Колайдерът пак ще оборва Айнщайн

10308
Колайдерът пак ще оборва Айнщайн
ЦЕРН ще повтори тестовете с частиците неутрино през май

Физици от ЦЕРН ще повторят тестовете със субатомни частици през май, след като по-рано стана ясно, че шокиращото твърдение за по-бързите от скоростта на светлината неутрино, оборващо една от фундаменталните теории на Айнщайн, може да се дължи на неизправна кабелна връзка, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

През септември 2011 г. физици от ЦЕРН, работещи по проекта OPERA, и от италианската лаборатория Гран Сасо установиха, че субатомни частици могат да се движат по-бързо от светлината. Те твърдяха, че частици неутрино са изминали разстоянието от 732 километра между синхротрон на ЦЕРН в района на Женева - един от елементите на Големия адронен колайдер, до подземната лаборатория Гран Сасо в Италия с 60 наносекунди по-бързо, отколкото се движи скоростта на светлината. Откритието им противоречи на една от фундаменталните теории на Алберт Айнщайн.

Сгрешил ли е Айнщайн или кабелът е бил хлабав?

Физиците, които шокираха научния свят миналата година с твърдението за частици неутрино, движещи се по-бързо от скоростта светлината, п...

Според Специалната теория на относителността, предложена от учения през 1905 г., нищо не може да пътува по-бързо от скоростта на светлината във вакуум.

Сега обаче изглежда репутацията на Айнщайн е възстановена, след като говорителят на ЦЕРН Джеймс Гилис е заявил за американското сп. "Сайънс инсайдър", че шокиращият резултат от експеримента вероятно се дължи на неизправна връзка между GPS и компютър. Специалистите допускат два възможни проблема с настройките, довели до погрешно отчитане на резултатите от експеримента. Проблемите са свързани с използването на GPS сигнали в проекта OPERA за синхронизирането на атомните часовници при всеки от двата края на лъча от частици неутрино.

Първият касае осцилатор, използван при отчитането на времето на събитието между две GPS синхронизации, а вторият и по-сериозен проблем е вероятна неизправност във фиброоптичния кабел, осигуряващ връзка между GPS сигнала и главния атомен часовник.

"Открихме възможно обяснение, но няма да знаем какво точно се е случило, докато не направим повторен тест с нов лъч в лабораторията Гран Сасо", казва Джеймс Гилис. Физиците, участвали в експеримента, обясниха при оповестяването на шокиращия резултат през септември миналата година, че месеци наред са проверявали отново и отново всичко, което би довело до погрешно отчитане на данните. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com