Роберт Фицо в премеждие

6093
Роберт Фицо в премеждие
Снимка: Getty images

На 15 май 2024 г. в китното словашко градче Хандлова премиерът Роберт Фицо е прострелян и тежко ранен от поета Юрай Цинтула (може би далечно разклонение от славния български Чинтулов род).

Докато човекът Фицо се бори за живота си, ще разкажем две думи за политика Фицо, който извън родината си не е така добре познат.

***

Още: Словаците сега се страхуват от полицейска държава: Говори бивш политик и анализатор

Роберт Фицо е роден през 1964 г. в прогресивно работническо семейство на мотокарист и продавачка в магазин за обувки. Завършва право в университета „Ян Коменски“ в Братислава. Ненавършил 20 години подава молба за членство в Комунистическата партия. След Нежната революция и разпадането на Чехословакия се присъединява към Партията на демократичната левица (словашката БСП). През 1992 г. е избран за депутат. Когато в края на хилядолетието Демократичната левица започва стремително да потъва, Фицо напуска кораба и създава Посока социална демокрация, която бързо се превръща във водеща партия. Заема премиерския пост от 2006 до 2010 г. и от 2012 до 2018 г. В началото ПСД и Фицо като ранният ГЕРБ може и да са имали добри намерения, но постепенно “посоката” се измества от „социалната демокрация“ към към олигархията, корупцията, потискане на свободата на словото и подкопаване на демокрацията.

На 21 февруари 2018 словашкият журналист Ян Куцияк (27 г.) и годеницата му Мартина Кушнирова (27 г.) са застреляни. Причина за убийствотото е разследването на Куцияк за проникването на калабрийската мафия Ндрангета в Словакия и връзките ѝ с местни олигарси и политици от обкръжението на премиера.

Дни преди престъплението Фицо нарича разследващите журналисти „мръсни антисловашки проститутки“. Избухналите спонтанни протести прерастват в масово гражданско недоволство. Фицо подава оставка, но ПСД продължава да управлява.

Фицо изглежда като политически труп но някак успява да възкръсне (както и Борисов беше на смъртен политически одър преди 3-4 години, а я ги вижте сега с Пеевски - румени, засмени, по-жизнени отвсякога). През есента на 2023 г. Фицо печели изборите и отново става премиер. Обявява се за спиране на военната помощ за Украйна и против санкциите срещу Русия. Твърди, че Путин нападнал Украйна заради “вилнеещите укронацисти” и “нямал избор”. Тоест повтаря пропагандните тези на Кремъл на сравнително високо европейско ниво.

Още: Путинският чорап е здраво нахлупен на главата на Радев

През 2010 г. след изтичане на запис, в който се самоизобличава в корупция, той се обръща към публикувалите записа:

„Трябва ли да дойда и да ви ударя по един шамар, защото сте негодници? Не ви ли е срам всеки ден да мастурбирате върху премиера.“

Фицо нарича политическите си противници и журналистите с нежни имена като „джихадисти, идиоти, курви, хуйове, змии, хиени, корумпирана банда сороски свине“ и т.н.

Виктор Орбан нарича словашкия премиер „свой приятел“ - това е очаквано, защото Орбан е европейски путиноид, може би не в пълния смисъл на думата, но все пак путиноид - и това ги сближава с Фицо. Донякъде неочаквано беше, че и ултраатлантикът Бойко Борисов обяви Фицо за “свой приятел”. Но Борисов все пак е приятел с всички световни лидери, политически и духовни. По червена и путинска линия Кор. Нинова също назова словашкия премиер „свой приятел“ и дори публикува романтична снимка, на която се е сгушила в обятията му.

Руските пропагандони пък обявиха, че изстрелите срещу Фицо били като куршумите на Гаврило Принцип!

Тук е моментът да споменем, че Роберт Фицо е истински хетеросексуален мъж и твърд привърженик на традиционните семейни ценности. Макар че е сниман посред нощ в популярен гей бар в Братислава, а медиите са разкрили поне две извънбрачни връзки с негови партийни другарки. Но който е безгрешен, нека пръв да хвърли камък по реанимацията на Фицо!

Разбира се, на човека Фицо заедно с цяла Европа желаем бързо възстановяване. На политика Фицо нищо особено не пожелаваме.

***

Накрая половин дума за атентатора. Не знаем колко талантлив е Юрай Цинтула като поет, но очевидно като килър не го бива много.

Което е белег за известна хуманност.

 

Автор: Чавдар Михов, Прас Прес

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПРАС-ПРЕС:

10 атракции в бъдещ Исторически парк, посветен на наши дни

Зелен чорап броди из Европа

Алея на падналите

Колонката на Кирил & Методий: Слово по случай Деня на буквите

10 начина да продадем гласа си

10 предизборни проекта, които да трогнат българите и да им обещаят благоденствие

Диалектика на пияния трезвеник

Поздравителен адрес от Дмитрий Медведев до новите македонски управляващи

Половин милион трупа - и сметките на Путин почнаха да излизат

10 сглобки, които заслужаваме

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

10 атракции в бъдещ Исторически парк, посветен на наши дни
10 атракции в бъдещ Исторически парк, посветен на наши дни

Забелязали ли сте, че историята никога не се замисля особено за бъдещето? Тя си се случва за нейното си сега и оставя на бъдещето да я оценява. Затова...