Танцовата революция на Алвин Ейли в галерия Credo Bonum

12950
Танцовата революция на Алвин Ейли в галерия Credo Bonum
Експозицията, която ще продължи до 22 март, представя избрани архивни плакати от библиотеката към фондацията Alvin Ailey Dance Foundation.

Фондация Credo Bonum в партньорство с Посолството на САЩ представят изложбата „Откровения. Алвин Ейли: революция с танц“, посветена на една от най-уважаваните и популярни съвременни танцови трупи в света и нейния основател. Изложбата ще бъде официално открита във вторник, 26 февруари, от 18:30 часа от посланикa на САЩ у нас Марси Рийс и Цветелина Бориславова, основател на фондация Credo Bonum. Експозицията, която ще продължи до 22 март, представя избрани архивни плакати от библиотеката към фондацията Alvin Ailey Dance Foundation от турнетата на трупата през годините и хвърля поглед върху живота на Ейли като един от най-почитаните модерни танцови хореографи на 20-ти век.

Освен плакатите изложбата в галерия Credo Bonum включва колекция от фотографии от работата на някои от 70-те, създавали танци за трупата, хореографи. Централна част в проекта заема кратък филм за живота на родения в Тексас Ейли, историята и развитието на Alvin Ailey American Dance Theatre (AAADT). Алвин Ейли основава AAADT с визията за трупа, отдадена на обогатяване на модерния американски танц, както и опазване на уникалността на афроамериканския културен опит. Когато умира през 1989 г., Алвин Ейли оставя след себе си огромна мултикултурна танцова трупа, достигнала чрез магията на танца до повече от 23 милиона души в 71 страни по целия свят. Заради дългогодишните световни турнета, започнали още през 1962 г. със специалната програма за културен обмен с Азия на президента на САЩ Джон Кенеди, трупата си спечелва прозвището „културен посланик към света“.

Фотоизложба набира средства за лечение на млада жена

На 7 февруари от 19:00 часа в Red Cafе ще бъде официално открита благотворителна фотоизложба "Пролет за Жени Романова". Жени спешно се...

Ailey II, групата за млади танцьори на Alvin Ailey American Dance Theatre, ще гостува за първи път у нас с две представления през на 24 и 25 април в зала 1 на НДК.

Изложбата е в чест на Месеца на афроамериканската история, който се отбелязва в САЩ от 1926 година насам, и почита приноса на афроамериканците към културния и политическия живот на американската нация. Месецът се отбелязва за втора поредна година в галерия Credo Bonum, като през 2012 г. бяха показани архивни фотографии на най-големите афроамерикански джаз легенди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com