Изпратихме още един от театралните си крале

7240
Изпратихме още един от театралните си крале
Десетки хора почетоха паметта на Георги Черкелов

Десетки хора дойдоха в Народния театър, за да почетат паметта на големия български актьор Георги Черкелов.

"Черкелов бе един истински крал, един от кралете на българския театър", сподели днес актьорът Николай Николаев по време на поклонението пред светлата памет на големия български артист, който си отиде от този свят в края на миналата седмица. 

"В "Крал Лир", Черкелов беше крал Лир, а аз бях неговият шут. След тази постановка аз до ден - днешен си мисля, че Черкелов бе един от кралете на българския театър. Той беше един много богат крал, без спестовна книжка и знаеше, че истинският крал дава повече, отколкото получава. Той знаеше колко и колко да даде - усмивка, обич, съвет или духовно подаяние на слепците, които непрекъснато го обкръжаваха", каза още Николаев.

Прощаваме сe с големия Георги Черкелов

Днес се прощаваме с големия български актьор Георги Черкелов, който почина на 81-годишна възраст на 19 февруари. Роднини и близки на а...

Пред събралото се множество в тясното да събере цялата приятелска обич и уважение фоайе на театъра Николаев допълни: "Каквито и костюми да сменяше Черкелов, отдолу винаги прозираше мантията на истинския крал". Той си спомни, че преди 25 години Черкелов бързо го връща към живота. "Бях в Първа градска болница, той дойде при мен и ме попита накъде съм тръгнал. Казах му: "Нагоре", а той ми каза на път за нагоре да направя завой към театъра в Плевен, за да направя един мюзикъл там. След няколко дни се самоизписах от болницата и заминах за Плевен", разказа той.

"Всички сме различни пред смъртта, но има различни сред живите. Черкелов бе много по-различен от нас, не само с особеното си схващане за изкуството, но и с тънкото чувство за хумор и ирония, което е присъщо само на мъдреците. Той беше мъдрец", каза още той.

"Никой не остана от тази група, с която започнахме онзи легендарен филм. От близката група от сценаристи, режисьори, оператори и актьори, с които правихме "На всеки километър" останах само аз. Сякаш си отива семейството ти. За Жоро много неща могат да се говорят, защото неговият респект, който той излъчваше около нас беше невероятен. Имах чувството, че наистина Господ толкова му е дал, че всичко, което изговаряше изглеждаше много интелектуално. Той показа пред мен и надявам се пред други млади актьори как се изграждат отрицателни герои и това, че отрицателният герой трябва да играе като положителен. Той беше всеотдаен човек и обичаше като седне на масата да разказва такива неща, които не знаеш дали са се случили, но звучат толкова убедително, че не може да не повярваш ", сподели Стефан Данаилов. "Ясно е, че Господ си събира най-добрите. Нещо има в земната енергия, което вреди на най-добрите, на най-почтените и най-талантливите. Може би там на Господ му трябват повече. Но всяка седмица да изпращаш близък човек е много тежко", добави той.

"Аз имам половинвековно приятелство с Георги Черкелов и не мога да го опиша с няколко изречения, но мога да кажа, че ние днес просто осиротяхме, станахме по-бедни", каза от своя страна Джоко Росич, убеден, че докато хората си спомнят за Черкелов, той ще продължава да живее.

Почина Георги Черкелов

Големият български актьор Георги Черкелов е починал тази нощ на 81 година, съобщиха близките му. Роден е на 25 юни 1930 в град Хасково...

Синът Иван Черкелов, който е и режисьор, каза пред "Хоризонт":

Би било добре за обществото, ако то усеща някаква загуба в лицето на Георги Черкелов. Ако не усеща, както би казал той самият, здраве да е. Толкова по-зле за обществото. Баща ми имаше много силна ирония към всичко заобикалящо ни. Това е нещо, което много съм харесвал винаги и рядко срещам. Като актьор имаше магнетизъм, имаше магнетично излъчване. Това също е много рядко при актьорите.

Актрисата Марта Вачкова сподели:

Мисля тези дни, че съм била голям късметлия, че съм познавала тези хора, че имах шанса да се познавам с него като дете, да преживея респекта от един огромен, умен, безумно талантлив човек, защото това го разбирах още тогава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com