Печеля или не питаха на раздаването на Икар-ите

20379

Не съм решил "да бъдеш или не", затова правя "Хамлет", заяви режисьорът Явор Гърдев малко преди спектакълът му да получи 5 награди "Икар" сряда вечер.

На Световния ден на театъра – 27 март, бяха раздадени наградите "Икар" на Съюза на артистите в Народен театър "Иван Вазов". Мотото беше "Печеля или не – това се пита", съобщи БГНЕС.

Днес е Международният ден на театъра

Днес по цял свят се отбелязва Международният ден на театъра, който е професионален празник на дейците на театралното изкуство. Празник...

Церемонията по награждаването мина под знака на протестите, в която с хумор се говореше срещу елитите. А сред публиката бяха актьорът Владимир Пенев, сега в ролята на министър на културата, президентът Росен Плевнелиев и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тази година с най-много номинации за наградата на САБ беше спектакълът "Хамлет" от Шекспир, реж. Явор Гърдев, на Народния театър "Иван Вазов". Той се бореше общо за 6 "Икар"-а, а получи пет. Те са за режисура на Явор Гърдев, за майсторско техническо осъществяване, за поддържаща мъжка роля на Мариус Куркински, за сценография и за съвременен танц и изпълнение.

Награда "Икар" за цялостен творчески принос получиха Виолета Бахчеванова и Васил Стойчев - дългогодишни артисти на Народен театър "Иван Вазов". Те бяха изключително развълнувани от тази награда и споделиха, че вече 53 години са заедно на сцената и в живота. И на въпрос дали според съвременните критерии не са били в конфликт на интереси, те отговориха, че винаги едно доброжелателно око е гледало от залата изявите на единия и другия. А от сцената добавиха, че сега с тази награда те са забравили неволите на възрастта с кръвното и хапчетата, а са мислили отново за театъра.

Наградата за чест и достойнство получи Александър Балкански, създател на цирк "Балкански". А Камен Донев, също с "Икар" прогласи, че няма нищо по-хубаво от комерсиалния театър, може би вдъхновен от успеха на спектакъла си "Възгледите на един учител за народното творчество". Награди още получиха от Министерството на културата за мениджмънт и маркетинг Театър "София" и Куклен театър – Видин. Славчо Маленов взе "Икар"за куклено изкуство. За най-добър спектакъл беше обявен "Медея – майка ми", спектакъл на Иван Добчев и Маргарита Младенова на театрална Работилница "Сфумато".

Раздават "Икар"-ите на 27 март

Тази година наградите "Икар" ще бъдат раздадени на 27 март - Международният ден на театъра, предаде БГНЕС. С тези награди завършва Соф...

Ето и общо наградите:

КРИТИЧЕСКИ ТЕКСТ, излъчени от гилдията на театроведите, критиците и драматурзите: Асен Терзиев "Театралността - езикът на представлението", изд. "Проф. П. Венедиков". ДРАМАТУРГИЧЕН ТЕКСТ, излъчени от гилдията на театроведите, критиците и драматурзите: VOX POPULI "Яце форкаш". СЪВРЕМЕННА БЪЛГАРСКА МУЗИКА, излъчени от Гилдия на музикалните артисти: Група Deep Zone Project за песента "I Love My DJ". СЪВРЕМЕНЕН ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС, излъчени от Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства: "Мишеловката" – пърформанс в "Хамлет", хореографи Виолета Витанова и Станислав Генадиев. "ЗЛАТЕН ГЛАС", излъчени от Гилдията на актьорите, работещи в дублажа: Елена Русалиева за дублаж на ролята на Пати Хюз в сериала "Щети". ЦИРКОВО ИЗКУСТВО, излъчена от Гилдията на цирковите артисти: Цветелина Попова за 20 годишната й дейност и постиженията й в областта на каучук –еквилибристиката.

КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ, излъчени от гилдията на творците в кукленото изкуство: "Вграждане" по текст на Мария Станкова, режисура Веселка Кунчева, Държавен куклен театър – Пловдив. ИНДИВИДУАЛНО ПОСТИЖЕНИЕ В КУКЛЕНОТО ИЗКУСТВО, излъчени от от гилдията на творците в кукленото изкуство: Магдалена Митева за сценария, режисурата и сценографията на "Изгубеният ключ", Държавен куклен театър – Видин. МАЙСТОРСКО ТЕХНИЧЕСКО ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ: "Хамлет" от У. Шекспир, режисьор Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов". СЦЕНОГРАФИЯ: Елена Шопова и Никола Налбантов за визуалната среда на "ПроТекст 5: Навреме", проект на Организация за съвременно алтернативно изкуство "36 маймуни". АВТОРСКА МУЗИКА ИЛИ ОРИГИНАЛНО МУЗИКАЛНО ОФОРМЛЕНИЕ: Христо Намлиев за "Вграждане" по текст на Мария Станкова, режисьор Веселка Кунчева, Куклен Театър – Пловдив. ДЕБЮТ: Силвия Станоева и Иво Желев за актьорския тандем в "Клер, Мадам, Соланж", по Жан Жьоне, режисьор Касиел Ноа Ашер, продуцент: "Гала филм".

ПОДДЪРЖАЩА МЪЖКА РОЛЯ: Мариус Куркински за ролята на Клавдий в "Хамлет" от У. Шекспир, режисьор Явор Гърдев, Народен театър "Иван Вазов". ПОДДЪРЖАЩА ЖЕНСКА РОЛЯ: Анастасия Ингилизова за ролята на Перонела в "Декамерон" по Бокачо, режисьор Диана Добрева, Театър Българска армия. ВОДЕЩА МЪЖКА РОЛЯ: Камен Донев за ролята на Семьон Семьонич Подсекалников в "Животът е прекрасен" по Н. Ердман, режисьор Александър Морфов, Народен театър "Иван Вазов". ВОДЕЩА ЖЕНСКА РОЛЯ: Гергана Плетньова за ролята на Соня във "Вуйчо Ваньо" от А. П. Чехов, режисьор Пламен Марков, ТМПЦ – Варна, Драматичен театър "Стоян Бъчваров". РЕЖИСУРА: Явор Гърдев за "Хамлет" от У. Шекспир, Народен театър "Иван Вазов".

Честит празник на кукления театър!

На 21 март 2003 година за пръв път е честван Денят на кукления театър. Решението е взето от Международния съюз на куклените театри към ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com