"Мидълмарч" - история с драматични обрати и полярни чувства

20333
"Мидълмарч" - история с драматични обрати и полярни чувства

На 20 август "Колибри" стартира поредица "Световна класика" с най-внушителния и представителен за творчеството на Джордж Елиът роман - "Мидълмарч".

"Мидълмарч" (превод: Весела Кацарова, 880 стр., цена: 20 лв.) носи името на малко градче в Централна Англия, а повествованието ни пренася в първата половина на XIX век. Идеалистката Доротия пренебрегва богатия си проектогоденик и посвещава живота си на педантичен интелектуалец, работещ над "гениална творба". В същото време вулгарната Розамонд Винси споделя нещастен брак с амбициозния лекар Лидгейт. Авторката умело разказва историята на тези необичайни семейни двойки, чиито съдби непрестанно се пресичат - история, заредена с драматични обрати и полярни чувства.

"Сватба в небето" - разтърсваща творба на Мирча Елиаде

Очаквайте на 20 август „Сватба в небето“ – една от разтърсващите, мистични творби на Мирча Елиаде (1907-1986), румънс...

Джордж Елиът (1819-1880) е популярният псевдоним на английската писателка Мери Ан Евънс - един от най-авторитетните творци през викторианската епоха. Произведенията й рисуват реалистични картини на живота в провинциална Англия, а стилът й се отличава с психологическа дълбочина и социална чувствителност. Писатели от класата на Мартин Еймис и Джулиан Барнс спрягат "Мидълмарч" като "навярно най-великата проза, създадена на английски език".

Наскоро американският портал The Huffington Post покани читателите си да изберат най-добрия роман на всички времена. На първо място беше класиран "Мидълмарч". Неоспоримият шедьовър на Елиът очаквайте на български с предговор от Весела Кацарова.

Със своя отворен финал "Мидълмарч" сочи пътя на развитие в белетристиката, по който ще поемат модернистите в началото на ХХ век.

Дебатът, който продължава да се води в съвременната критика относно "Мидълмарч", е дали романът наистина е образец на викторианския традиционен реализъм, или с новаторските си тенденции придвижва развитието му.

Отбелязваме 100 години от рождението на Жоржи Амаду с роман

Днес се навършват 100 години от рождението на най-яркия бразилски писател Жоржи Амаду. По този повод на 13 август „Колибри“...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com