Бойко вози "Бистришките тигри" с правителствения Ербъс

15849
Бойко вози "Бистришките тигри" с правителствения Ербъс

Нелеп скандал си навлече на главата министър-председателя Бойко Борисов.

Разкритие на вестник "Преса", че отборът на "Бистришките тигри" е летял с правителствения самолет Ербъс до Варна, където е играл приятелски мач с участието именно на премиера, взриви социалните мрежи.

Борисов раздава целувки и прегръдки на българските спортисти в Лондон

В Посолството на България в Лондон министър-председателят Бойко Борисов се срещна с български спортисти, участници в Олимпиадата, преда...

Напрежението не бе подминато от властта и министърът на транспорта Ивайло Московски призна, че информацията е вярна.

Според информациите сметката за полета била платена от депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Със същия полет пристигнали съперниците от футболен клуб "Чавдар" Етрополе. Срещата се е играла в края на юли на стадион "Тича" във Варна, а премиерът Борисов е играл цял мач.

"Преса" твърди, че причина за полета била загуба на премиера при игра на карти на вързано в Евксиноград. Борисов обещал да изпълни едно желание на съперника си - депутат от ГЕРБ. Победителят поискал премиерът да играе с "Витоша" Бистрица срещу "Чавдар" Етрополе, на който Емил Димитров е почетен президент. Пред изданието Димитров определя като "небивалици" твърденията за играта на карти и обяснява, че мачът бил част от предсезонната подготовка на двата тима.

"Както всички знаете, правителственият самолет многократно е бил ползван за хуманитарни нужди. Многократно е бил ползван и за превоз на най-различни футболни и спортни отбори", заяви Московски. Според него има процедура, която изчислява какъв е разходът, услугата се фактурира и се заплаща. "Доколкото аз съм запознат, фактурата е разплатена, услугата е абсолютно 100% заплатена, законна", каза Московски.

"Можете да бъдете абсолютно убедени, че съвсем законно е извършена тази услуга и разплатена по абсолютно законен начин. Всеки футболен отбор си разполага с бюджет за своята подготовка и всеки един отбор си избира начина къде да си играе", каза Московски пред Николай Бареков.

В същото време Д-р Иво Инджов, pолитолог и експерт по масови комуникации, изпрати до редакцията на Actualno.com писмо, което е адресирано до началника на Политическия кабинет на министър-председателя на Република България г-жа Румяна Бъчварова.

Публикуваме документа без редакторска намеса:

Уважаема госпожо Бъчварова,

Борисов: Всяка година даваме повече пари за спорт

Всяка година увеличаваме средствата за финансиране на българския спорт. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на срещата си в Лон...

Във връзка с водещото заглавие на в. „Преса” от 15 август „Авиоотряд 28 возил „тигрите” на Борисов за мач” с подзаглавие „Емил Димитров от ГЕРБ платил полета на еърбъса”, имам следните въпроси към Вас:

Потвърждавате ли изнесената от вестника информация, който цитира депутата от ГЕРБ Емил Димитров: „И двата отбора („Бистришките тигри” и „Чавдар” Етрополе – б.а.) са в предсезонна подготовка и по покана на Етрополе с правителствения самолет бяха докарани двата отбора за приятелска среща във Варна. Полетът бе платен от етрополския тим (Димитров е негов собственик – б.а.) ”. По-нататък Димитров потвърждава, че футболният мач бил в последната събота на юли, а „Бистришките тигри” победили с 1:0 етрополци. Борисов през цялото време бил на терена.

Кой закон, наредба или друг акт позволява на футболен клуб в България респ. на неговия собственик, който на всичкото отгоре е и депутат, да наема правителствен самолет?

Бихте ли изнесла в най-скоро време всички данни за подобни акции, в които е въвлечен Авиоотряд 28, превръщащи го в нещо като чартърно дружество на властта?

Бихте ли публикувала подробна справка колко са били и колко са стрували на данъкоплатците воаяжите с правителствения самолет за Олимпиадата в Лондон и кои лица са летели с него?

Борисов поздрави Тервел Пулев за мъжеството и успеха

Премиерът Бойко Борисов поздрави Тервел Пулев за мъжеството и успеха в олимпийския боксов турнир, съобщиха за Actualno.com от правителс...

Бихте ли информирала широката общественост каква е позицията на министър-председателя Бойко Борисов към описаните по-горе практики?

Нека отново се върнем на олимпийска тема. Преди броени дни министър-председателят в характерния за него стил демонстрира прословутото си фамилиарно отношение – този път към британския му колега Дейвид Камерън: „С Дейвид се разбрахме...", с „Дейвид” това, с „Дейвид” онова и т.н. При такава една близост, заявена от Борисов, може би двамата са обменили опит и по теми като ролята на първия партиен и правителствен ръководител за строителството на спортни зали, намирането на спонсори за футболни отбори, ритане на топка в работно време и други подобни, важни за гражданите на двете страни въпроси. С каква информация разполагате?

Знае ли министър-председателят, че 600 училища в България нямат физкултурни салони, а още толкова използват за целта пригодени помещения? От замаха, с който Борисов е запретнал ръкави да открива големи спортни зали, използвани ударно за личен и правителствен пиар, и да намира нерядко съмнителни спонсори на футболни клубове (целта е същата, наближават избори), не става ясно как любовта му към спорта съжителства със спортната мизерия в училищата.

Какво стана с обещанията на ГЕРБ от началото на мандата да се откаже от правителствения еърбъс и министрите да пътуват с граждански линии?

Мога ли аз като човек с гражданска позиция да наема с група съмишленици правителствения самолет, за да стигнем навреме във Варна и подкрепим протестите срещу застрояването на Морската градина и изграждането на „Алея първа”? Претенции за обратен полет няма да имаме, защото отпускарският сезон продължава и самолетът може да е необходим на някой друг министър, който подобно на гмуркача Николай Маденов е повредил мускул или друг орган и трябва да бъде транспортиран по спешност до елитно болнично заведение в София.

Борисов: Гоним строителите и започваме изпитанията по втория лъч на метрото

Следващия понеделник гоним строителите и започваме изпитанията по втория лъч на метрото. Това обяви премиерът Бойко Борисов, след като ...

Редактор: Иво Георгиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com