Яне поиска дебат с Първанов

5177
Яне поиска дебат с Първанов
Моля, експрезидентът и вицепрезидентът, Първанов и Марин, да се съобразяват с Конституцията, призова лидерът на РЗС

Не искам да влизам в задочен спор с експрезидента Първанов. В момента представлявам комисия, кoятo има мандат въз основа на решение на Нaродното събрание. Това заяви Яне Янев, председателят на Временна парламентарна комисия за проучване на нормативните основания, фактите и обстоятелствата при помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания и даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него през периода 22 януари 2002 - 22 януари 2012 г.

Ако той иска полемика и дебат с мен, да заповяда, в което и да избере студио на българска медия, аз ще отида и обещавам дебатът да бъде интересен, заяви още Яне Янев.

Иво Инджев: Къде ще отиде Първанов?

Единствената реплика, която изпусна засега председателят на БСП Сергей Станишев в отговор на предизвикателствата от страна на Георги Пъ...

Изявлението му бе след първото заседание на комисията. В момента трябва да се уважават институциите, призова Янев в отговор на въпрос за констатациите от пресконференцията днес на бившия държавен глава Георги Първанов и неговия вицепрезидент Ангел Марин. Не прави чест на човек, престоял 10 години в президентството, бил е държавен глава и върховен главнокомандващ, да има подобна риторика, добави Янев.

"Това, което твърдеше г-н ексвицепрезидентът Марин за мое ходатайство през 2006 г. с днешната им пресконференция, се оказва поредна лъжа. Няма да влизам в обяснителен режим, защото трябва да слизам на тяхното ниво и да обяснявам как моята секретарка се е обаждала през 2005 г. от НС на неговата секретарка, както той обясни", каза депутатът.

През 2005 г. аз не съм бил народен представител, а той твърдеше това дори за 2004 г., добави той. Ако има персонални упреци към мен, нека тези взаимоотношения да се уредят по цивилизован начин, но, моля, г-н експрезидентът и г-н ексвицепрезидентът да бъдат така добри да се съобразяват с Конституцията на републиката, настоява Янев.

Те би следвало да знаят, че България е парламентарна република и в момента заседаваме да вземем решение по предмета на действие на временната комисия, заяви председателят й. Ако някой е притеснен и има гузна съвест, това е друга работа, посочи той. Щом като те разглеждат дейността на комисията като процедура по импийчмънт - или не са в час, или се чудя как тези хора са били по върха на държавата. След като не могат да направят равносметка, че комисията, каквото и решение да вземе, тя не може да ги отстрани, защото те не заемат вече постовете президент и вицепрезидент, и не може да има каквато и да е съпоставка, каза Янев в отговор на журналистически въпрос. 

Първанов стартира "нова" кампания, НС го почва с разследване!

Бившият президент Георги Първанов ще се възползва от липсата на лидера на БСП, за да даде мащабна, по думите му, пресконференция. Дока...

Комисията е взела решения, че всички сигнали към нея ще бъдат внасяни от техническите й сътрудници в сградата на НС на пл. "Ал. Батенберт". Янев и колегите му ще работят по тези въпроси и ще имат заседания всеки вторник от 12 ч. Председателят ще изпраща решенията на комисията по сигналите, подлежащи на публикация. Анонимните сигнали ще се разглеждат само по решение на комисията. Тя ще възложи на експерти и професионалисти в НС да направят съпоставка за помилванията и опрощаването на държавни вземания в останалите 26 страни-членки на ЕС.

Трябва да се стигне и до отговорите на въпросите: има ли специални закони за помилванията, провежда ли се дебат преди съответното помилване, оповестяват ли се имената на помилваните лица, има ли помощни органи към държавния глава, които отговарят за помилванията, как се получават молбите за помилванията, има ли изградена система за държавен контрол в тази сфера и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com