Не е солта и алкохолът - този навик е най-вреден за сърцето

12128
Не  е солта и алкохолът - този навик е най-вреден за сърцето
Снимка: iStock

Руският кардиолог д-р Александра Колоджией изброи ежедневните навици, които отслабват здравето на сърцето.

Най-вредният навик за сърцето

Кардиологът посочва късното лягане като един от най-разрушаващите сърцето ежедневни навици, както и липсата на подреден дневен режим като цяло. Специалистът отбеляза, че навикът да заспивате и да се събуждате по различно време влияе негативно на хормоналното производство, механизмите на апетита и метаболизма на мазнините - последствието от това е увеличаване на натоварването на сърцето и преждевременното износване на кръвоносните съдове.

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Лекарят обърна внимание на факта, че хората, които нямат навика да заспиват по едно и също време, са склонни да си лягат късно, често страдат от преяждане и показват други признаци на нездравословно хранително поведение и са с наднормено тегло.

Лекарят споделя още, че тютюнопушенето е на едно от водещите места в списъка на ежедневните навици, разрушаващи сърцето. Според Александра Колоджией пушенето активира процесите на кръвосъсирване и провокира артериални спазми, нарушавайки кръвообращението в сърдечния мускул.

„Различни проучвания са доказали, че подобен навик води до увеличаване на смъртността от сърдечни и съдови проблеми с 50%. Освен това е важно да запомните, че рискът се увеличава с възрастта и зависи пряко от броя на изпушените цигари“, обяснява лекарят.

Кардиологът добавя, че ежедневната консумация на храни, пренаситени със сол и захар, съдържащи трансмазнини и други изкуствено създадени компоненти на храната, също може да бъде пагубно за сърцето. Особен риск за сърдечно-съдовата система възниква, когато ежедневната диета на човек провокира повишено отлагане на мазнини и наднормено тегло.

Кардиологът д-р Александра Колоджей посочва твърде малкото физическо натоварване, многочасовото седене и пиенето на алкохол като други навици, които са опасни за сърцето. В допълнение, здравето на сърцето е отрицателно засегнато от невъзможността да се следят важни параметри като кръвно налягане, кръвна захар, нива на инсулин или холестерол. Техните показания говорят доста красноречиво дали човек може да има проблеми със сърцето.

По отношение на превенцията експертите препоръчват консумацията на риба два пъти седмично. Рибата е отличен източник на протеини, омега-3 мастни киселини и много витамини и минерали.

Според Mayo Clinic, един от най-големите частни медицински и изследователски центрове в света, яденето на поне две порции риба на седмица може да намали риска от сърдечни заболявания.

Експертите препоръчват дива сьомга и съветват да се избягват риби с високо съдържание на живак (скумрия, червен костур, едроок тон, атлантическа риба, синя риба, риба меч и други).

Изберете пълнозърнести храни пред рафинирани зърна. Те са отличен източник на фибри. Това означава, че ще се чувствате сити по-дълго. Тези храни са с високо съдържание на витамини от група В, които са важни за енергийния метаболизъм и здравето на сърцето.

Също така експертите препоръчват избягване на рафинирани въглехидрати като бял хляб и брашно. Липсата на фибри в състава им води до скокове на кръвната захар, което е лошо за сърцето. Експертите препоръчват тези храни да бъдат заменени с пълнозърнести алтернативи. Разтворимите фибри в пълнозърнестите храни също понижават холестерола, като се свързват с жлъчните киселини и ги отстраняват от тялото, преди да влязат в кръвта.

Кардиолог: Това е най-полезният плод за сърцето

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Подуване на краката в жегите - защо не трябва да го пренебрегваме

Тези симптоми издават стареене на тялото

За какво са полезни доматите?

Лекар: Всички пренебрегваме тази билка, но това е голяма грешка

Тази евтина храна пази сърцето и помага за отслабване

Защо е полезно да се ядат по 10 бадема всеки ден?

Защо ни се вие свят при събуждане

Защо понякога сърцето ви бие силно - основните причини

Какво е полезно да ядем при подут корем

Опасно ли е: Защо коленете ни пропукват?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com