борят за оскъдните ресурси, които са им останали“, разсъждава тя.

Но най-тревожното е, че според Якобсен, дори и при всички съвременни системи за предупреждение, ядрена война може да започне дори поради авария. Още: На концерт в Русия показаха как натискат ядрения бутон: Публиката в див възторг (ВИДЕО)

За да докаже думите си, тя разказва историята на бившия министър на отбраната на САЩ Бил Пери: „Това се случи по време на администрацията на Картър. Беше на нощно дежурство. Тогава от националния команден център, който се намира в бункер под Пентагона, беше получено съобщение, че от Съветска Русия са изстреляни балистични ракети".

„Това беше потвърдено в ядрения бункер на Стратегическото командване на САЩ („Stratcom“) под базата Offutt в Небраска. Към Съединените щати летяха не само междуконтинентални ракети, но и балистични ракети, изстрелвани от подводници. По принцип цял куп бойни глави“, добави Якобсен.

Тя каза, че Пери е бил ужасен, когато е разбрал, че ще трябва да събуди президента и да му съобщи съдбовната новина, която неизбежно ще бъде последвана от пълномащабен ответен ядрен удар, пише Daily Star.

За щастие не станало нужда Пери да се обажда на президента. Якобсен обясни: „След минути той разбрал, че има техническа грешка.“ Още: САЩ, Русия и Китай пак си мерят ядрените арсенали. До какво ще доведе това?

„Как може да се случи това? Пери ми каза, че имало видеокасета с възпроизвеждане на атака от Съветския съюз срещу Съединените щати и същата тази лента е била погрешка поставена в ядрения бункер под Пентагона, но тъй като всичко там е свързано със Stratcom, записът е видян и „тук и там”. Пери допълни, че всичко изглеждало съвсем истинско, а това било и неговото предназначение“, обобщи Ани Якобсен.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Част от международното право помага на тероризма на "Хамас"

Шаламанов: Никой не иска и сантиметър от Русия, а тя да прекрати агресията си в Украйна

Американската армия се бие с руската в защита на Източна Европа: Логичните въпроси за план на НАТО

"Как мисли Путин": Ядрена война между Русия и Запада - реална опасност или много говорене?

Рискът от загуба на Крим и Кримският мост расте: Анализ на източник от вътрешния кръг на Путин

Анализ: Евроизборите водят до много неизвестни за бъдещето на Украйна

Червена лампа: Русия се насочва към Червено море

Страх лозе пази: Русия патентова катапулти за танкове

Time: Растат рисковете, които внезапно и драматично вдигат залозите в Украйна

Надпревара в оръжията с Русия: Робин Худ спъва Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари