Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Епидемията от холера в Йемен се задълбочава

13 май 2024, 22:42 часа • 2035 прочитания

ООН обяви "бързо влошаване" на епидемията от холера в опустошения от войната Йемен. От октомври насам има повече от 40 000 предполагаеми случая, главно в районите, контролирани от бунтовниците хути.

"Ние също сме дълбоко обезпокоени от бързото влошаване на епидемията от холера. Досега са регистрирани 40 000 предполагаеми случая и над 160 смъртни случая - рязко увеличение от актуализираната ни информация миналия месец", заяви ръководителят на хуманитарната помощ на ООН Мартин Грифитс, предаде АФП.

Още: ООН е обезпокоена: Десетки случаи на холера в засегнатата от наводнения Кения

"По-голямата част от тях са в контролираните от хутите райони, където всеки ден се съобщава за стотици нови случаи", каза Грифитс пред Съвета за сигурност.

По данни на ръководената от Грифитс Служба на ООН за координация на хуманитарните въпроси от октомври насам в тези райони са докладвани общо 34 000 предполагаеми случая - повече от три пъти повече, отколкото преди месец. За сравнение, в районите, контролирани от правителството, са докладвани 6 000 предполагаеми случая, предаде БГНЕС.

Още: СЗО с тревожни новини: Ръст на случаите на холера в света

"Очаква се проливните дъждове и наводненията да влошат нещата", заяви Грифитс пред дипломати, като добави, че световната организация и нейните партньори предприемат "спешни действия за спиране на разпространението". Той обаче предупреди, че планът "ще се нуждае от бързо финансиране, за да предотвратим излизането на ситуацията извън контрол".

Планът на ООН

Планът на ООН за хуманитарна помощ в Йемен за 2024 г., който се оценява на 2,7 млрд. долара, досега е финансиран само на 16%. "Последствията от бездействието, разбира се, са познати. Нека не забравяме, че между 2016 г. и 2021 г. около 4000 души в Йемен, предимно деца, загубиха живота си от холера", каза Грифитс.

Още: СЗО обяви каква е причината за епидемиите от холера

Йемен е обхванат от конфликт, откакто през 2014 г. подкрепяните от Иран хутити превзеха столицата Сана, което предизвика водената от Саудитска Арабия военна интервенция в подкрепа на правителството през следващата година.

По данни на ООН стотици хиляди хора са загинали в боевете или по косвени причини, като например липса на храна.

Бойните действия намаляват значително през април 2022 г., когато влиза в сила шестмесечно прекратяване на огъня с посредничеството на ООН, и оттогава те остават на ниско ниво.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес