Кольо Колев: Мира Радева е начело на агенция "Една жена каза"

15294
Кольо Колев: Мира Радева е начело на агенция "Една жена каза"

Социологът Кольо Колев постави колежката си Мира Радева начело на агенция ЕЖК – "Една жена каза", заради появило се в медии изследване на "американци и французи", което дава на ГЕРБ 30%, а на БСП – 16% в изборната битка, съобщи БГНЕС.

Данните се разминаха тотално с тези, представени от българските експерти в областта през последните седмици. "Това е много смешно. Когато се публикуват изследвания, всеки социолог стои зад него с името си. Къде е тук, къде е агенцията?", попита Колев пред bTV по повод публикацията във вестник "Преса". По думите му нито американци, нито французи са изследвали на терен в България.

Според него подобни "опашати лъжи" често се появяват преди избори, а в конкретния случай в основата стои Мира Радева, която "обикаляла редакциите, за да каже, че има много тайно изследване, което не може да публикува, защото й е поръчано от американци".

"Не обвинявам Мира Радева, тя си е в правото да обикаля и да пуска слухове. Учудвам се на вестник "Преса", че е се е хванал на нейните лакардии. След като се стигна до ниво да си промени името на агенцията, никой не й вярва. Накрая потъна в абсолютна анонимност", каза още Кольо Колев.

Поискала право на отговор, Радева обясни, че "този неколегиален и възмутителен подход между социолози", визирайки изказването на Колев, я е накарал да не бърза с публикацията на данните. Тя допълни, че става въпрос за две паралелни проучвания, поръчани от чужди възложители, единият от които е "много известна фирма".

На обвиненията, че ходи по редакции, тя отговори, че е била "само в тази на вестник "Труд", който поръчал изследване на Колев, дало разминаващи се резултати. Там тя поискала да се извадят анкетните карти и базисната информация. "Като един професионалист, знам, че когато има подобни разлики, трябва да сравним методиките, да видим къде бъркаме – може да бъркам аз", призна вероятността Радева.

Тя допълни, че има идея, по която работи, да се създаде една професионална комисия под формата на борд върху предизборните проучвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com